Flanger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ibanez CF7 -flanger/chorus efektipedaali, jossa valittavissa kaksiasentoisella kytkimellä käytettävä efekti.

Flanger on ääniefekti, jossa manipuloidaan äänen viivettä (delay) ja sävelkorkeutta (pitch).

Flanger voidaan manuaalisesti toteuttaa esimerkiksi siten, että pyöritetään kahta nauhaa joissa on täsmälleen sama sisältö yhtäaikaisesti. Toisen nauhan ääneen aiheutetaan viive nauhojen toistuessa. Tämä voidaan tehdä koskettamalla kopioidun nauhan kelaa halutulla voimakkuudella, jolloin pyörimisnopeus ja analogisesti sävelkorkeus l. taajuudet muuttuvat. Saatu tulos nauhoitetaan edelleen tai nauhureiden signaalit liitetään yhteiseen ulostuloon.

Onnistuneena lopputulos pyyhkii kuultavan musiikin yli taajuuksien summautuessa, korostuessa ja vaimentuessa eri tavoin aiheuttaen vaikutelman äänen kiertymisestä ja huojumisesta. Vaikutelmaa voidaan vielä korostaa panoroimalla ääntä äänikentässä esimerkiksi kaiuttimesta toiseen. Ensimmäisiä kappaleita joissa efektiä kuultiin oli Small Facesin "Itchycoo Park." Mekaanisen menetelmän haittana on kopionauhan signaalin jääminen jälkeen alkuperäisestä nauhasta.

Sekä Beatles että Jimi Hendrix käyttivät 1960-luvun lopussa flanger-efektiä kappaleissaan manuaalisesti tehtynä. Beatlesin kappale "Tomorrow Never Knows" albumilta Revolver on kuuluisa esimerkki. Hendrixin Axis: Bold as Loven nimikappaleen loppuvaihe on varhainen esimerkki stereona toteutetusta efektistä. Nykyään vastaava efekti on toteutettu yleensä digitaalisesti. Tämän etuna on vähäinen tai olematon taustakohina, joka korostuu runsaalla efektiasetuksella sekoittaen instrumentin ääntä.

Flanger-efekti kuuluu useimpiin sähkökitaroiden tai muiden soitinten monipuolisiin ääniefekti-laitteisiin. Sähkökitaraan sitä myydään myös erillisenä efektinä.

Flangerille läheistä sukua on chorus, joskin yleensä sillä viitataan flangeria lyhyempiin viiveaikoihin ja useimmiten flangeria nopeampaan modulaatioon tai sitten ainoastaan kahden erivireisen mutta soinniltaan samanaikaisen ja samankaltaisen äänen synnyttämään efektiin.

Musiikkinäytteet
Aluksi näyte perusäänestä. Flanger - efekti aiheuttaa ääneen vaikutelman kiertymisestä. Hyvälaatuinen laite ei kohise.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]