Axis: Bold as Love

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Axis: Bold as Love
The Jimi Hendrix Experience
Studioalbumin Axis: Bold as Love kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  toukokuu-kesäkuu 1967lokakuu 1967
 Julkaistu 1. joulukuuta 1967 (UK) , tammikuuta 1968 (USA)
 Tuottaja(t) Chas Chandler
 Tyylilaji Psykedeelinen rock, blues rock
 Kesto 38.49
 Levy-yhtiö MCA Records
Jimi Hendrixin muut julkaisut
Are You Experienced?
1967
Axis: Bold as Love
1967
Smash Hits
1968

Axis: Bold as Love on The Jimi Hendrix Experience -yhtyeen toinen albumi. Se julkaistiin Isossa-Britanniassa vuoden 1967 lopulla. Yhdysvalloissa se julkaistiin seuraavan vuoden puolella.

Albumia pidetään yleisesti klassikkona, vaikka se onkin jäänyt vähemmälle huomiolle kuin Are You Experienced ja Electric Ladyland. Albumin tunnetuin kappale on herkkä balladi "Little Wing", jonka esimerkiksi Stevie Ray Vaughan ja Eric Clapton ovat versioineet. Myös kappale "Little Miss Lover" on mainitsemisen arvoinen funk rockin edelläkävijänä. "Spanish Castle Magic" vakiintui Hendrixin konserttiohjelmiston osaksi.

Jazzahtavan "Up from the Skies" kappaleen sanat kertovat ulkoavaruuden asukista, joka on käynyt maapallolla jääkaudella, ja on tullut katselemaan, miten paikka on muuttunut sen jälkeen. Kappale julkaistiin singlenä, mutta se ei pärjännyt levylistoilla.

Levyn viimeistelyvaiheessa Hendrix unohti A-puolen masternauhat taksiin, eikä niitä enää löytynyt. Koko A-puoli piti miksata nopeasti uudestaan.

Levyn ensimmäisessä kappaleessa Mitch Mitchell esittää Paul Carusoa, joka on Hendrixin ystävä. Carusoe soittaa Hendrixin keskeneräisellä levyllä huuliharppua kappaleessa "My Friend". Caruso ja Hendrix puhuivat usein lentävistä lautasista, joista myös kyseisellä raidalla puhutaan.

Levyn nimiraidan lopussa sanotaan olevan ensimmäinen stereona tehty flanger-efekti, joka kuulostaa suihkukoneen ääneltä. Se on tehty manuaalisesti laittamalla kaksi nauhuria, joissa on sama sisältö, pyörimään hieman eri aikaan ja viiveellä tulevaa nauhaa on tökitty kynällä (flanger-efekti on manipuloitu viive).

Basisti Redding soittaa levyllä monissa raidoissa kahdeksankielistä bassoa. Hendrix soittaa "If 6 was 9" kappaleessa halpaa intialaista huilua. Kappaleen nimi liittyy Hendrixin numerologiaa kohtaan tuntemaan kiinnostukseen. Hän kertoi uskovansa, että jumalan kadonneessa nimessä on yhdeksän kirjainta.

 1. EXP – 1.55
 2. Up From The Skies – 2.55
 3. Spanish Castle Magic – 3.00
 4. Wait Until Tomorrow – 3.00
 5. Ain't No Telling – 1.46
 6. Little Wing – 2.24
 7. If 6 Was 9 – 5.32
 8. You Got Me Floatin' – 2.45
 9. Castles Made Of Sand – 2.46
 10. She's So Fine – 2.37 (säv. Redding)
 11. One Rainy Wish – 3.40
 12. Little Miss Lover – 2.20
 13. Bold As Love – 4.09

Kaikki kappaleet Jimi Hendrixin tekemiä paitsi kymmenes raita, joka on basisti Noel Reddingin sävellys. Redding myös laulaa kyseisen kappaleen.

 • Jimi Hendrix - laulu, kitara, basso, piano, huilu
 • Mitch Mitchell - rummut, taustalaulu, kellopeli (kappaleessa "Little Wing")
 • Noel Redding - basso, taustalaulu (päävokalisti kappaleessa "She's So Fine")