Aqmolan alue

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ақмола облысы1
Aqmola oblısı2
Coat of Arms of Aqmola Province Kz.png
lippu vaakuna
Akmola in Kazakhstan.svg
Pääkaupunki Kökşetaw
Suurin kaupunki (1999) Kökşetaw (123 400)
Kuvernööri Sergei Kulagin
Pinta-ala
 – yhteensä
 – vettä

121 400 km²
ei merkittävästi
Väkiluku (2013)
 – yhteensä
 – väestötiheys

733 113[1]
5 / km²
Aikavyöhyke
 – kesäaika
UTC+6
UTC
Perustettu 1939
Kotisivu Aqmolan alueen virallinen kotisivu
ISO 3166-2 koodi KZ-AKM
1 Kazakinkielinen nimi kyrillisellä kirjaimistolla
2 Kazakinkielinen nimi latinalaisella kirjaimistolla (QazAqparat-versio)

Aqmolan alue (kaz. Ақмола облысы, Aqmola oblısı, ven. Акмолинская область, Akmolinskaja oblast) on hallinnollinen alue Kazakstanin pohjoisosassa. Se rajoittuu pohjoisessa Pohjois-Kazakstanin alueeseen, idässä Pavlodarin alueeseen, etelässä Qarağandın alueeseen ja lännessä Qostanayn alueeseen. Lisäksi alueen keskellä on Kazakstanin pääkaupunki Astana, joka muodostaa oman hallintoyksikkönsä. Aqmolan alue on Qarağandın alueen lisäksi ainoa Kazakstanin alueista, jotka eivät rajoitu maan ulkorajoihin (kolmea kaupunkialuetta lukuun ottamatta).

Hallinnollisesti alue jakautuu 17 piiriin sekä Kökşetawin ja Stepnogorskin piiritasoisiin kaupunkeihin. Muita kaupunkeja ovat Akkol, Atbasar, Deržavinsk, Jesil, Jereimentau, Makinsk, Stepnjak, Štšuktšinsk. Piirejä ovat Akkolin piiri, Alšalyn piiri, Astrahanin piiri, Atbasarskin piiri, Bulandynskin piiri, Burabaiskin piiri, Jeginydykolin piiri, Jenbekšilderskin piiri, Jereimentauskin piiri, Jesilskin piiri, Žaksyn piiri, Žarkaistin piiri, Serendinskin piiri, Korgalžynskin piiri, Sandyktauskin piiri, Tšelinogradskin piiri ja Šortandinskin piiri.

Aqmolan alueella on lisäksi 15 kylää j 245 kyläpiiriä.

Aqmolan alueelta louhitaan kultaa ja kivihiiltä.

Vuosina 1960–1992 alueen nimi oli Tselinogradin alue. Vuoden 1997 hallintouudistuksessa osa Kökşetawin alueesta liitettiin Aqmolan alueeseen.

Alueen pääkaupunki Kökşetaw jakautuu etnisesti siten, että sekä kazakeja että venäläisiä on kumpaakin noin 40 prosenttia väestöstä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.