Afrikanruohopöllö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afrikanruohopöllö
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Tornipöllöt Tytonidae
Suku: Tornipöllöt Tyto
Laji: capensis
Kaksiosainen nimi

Tyto capensis
(Smith, 1834)[2]

Katso myös

  Afrikanruohopöllö Wikispeciesissä
  Afrikanruohopöllö Commonsissa

Afrikanruohopöllö (Tyto capensis)[3] on tornipöllöjen sukuun kuuluva lintulaji. Sitä tavataan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa seuraavissa maissa: Angolassa, Burundissa, Etelä-Afrikassa, Kamerunssa, Keniassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Kongon tasavallassa, Lesothossa, Malawissa, Mosambikissa, Ruandassa, Sambiassa, Swazimaassa, Tansaniassa, Ugandassa ja Zimbabwessa. Sitä on tavattu myös Etiopiassa, mutta alkuperä on tuntematon.[1]

Lajin elinympäristöä ovat subtrooppiset ja trooppiset kuivat pensastot, kuivat savannit, kuivat, ylävät arot sekä suot.[1]

Se painaa keskimäärin 361 grammaa.[4]

Afrikanruohopöllö on Etelä-Afrikassa vaarantunut, sillä siellä sitä on jäljellä alle 5 000 yksilöä.[5] Siihen kohdistuu uhkana rakentaminen, tulipalot, maanviljelysmaaksi muuttaminen, ylilaidunnus, metsittyminen ja liikenteen aiheuttamat kuolemat.[6]

Afrikanruohopöllö poikkeaa tornipöllöstä siten, että se on suurempi ja sen ylä- ja alaosa eroavat voimakkaammin toisistaan. Ylhäältä se on tummanruskea, alhaalta vaalea. Naama on pyöreämpi kuin tornipöllöllä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Tyto capensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Tyto capensis (TSN 555359) itis.gov. Viitattu 25.3.2012. (englanniksi)
  3. Väisänen, R. A.; Högmander, H.; Björklund, H.; Hänninen, L.; Lammin-Soila, M.; Lokki, J. & Rauste, V.: Maailman lintujen suomenkieliset nimet. 2., uudistettu painos. Helsinki: BirdLife Suomi ry, 2006. Teoksen verkkoversio. Viitattu 5.2.2021.
  4. African Grass-owl (Tyto capensis) - BirdLife species factsheet BirdLife International. 2018. Viitattu 29.04.2018 (englanniksi) .
  5. Tyto capensis (African grass-owl) Biodiversity Explorer - iziko.org.za. Arkistoitu 28.1.2018. Viitattu 29.04.2018 (englanniksi) .
  6. African Grass Owl The African Bird of Prey Sanctuary. 2012. Viitattu 29.04.2018 (englanniksi) .

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.