Aivovaurio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aivovaurio-nimitystä käytetään lääketieteessä, kun aivot ja niihin liittyvät päähermot ovat vaurioituneet perinnöllisistä syistä (esimerkiksi ALS, MS) tai ovat vaurioituneet onnettomuuden seurauksena, jolloin aivovauriota kutsutaan aivovammaksi. Aivovaurion vaikutukset keholle voivat olla hyvin moninaisia, johtuen aivojen tärkeästä roolista koko elimistölle.

Yleisempiä aivovaurioita ovat Parkinsonin tauti, jossa lihasliikkeitä tukevat hermostoelimet rappeutuvat. Alzheimerin tauti, jossa tunnetusti hermostoalueella tapahtuu tuhoa, joka tappaa neuroneja tai katkaisee niiden yhteyksiä toisiinsa. Parkinsonin taudin etenemistä voidaan hidastaa lääkkeillä tai leikkauksella. Alzheimeria voidaan leikkauksella tai lääkkeillä yrittää lieventää.

Onnettomuuksissa sattuvat aivovammat yritetään hoitaa neurokirurgialla tai muulla mahdollisella toimenpiteellä.

Kiruginen toimenpide lobotomia oli aivovaurioiden tarkoituksellista aiheuttamista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Schacter, Daniel L.: Muistin seitsemän syntiä: Miten aivot muistavat ja unohtavat. (Alkuteos: The seven sins of memory: How the mind forgets and remembers, 2001.) Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita, 2002. ISBN 952-5202-64-X.
  • Virsu, Veijo: Aivojen muotoutuvuus ja kuntoutuminen. Kuntoutussäätiön tutkimuksia 26. Helsinki: Kuntoutussäätiö, 1991. ISBN 951-8957-45-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.