Ero sivun ”Nikola Tesla” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: ia:Nikola Tesla
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 70: Rivi 70:
* [http://www.tkk.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/nikola_testa_nayttely/ Nikola Teslan elämäntyöstä ja keksinnöistä kertova näyttely Espoossa 26.03. - 31.05.2010]
* [http://www.tkk.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/nikola_testa_nayttely/ Nikola Teslan elämäntyöstä ja keksinnöistä kertova näyttely Espoossa 26.03. - 31.05.2010]
* [http://www.tekniikkatalous.fi/viihde/article389201.ece?s=u&wtm=tt-26032010 Tiedätkö, kuka valaisi maailman? (Tekniikka & Talous, 26.3.2010)]
* [http://www.tekniikkatalous.fi/viihde/article389201.ece?s=u&wtm=tt-26032010 Tiedätkö, kuka valaisi maailman? (Tekniikka & Talous, 26.3.2010)]
* [http://www.nikolatesla.fr/documents.htm NikolaTesla.fr] - More than 1,000 documents on Tesla


{{DEFAULTSORT:Tesla, Nikola}}
{{DEFAULTSORT:Tesla, Nikola}}

Versio 30. syyskuuta 2011 kello 15.30

Nikola Tesla
Henkilötiedot
Syntynyt9./10. heinäkuuta 1856
Smiljan, Lika, Itävallan keisarikunta (nyk. Kroatia)
Kuollut7. tammikuuta 1943
New York, New York, Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Fysiikka (sähkö), keksiminen
Tunnetut työt Useat keksinnöt. Esim. vaihtovirta, monivaihejärjestelmä
Palkinnot Edison-mitali (1916)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Nikola Tesla (serb. Никола Тесла; 9./10. heinäkuuta 18567. tammikuuta 1943) oli amerikanserbialainen[1] fyysikko ja keksijä. Häntä pidetään yhtenä suurimmista keksijöistä nykyhistoriassa. Hän keksi muun muassa vaihtovirran, monivaihejärjestelmän ja induktiomoottorin, jotka ovat keskeisiä nykyaikaisessa sähköenergian jakelussa ja käytössä. Hän keksi myös teslamuuntajan ja radion. Useiden Teslan patenttien hyödyntäminen onnistui vasta hänen kuolemansa jälkeen.[2]

Tesla on myös yksi radion tekniikan varhaisista kehittäjistä. Myöhemmin hänelle myönnettiin siitä patentti. Hänen mukaansa on nimetty magneettivuon tiheyden yksikkö tesla ja automerkki Tesla Motors.

Elämäkerta

Sukutausta

Teslan isä oli pappi Milutin Tesla. Milutin oli syntynyt 19. helmikuuta vuonna 1819 Meducissa, Likassa. Milutinin isä oli myös nimeltään Nikola Tesla (s. 1789), ja äiti oli Ana Kalinić, joka kuului tunnettuun Kalinićin sukuun. Tesla-nimi annettiin heille vasta, kun suku oli asettunut asumaan Likaan. Isän puoleisen suvun alkuperä on Tara-joen laaksossa, nykyisen Montenegron alueella eläneessä Draganić-suvussa.

Teslan äiti oli Đuka Mandić. Hän oli serbialaisen papin tytär. Äidin puoleisen suvun kotipaikka oli isän puoleisen suvun tapaan Likassa ja myös Banovinassa. Đuka oli lahjakas tekemään työkaluja. Hän muisti useita serbialaisia eeppisiä runoja, muttei koskaan oppinut lukemaan.

Lapsuus

Tarinan mukaan Tesla syntyi ukkosmyrskyn aikaan keskiyöllä 9.–10. heinäkuuta vuonna 1856 Smiljanin kylässä Itävallan keisarikunnassa. Tuolloin käytössä oli juliaaninen kalenteri, joten juliaanisen ajanlaskun mukaan hänen syntymäpäivänsä oli 27.–28. kesäkuuta. Teslan syntymätodistukseen on syntymäpäiväksi tosin merkitty 28. kesäkuuta (10. heinäkuuta). Hänet kastoi Serbian patriarkaattiin kuulunut pappi Toma Oklobdžija.

Teslan ja hänen vanhempiensa lisäksi perheeseen kuului neljä muuta lasta. Teslan ainoa veli Dane kuoli ratsastusonnettomuudessa, kun Tesla oli viisivuotias. Veljensä lisäksi hänellä oli kolme siskoa: Milka, Angelina ja Marica. Perhe muutti vuonna 1862 Gospićiin. Koulunkäynnin Tesla aloitti Karlovacissa. Neljän opintovuoden pituiseksi suunnitellun opintojakson hän suoritti kolmessa vuodessa.

