Afasia
Afasia tarkoittaa puheen ymmärtämisen ja tuottamisen vaikeaa häiriötä, joka johtuu dominantin aivopuoliskon toimintahäiriöstä, vaikka älykkyys sekä aisti- ja lihastoiminnot ovat normaalit. Afasialla tarkoitetaan myös mitä tahansa aivovammasta johtuvaa kielellistä häiriötä, kuten sanasokeutta, sanamykkyyttä tai kirjoituskyvyttömyyttä. Sanan alkuperä on kreikan kielessä: a- tarkoittaa puuttumista ja phasis puhetta. Afasian syitä ovat muun muassa aivoinfarkti, aivoverenvuoto, erilaiset aivovammat, dementia ja etenevät aivosairaudet.
Motorinen afasia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Afasia on motorinen, mikäli potilaalla on vaikeuksia puheen tuottamisessa. Aivovaurio on otsalohkossa, Brocan puhealueessa.
Motorista afasiaa kutsutaan myös Brocan afasiaksi (Broca's aphasia). Motoriselle afasialle on tyypillistä työläs ja katkeileva puhe sekä ongelmat konjunktioissa, prepositioissa, sananlopuissa ja kieliopillisissa keinoissa. [1]
Sensorinen afasia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sensorisessa afasiassa potilaalla on häiriöitä puheen ymmärtämisessä. Vika on ohimolohkon sensorisella puhealueella. Sensorisesta afasiasta kärsivällä potilaalla vika on usein Wernicken alueella, jolloin sanojen tulkitseminen vaikeutuu tai on mahdotonta. Puhe muuttuu tällöin epäloogiseksi, mutta sanat ovat oikein. Myös lukemisen ymmärtäminen ja tulkitseminen voi häiriintyä.
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Neurologia, WSOY, Toim. Soma Kaitila. 1992.
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Brocan afasia University of Helsinki, Department of Psychology. Arkistoitu 3.12.2009. Viitattu 16.3.2011.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Afasia (terveyskirjasto.fi)
- Aivojen rakenne ja toiminta: Puhetta ohjaavat alueet (Helsingin yliopistollinen keskussairaala) (Arkistoitu – Internet Archive)
- Psykonet: Kielen Neuropsykologiaa (Matti Laine, Turun yliopisto)[vanhentunut linkki]