Viive

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viive on alkujaan tekninen termi, joka tarkoittaa jonkin tiedon tai signaalin perilletulon viivästymistä. Sen merkitys on laajentunut tekniikan ulkopuolelle tarkoittamaan viivästymistä, taukoa tai hitautta, hidastelua. Esimerkiksi lause ”Asioiden hoitoon voi tulla viivettä” ilmaistaisiin sujuvammin: asioiden hoito voi viivästyä tai asioiden hoito voi venyä.[1]

Tietoliikenteessä viive koostuu kahdesta komponentista.

  1. Valon tai muun sähkömagneettisen säteilyn sekä sähkön siirtyminen paikasta toiseen vie aikaa. Tähän ei voida vaikuttaa kuin lyhentämällä matkaa tai käyttämällä väliaineita, joissa signaali kulkee nopeammin. Jos signaalin siirtoaika solmukohdalta toiselle on liian pitkä tai vaihteleva, saattaa paketteja kadota.
  2. Signaalin prosessointi verkon eri solmukohdissa kuluttaa myös aikaa. Useimmissa tapauksissa tämä on suurin osa siirtoviivettä. Vaikka prosessointi kuluttaisi pitkiäkin aikoja, ei se sinällään aiheuta pakettien katoamista.

Elektroniikassa viipeellä tarkoitetaan sähköisen signaalin siirtymisaikaa siirtolinjassa tai signaalin käsittelyaikaa signaalia käsittelevässä piirissä. Tällöin puhutaan ”lagaamisesta” (engl. lag).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Esimerkkilauseen alkumuoto: Suomen sanomalehtikielen taajuussanasto: viive (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.