Chorus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee chorus-nimistä ääniefektiä. Sanan muista merkityksistä katso chorus (täsmennyssivu).
Musiikkinäytteet
Sähkökitara: ensin puhdas signaali, seuraavaksi sama soitettuna choruksella varustettuna

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

BOSS DC-3 -chorus-efektipedaali

Chorus-efekti on kahden soinniltaan samankaltaisen, mutta taajuudeltaan hieman erilaisen äänen tuottama ilmiö. Akustisessa musiikissa ilmiön voi kuulla esimerkiksi samaa säveltä soittavien instrumenttien soinnissa tai vaikkapa kuorolaulussa. Ilmiö perustuu siihen, että akustinen soitin tai ihmisääni ja niiden vire sekä esittäjän ilmaisu eivät ole absoluuttisesti samanlaisia. Tätä ei kuitenkaan tule sekoittaa varsinaiseen epävireisyyteen tai dissonanssiin.

Sähköisessä musiikissa chorus-efekti on hyvin yleisesti käytetty tehokeino. Äänitys- ja miksausvaiheessa chorusta voidaan käyttää esimerkiksi raitojen tuplausäänitysten avulla tai erilaisilla chorus-signaaliprosessoreilla. Useimmissa chorus-tyyppisissä prosessoreissa efekti toteutetaan muuntamalla sävelkorkeutta alkuperäiseen signaaliin nähden ja summaamalla prosessoitu signaali alkuperäiseen. Yleensä prosessoidun signaalin korkeutta voidaan myös moduloida matalataajuusoskillaattorin avulla. Joissakin chorus-prosessoreissa signaaliin voidaan myös määritellä viivettä, jolloin tapahtuu vaihtelevia kampasuodinilmiöön perustuvia taajuuksien kumoutumisia. Tätä viivästettyä ja moduloitua chorus-efektin tyyppiä kutsutaan usein myös nimellä flanger, varsinkin alhaisilla modulaatiotaajuuksilla.

Syntetisaattoreiden oskillaattorien sointia voidaan rikastaa virittämällä kaksi tai useampi jänniteohjattu oskillaattori hieman erivireisiksi.

Esimerkkejä chorus-efektin käytöstä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pink Floyd - Us And Them (kitara)
  • The Police - Driven To Tears (kitara)
  • Duran Duran - Save The Prayer (basso, kahdesti äänitetty osuus miksattu yhteen)
  • Electro-Harmonix Small Chorus -chorus-efektipedaali.
    Biréli Lagrène - All The Things You Are (kitara)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.