Are You Experienced

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Are You Experienced
The Jimi Hendrix Experience
Studioalbumin Are You Experienced kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  26. lokakuuta 1966 –
3. huhtikuuta 1967
 Julkaistu Yhdistynyt kuningaskunta 12. toukokuuta 1967
Yhdysvallat 23. elokuuta 1967
 Tuottaja(t) Chas Chandler
 Tyylilaji psykedeelinen rock
hard rock
blues rock
acid rock
 Kesto 40.12
 Levy-yhtiö MCA Records
Jimi Hendrixin muut julkaisut
-
Are You Experienced
1967
Axis: Bold as Love
1967

Are You Experienced on The Jimi Hendrix Experiencen esikoisalbumi, joka julkaistiin Britanniassa 12. toukokuuta 1967. Albumia on usein luonnehdittu yhdeksi rockhistorian parhaista ja vaikutusvaltaisimmista esikoislevyistä. Televisiokanava VH1 arvioi albumin kaikkien aikojen viidenneksi parhaaksi levyksi vuonna 2001. Vuonna 2003 levy sijoittui sijalle 15 Rolling Stone -lehden ”500 kaikkien aikojen mahtavinta levyä” listassa.

Singlet ja listamenestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeestä tuli suosittu ympäri Eurooppaa, ja albumi nousi Britanniassa albumilistan toiselle sijalle, kun ykkösenä oli The Beatlesin Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Sijoitukseen vaikuttivat muun muassa menestyssinglet ”Hey Joe”/”Stone Free” (joulukuu 1966), ”Purple Haze”/”51st Anniversary” (maaliskuu 1967) ja ”The Wind Cries Mary”/”Highway Chile” (toukokuu 1967).

Yhdysvaltojen radioasemat boikotoivat ”Hey Joe” -kappaletta sen sanoituksen vuoksi: laulu kertoo miehestä, joka murhaa uskottoman naisystävänsä ja pakenee Meksikoon välttyäkseen kuolemanrangaistukselta. Kuitenkin monet artistit esittivät tätä Billy Robertsin säveltämää kappaletta noina aikoina. Marraskuussa Yhdysvalloissa julkaistiin vielä ”Foxy Lady” -single, jossa ”Hey Joe” oli laitettu B-puoleksi. Kappaletta ”Fire” ei julkaistu singlenä, vaikka siitä tuli nopeasti yksi Hendrixin tunnetuimpia kappaleita. Singlet nousivat Britanniassa singlelistan kärkikymmenikköön. Yhdysvalloissa singlet eivät menestyneet yhtä hyvin, mutta itse levy jäi roikkumaan albumilistan kärkikymmenikköön hyvin pitkäksi aikaa. Hendrixin seuraavan levyn julkaisua itse asiassa lykättiin Yhdysvalloissa, jotta se ei söisi tämän ensimmäisen levyn tuolloin vielä vahvana jatkunutta myyntiä.

Levyn eri painokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin alkuperäinen brittiversio ei sisältänyt kolmea ensimmäistä singleä. Albumista julkaistiin muutamaa kuukautta myöhemmin Monterey Pop Festival -esiintymisen jälkeen Yhdysvaltain markkinoille eri painos, johon singlelevyjen A-puolen kappaleet otettiin mukaan. Näiden tilalta poistettiin brittiversiossa olleet kappaleet ”Red House”, ”Can You See Me” ja ”Remember”. Hendrix olisi halunnut jättää ”Red Housen” albumille, mutta levy-yhtiön mukaan ”Amerikka ei pidä bluesista”. Kolmen ensimmäisen singlen B-puolet (”Stone Free”, ”51st Anniversary” ja ”Highway Chile”) puuttuivat sekä Britannian että Yhdysvaltojen alkuperäisistä painoksista.

