Angus Young

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Angus Young

AngusYoung.JPG
Angus Young vuonna 2008.

Syntynyt 31. maaliskuuta 1955 (ikä 63)
Kotoisin Glasgow, Skotlanti
Aktiivisena 1970–
Tyylilajit Hard rock, heavy metal, blues-rock, rock and roll
Kitarat Gibson SG
Yhtyeet AC/DC
Levy-yhtiöt EMI
Epic Records
Columbia
MusicBrainz

Angus McKinnon Young (s. 31. maaliskuuta 1955 Glasgow, Skotlanti) on skotlantilaissyntyinen australialainen muusikko ja maailmankuulun rock-yhtyeen AC/DC:n perustaja, soolokitaristi ja lauluntekijä. Energisestä lavaesiintymisestä ja australialaisesta koulupuvusta tunnettu Young on sijoittunut sijalle 24 Rolling Stonen Greatest 100 Guitarists of All Time listalla.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angus Young, joka oli kymmenhenkisen perheensä nuorin, syntyi Glasgow'ssa, Skotlannissa, mistä hän vuonna 1963 muutti Sydneyyn, Australiaan kolmen veljensä Malcolmin, Georgen, Alexin ja vanhimman siskonsa, Margaretan, kanssa. Angus aloitti kitaransoiton viisivuotiaana. Aluksi Angus soitti ystävänsä kitaralla aina kun kävi hänen luonaan kylässä, mutta sai pian oman kitaran lahjaksi Georgelta.

AC/DC:n syntymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teini-ikäisenä Angus Young soitti yhtyeessä nimeltä 'Kantuckee'. Hän oli 18-vuotias, kun hänen isoveljensä Malcolm Young vuonna 1973 perusti AC/DC:n. Myöhemmin Malcolm pyysi veljeänsä Angusta mukaan ja alkoi opettaa hänelle kitaransoittoa. Lopulta bändi, josta oli tuleva AC/DC, oli kasassa. Angus oli bändin soolokitaristi, Malcolm rytmikitaristi, Colin Burgess rumpali, Larry Van Kriedt bassokitaristi ja Dave Evans laulaja.

Heidän ensimmäinen singlensä ”Can I Sit Next to You Girl” uudelleenjulkaistiin uuden laulajan Bon Scottin liityttyä yhtyeeseen. Yhtyeen nimestä ja sen alkuperästä on kiertänyt paljon tarinoita, mutta yksi yleisimmistä tarinoista on, että he löysivät tekstin "ACDC" Margaretan ompelukoneen takaa. Teoksessa AC/DC: Maximum Rock 'N' Roll sanotaan että nimi tuli oikeasti pölynimurin takaa. Angus pohti pitkään esiintymisasuaan, ja ennen kuuluisaa koulupukuaan hän kokeili muun muassa Spidermanin, Zorron ja gorillan roolia. Koulupuvun hän oli saanut mentyään toiselle luokalle.

Young tunnetaan energisestä lavaesiintymisestään ja nopeista sooloistaan sekä yhtyeen tavaramerkin, australialaisen koulupuvun, käytöstä lavalla. Chuck Berryn aikanaan kehittelemä ankkakävely on tullut hänen ansiostaan yhä suuremman yleisön tietoisuuteen. Kolmas hänen tavaramerkeistään on Gibson SG -kitara, jota hän on aina soittanut yhtyeen keikoilla. Hänellä on myös oma Gibson SG -mallinsa. Neljäntenä tavaramerkkinä toimii tunnettu päänkeikutus, joka syntyi vahingossa kun hän sai migreenikohtauksen yhtyeen alkuvuosina Australiassa järjestetyllä keikalla ja yritti selvittää päätään. Yleisö kuitenkin piti siitä ja siksi hän on jatkanut sitä myöhemmilläkin keikoilla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]