Ampparit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ampparit.com
Kotisivu Ampparit.com
Slogan Se nopein uutistarjonta
Kaupallinen kyllä
Tyyppi uutisportaali
Rekisteröinti valinnainen
Kielet suomi
Omistaja Otavamedia
Luonut Florian Berger ja Petteri Hannonen
Avattu heinäkuussa 2004
Tulot mainosrahoitteinen
Nykyinen tila aktiivinen

Ampparit.com on heinäkuussa 2004 avattu suomalainen portaali-verkkosivusto, joka kerää muilta verkkosivuilta uutisotsikoita ja -linkkejä, säätietoja, sekä televisio- ja netti-TV-ohjelmatietoja ja esittää ne erilaisina luetteloina ja karttoina. [1] [2] Palvelun omistaa Otavamediaan kuuluva NettiX, joka keväällä 2012 osti enemmistön palvelua vuodesta 2007 ylläpitäneen Ampparit Oy:n osakekannasta. [3]. Amppareiden uutiskeräin kerää uutisotsikot noin 250 eri lähdemedialta.[4] Palvelun käyttö ei vaadi rekisteröitymistä, mutta rekisteröityneet käyttäjät voivat muokata sivun ulkoasua ja rakentaa omaa uutisvirtaa suodattamalla uutismedioita, -kategorioita ja -otsikoita sekä lisäämällä omia uutislähteitä. [5]

Sivustosta on työpöytä-version ohella kaksi mobiiliversiota, pieninäyttöisille matkapuhelimille suunniteltu tekstiversio Mini ja suuremille näytöille tarkoitettu Lite, sekä sovellukset iPhone- ja Android-puhelimille.

Sivuston nimi tulee puhekielisestä ampiaista tarkoittavasta "amppari"-sanasta ja viittaa palvelun käyttämiin hakurobotteihin, jotka keräävät uutisotsikoita verkkosivuilta.[6][7]

Sivuston rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ampparit.com jakautuu osioista "Uutiset", "Sää", "Netti-TV", "TV-Opas", "Kartta", "Some" ja "Haku". Uutiset-osiossa voi selata lähdemedioiden uutisotsikoita luetteloituna julkaisuajankohtaan, merkittävyyteen, aiheeseen tai maantieteelliseen alueeseen perustuvissa kategorioissa. Kaikista lähteistä otsikot näyttävä "Uusimmat"-kategoria on myös palvelun etusivu. Sää-osiossa esitetään Forecan säätietoja kymmenen päivän paikkakuntakohtaisina ennusteina ja Suomen ja maailman sääkartoilla.

Netti-TV-osio kerää ja listaa suomalaisten televisiokanavien videopalvelujen Yle Areenan, MTV Katsomon ja Ruutu.fi:n, lehtien Iltalehti ja Ilta-Sanomat sekä MoonTV:n ja YouTuben videoja ja tv-ohjelmia. TV-opas osio esittää television ohjelmatietoja taulukossa. Kartta-osio näyttää paikkatiedon sisältäviä uutsisa Google Maps -karttapohjan päällä. Some-osio (lyhenne sanoista sosiaalinen media) luetteloi Uutiset-osion tavoin linkkejä. Osioon kerätään suosituimpia, suosittuja ja uusimpia linkkejä Facebookista, Twitteristä ja  Google+ -palvelusta sekä suomalaisista verkkokaupoista. Haku-osiossa voi etsiä uutisia tai television ohjelmatietoja.

Suosio ja "ampparointi"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ampparit oli viikolla 5/2013 Suomen www-kävijämääriä mittaavan TNS Metrixin Eri kävijät -tilastossa sijalla 30 ja sillä oli 2 244 549 käyntiä ja 191 742 eri kävijää [8]. Ennen kuin Otavamedia osti Ampparit, Ampparit.com oli suurimpia suurten mediatalojen ulkopuolisia sivustoja.[9].

Ampparit.comin tai yleisemmin uutiskeräinten ja RSS-syötteiden on arvioitu tuovan merkittävästi lukijoita pienille uutissivustoille, mutta olevan isoille sivustoille suhteellisen merkityksettömiä.[10] Tästä huolimatta Ampparit.com ja muut vastaavat palvelut ovat herättäneet keskustelua otsikoinnin merkittävyydestä Internetissä isoissa medioissa ja esimerkiksi Santtu Toivonen on puhunut "ampparointi"-ilmiöstä Tietoviikon blogissaan. Ampparoinnilla tarkoitetaan mahdollisimman suuren klikkausmäärän tavoittelua huomiota herättävillä otsikoilla. [11][12] [13]

Witpik[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ampparit Oy kehitti Ampparit.comin pohjalta mediaseurantatyökalun Ampparit Pron, joka vuonna 2006 sijoittui Joensuun Tiedepuisto Oy:n järjestämän Ideka 2006 -kilpailun kolmannelle sijalle.[14] Tästä kehittyi Ampparit Pro -tiedonhakupalvelu verkkojulkaisujen seurantaa varten. [15] Talvella 2010 Ampparit Pro:n nimi vaihtui Witpik-mediaseurannaksi, koska palvelu laajentui venäjänkielisille markkinoille. [16] Witpik eroaa muun muassa käyttötarkoituksensa, maksullisuutensa sekä englannin- ja venäjänkielisen saatavuutensa vuoksi merkittävästi Ampparit.com -palvelusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]