Albumin nykyisille CD-versioille sekä Britannian että Yhdysvaltojen versioissa sisältyvät kaikki samat kappaleet, tosin eri järjestyksessä. Mukaan on otettu myös alkuperäisten singlejen B-puolella olleet sävellykset, jotka oli aiemmin uudelleenjulkaistu vain kokoomalevyillä. Yhdysvaltojen painoksessa on eri kansi, ja sen kappalejärjestys on Hendrixin itsensä suunnittelema (toisin kuin brittipainoksessa). Nykyäänkin levyjä myydään erikseen CD:llä britti- ja jenkkipainoksina, joissa on eri kappalejärjestys ja eri kannet. Nykyisissä CD-versioissa kaikki levyyn liittyvät kappaleet, mukaan lukien singlejen B-puolet, on kuitenkin laitettu molempiin painoksiin (alkuperäisiltä painoksilta puuttuvat raidat levyjen loppuun). Ennen kuin Hendrixin perhe sai levyyn oikeudet vuonna 1997, oli liikkellä myös aivan uudella kannella tehty vuoden 1993 painos, jossa on pidempi kansivihkonen ja niin ikään kaikki kappaleet mukana.

Levyn kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleen ”Manic Depression” inspiraatio tuli siitä, kun Chandler sanoi Hendrixin vaikuttaneen maanisdepressiiviseltä lehdistötilaisuudessa. ”Red House” kappaleen ideana oli tehdä yksinkertaisesti oma blues-kappale ohjelmistoon. Hendrix esitti Red Housea hyvin usein konserteissa. Monet blues-artistit, kuten John Lee Hooker ja Albert King ovat tehneet kappaleesta coverin, ja kappaletta on pidetty joskus jopa blues-standardina. ”Can You See Me” oli varhaisina aikoina kiinteä osa Hendrixin konsertti-ohjelmistoa, vaikka se jätettiin pois alkuperäisestä Yhdysvaltain painoksesta. ”Third Stone from the Sun” on levyn selvästi pisin ja muutenkin epätavallisin raita. Kappaleessa ei ole laulua, mutta Hendrix puhuu siinä maapallon tuhoamista harkitsevan avaruusolion äänellä. Puhe kuullaan sekä normaalinopeudella että hidastettuna. Kappaleen sanotaan saaneen vaikutteita surf-musiikista.

Kappaleessa ”51st Anniversary” Hendrix esittää kielteisen mielipiteensä avioliitosta. Kappaleen sanoista heijastuvat Hendrixin oman, hajonneen perheen vaikeudet. Hendrix sanoi levyn tekemisen aikoihin, ettei avioliitto ole häntä varten. Pari vuotta myöhemmin hän kuitenkin vaihtoi mielipidettään ja haaveili jo vakaasta perhe-elämästä. Kappaleessa on huomionarvoista se, että siihen on soitettu viisi eri kitararaitaa, mutta ne on saatu kuulostamaan yhdeltä kitaralta. ”Love or Confusion” meinattiin julkaista alun perin singlen A-puolena, mutta tästä luovuttiin, kun ”Purple Haze” syntyi ja se tuntui paremmalta valinnalta singleksi. ”Remember” on levyn popmaisin raita eikä sitä soitettu koskaan livenä. Samoin pelkästään studiokäyttöön jäi ”May This Be Love”, joka kertoo myöhemmän ”Little Wingin” tapaan Hendrixin suojelusenkelistä. Levyn nimiraidalla psykedeelistä tunnelmaa luomaan on tuotu takaperin nauhoitettua kitaraa ja rumpuja. Piano soittaa kaksisointuisessa kappaleessa perkussiomaisesti vain yhtä kosketinta. Singlejen B-puoliksi päätyneet "Stone Free" ja "Highway Chile" ovat sanoitukseltaan omaelämäkerrallisia selvityksiä muusikon elämästä. Eric Clapton valitsi "Stone Freen" esitettäväksi 1990-luvulla eräälle Hendrixin tribuuttilevylle.

