Almatyn alue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Almatyn alue
Алматы облысы
Almaty oblısı
Perinteinen jurtta
Perinteinen jurtta
Vaakuna
Vaakuna
Alueen sijainti Kazakstanissa
Alueen sijainti Kazakstanissa

Koordinaatit: 45°0′N, 78°0′W

Valtio Kazakstan
Piiritasoisia kaupunkeja 3
Piirejä 17
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Taldyqorghan
 – kuvernööri Amandyk Batalov (v. 2014 alkaen)
Pinta-ala 223 600[1] km²
Väkiluku (2020) 2 055 651[1]
 – väestötiheys 9,2 as./km²
Aikavyöhyke UTC+5
Lyhenteet
 – ISO 3166 KZ-ALM
Almatyn alueen internetsivut

Almatyn alue (kaz. Алматы облысы, Almaty oblısı), on hallinnollinen alue Kazakstanin kaakkoisosassa. Se rajoittuu lännessä Jambılin alueeseen, luoteessa Karagandan alueeseen ja pohjoisessa Itä-Kazakstanin alueeseen. Idässä ja kaakossa se rajoittuu Kirgisiaan ja Kiinan kansantasavallan Xinjiangin autonomiseen alueeseen. Lisäksi alueen keskellä on Kazakstanin entinen pääkaupunki Almaty, joka muodostaa oman hallintoalueensa.

Almatyn alue on jaettu seitsemääntoista piiriin ja kolmeen kaupunkiin: Taldyqorghan, Qapşağay ja Tekeli. Alueella on arviolta 7 055 651 asukasta (vuonna 2020) ja sen pinta-ala on 223 600 neliökilometriä. Sen pääkaupunkina toimii Taldyqorghan.[1]

Aluetta rajaa luoteessa Balkašjärvi, johon virtaava Ili on alueen tärkein joki. Almatyn alueen koillisosassa, Alakolin painanteen alueella, sijaitsevat neljä järveä (Alakol, Sasykkol, Koshkarkol, ja Zhalanashkol) ovat osin Almatyn, osin Itä-Kazakstanin alueen puolella. Muita järviä ovat Bartogain ja Qapşağayn tekojärvet, Issykjärvi (jota ei pidä sekoittaa Kirgisian Issyk Kuliin), Qaıyńdy ja Kolsai-järvet.

Tienšanin läntinen haara, Trans-Ilin Alatau ulottuu Kiinasta ja Kirgisiasta Almatyn alueelle. Alueen koillisella Kiinan vastaisella rajalla kohoaa vastaavasti Dzungarian Alatau.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kazakhstan Citypopulation.de. Viitattu 27.11.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]