Singlejen A-puolista ”Foxy Lady” ja ”Purple Haze” kuuluvat Hendrixin, ja ylipäänsä rock-musiikin, tunnetuimpiin kappaleisiin. Molemmissa kappaleissa on säkeistön lopussa blues-musiikista tuttu soiton pysähtyminen laulajan jatkaessa yksin. ”Foxy Ladyn” alussa kuullaan feedbackia ja ”Purple Hazessa” on lopussa octavia-nimisen laitteen läpi soitettu kitararaita. Laite nostaa äänen yhtä oktaavia korkeammalle. ”Purple Haze” kappaleen on katsottu usein kertovan huumetripistä, mutta Hendrixin mukaan se kertoo vain rakastumisen kokemuksesta. Hän sanoi toisen säkeistön viimeisten sanojen olevan avain kappaleen sanoitusten merkitykseen. Octavia-laite, kuten muutamat muut levyn tekemisessä käytetyt laitteet, olivat Roger Mayer -nimisen henkilön aikaansaannoksia. Tämä Hendrixin yhteistyökumppani halusi salata osallistumisensa levyn tekoon, koska pelkäsi työnsä valtion palveluksessa kärsivän, mikäli hänen rock-harrastuksensa leviäisi laajempaan tietoisuuteen. Singlenä julkaisematon "Fire" on noussut lähes ”Purple Hazen” ja ”Foxy Ladyn” asemaan. Kappaleen riffit oli Hendrixillä jo suunniteltuna, kun yhtye alkoi harjoitella ensimmäisiä kertoja. Kappaleessa Mitchell pääsee näyttämään rumpufillejään. Coverin kappaleesta ovat tehneet esimerkiksi Red Hot Chili Peppers, Heikki Silvennoinen sekä Kingston Wall. Kolmas Britanniassa julkaistu singlen A-puoli oli ”The Wind Cries Mary”. Usein livenä soitettu bluesmainen kappale syntyi Hendrixin riideltyä silloisen tyttöystävänsä, jonka toinen nimi oli Mary, kanssa.

Levylle Hendrix suunnitteli myös coveria jostain Bob Dylanin kappaleesta, sekä uutta versiota blues-kappaleesta ”Catfish Blues”. Nykyään "Catfish Blues" on saatavilla ”ylimääräisiä"”raitoja ja studiojamittelua sisältävällä Blues-nimisellä postuumisti julkaistulla levyllä. Dylan-coverin Hendrix laittoi albumilleen seuraavana vuonna. Instrumentaalin "Third Stone from The Sun" - kappaleen johtoteemaa on lainattu useita kertoja. Esimerkiksi Cozy Powellin ”Dance With the Devil” hitin varsinainen melodia perustuu siihen. Boney M lainasi Powellin versiota sovitettuna Nightflight to Venus -albumin nimikappaleeseen. Right Said Fred -yhtyeen kappaleessa "”I’m too Sexy” on väliosana kappaleen melodia.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleiden tekijä Jimi Hendrix, ellei toisin mainita.

UK-versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Foxy Lady – 3.19
  2. Manic Depression – 3.42
  3. Red House – 3.42
  4. Can You See Me – 2.33
  5. Love or Confusion – 3.11
  6. I Don’t Live Today – 3.55
  7. May This Be Love – 3.11
  8. Fire – 2.43
  9. Third Stone from the Sun – 6.44
  10. Remember – 2.48
  11. Are You Experienced? – 4.14
  • Alkuperäisestä LP-julkaisusta puuttuneet kappaleet (julkaistu aikaisemmin singleinä):
  1. Hey Joe – 3.30 (säv. Roberts)
  2. Stone Free – 3.36
  3. Purple Haze – 2.51
  4. 51st Anniversary – 3.16
  5. The Wind Cries Mary – 3.21
  6. Highway Chile – 3.32

US-versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Purple Haze – 2.51
  2. Manic Depression – 3.42
  3. Hey Joe – 3.30 (säv. Roberts)
  4. Love or Confusion – 3.11
  5. May This Be Love – 3.11
  6. I Don’t Live Today – 3.55
  7. The Wind Cries Mary – 3.20
  8. Fire – 2.43
  9. Third Stone from the Sun – 6.44
  10. Foxy Lady – 3.19
  11. Are You Experienced? – 4.16
  • Alkuperäisestä LP-julkaisusta puuttuneet kappaleet:
  1. Stone Free – 3.35
  2. 51st Anniversary – 3.15
  3. Highway Chile – 3.32
  4. Can You See Me – 2.32
  5. Remember – 2.48
  6. Red House – 3.51

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]