Muutto Yhdysvaltoihin

Nikola Teslan ystävä kirjailija Mark Twain Teslan laboratoriossa 1894

Teslan lapsuuden haaveena oli valjastaa Niagaran putoukset sähköntuotannolle. Vuonna 1884 Tesla muutti Yhdysvaltoihin ja sai maan kansalaisuuden 1891. Hänet palkattiin heti Thomas Alva Edisonin tutkimuslaboratorioon New Yorkiin.[3] Teslan keksintö oli vaihtovirta, kun taas Edison kannatti tasavirtaa sähkönsiirron menetelmänä. Teslan vaihtovirtajärjestelmät olivat ylivoimaisia Edisonin tekniikkaan nähden, ja niinpä siitä tuli vähitellen hallitseva markkinoilla. Tesla ei kuitenkaan pystynyt yhteistyöhön Edisonin kanssa, mikä osaltaan johtui erilaisista näkemyksistä muun muassa sähkönsiirtotekniikasta.

Tesla perusti 1886 oman laboratorion, joka myöhemmin kuitenkin tuhoutui tulipalossa. Hän perusti uuden laboratorion Manhattanille ja jatkoi siellä muun muassa dynamoiden kehitystyötä.

Vuonna 1899 Tesla päätti muuttaa Coloradoon kehittääkseen korkean jännitteen ja taajuuden sähkölaitteita. Hänen aikomuksenaan oli kehittää laite, joka jakaisi sähköä ilman johtoja jokaiseen talouteen jopa maailman ympäri maapallon ionosfääriä hyväksi käyttäen. Coloradossa olevassa tutkimuskeskuksessaan hän rakensi suurimman niin kutsutun Teslakäämi-laitteensa. Tästä hän pystyi tuottamaan yli kymmenmetrisiä kipinäpurkauksia.

Tesla palasi New Yorkiin ja sai rahoituksen hankkeelleen rakentaa suurikokoinen 56-metrinen sähkövirran lähetin (Wardenclyffe Tower). Rahoittajat kuitenkin vetäytyivät projektista myöhemmässä vaiheessa, jolloin lehdistö alkoi kutsua tornia "miljoonan dollarin hullutukseksi".[4]

Nikola Tesla populaarikulttuurissa

Vuonna 1980 sai ensi-iltansa Teslan elämäkertaelokuva Tajna Nikole Tesle. Elokuva oli jugoslavialainen tuotanto ja sen ohjasi Krsto Papic. Teslaa näyttelee teoksessa Petar Bozovic; yhdessä pääosista nähdään myös Orson Welles amerikkalaispankkiiri J. P. Morganin osassa.

Vuonna 2006 ensi-iltansa saaneessa Christopher Nolanin ohjaamassa elokuvassa The Prestige Nikola Teslaa näyttelee David Bowie.

Vuonna 2008 kahdeksasta webisodesta tv-sarjaksi muuttuneessa Sanctuary-sarjassa Nikola Teslaa näyttelee Jonathon Young.

Persoonallisuus

Teslan sanotaan kärsineen pakko-oireisesta häiriöstä ja pakkomielteistä. Hän ei mennyt koskaan naimisiin eikä hänellä ollut jälkeläisiä. Teslalla oli hiuksiin, persikoihin ja bakteereihin kohdistuneita fobioita sekä puhtauteen ja numeroon kolme liittyviä pakkomielteitä. Elämänsä loppupuolella hän vietti mielellään aikaa kyyhkysten kanssa. Teslan fobioihin kuuluivat myös naisten lävistetyt korvat sekä erityisesti helmikorvakorut. Teslan sanotaan olleen niin pakkomielteinen kyyhkysiä kohtaan, että hän nimesi yhden vaimokseen ja sanoi neroutensa kadonneen tämän kuollessa. [5]

Lähteet

  1. Tesla, Nikola Encyclopaedia Britannica. Viitattu 7.1.2008. (englanniksi)
  2. Eronen, Milla: Nikola Tesla - The Man Who Lit Up the World -näyttely Otaniemessä (Niistä moni oli niin kehittynyt, että niiden käytännön toteutus onnistui vasta hänen kuolemansa jälkeen.) TKK-Uutiset. 23.03.2010. Espoo: Aalto-yliopisto, Teknillinen korkeakoulu. Viitattu 8.10.2010.
  3. Dr. Ljubo Vujovic: Tesla Biography 1998. Tesla Society. Viitattu 24.9.2007.
  4. Tesla tower (myös valokuvia) Tesla Society. Viitattu 25.9.2007.
  5. Renato Filipin: Nikola Tesla – an inventor with a view in future 7.7.2006. www.nikolatesla.hr. Viitattu 19. kesäkuuta 2007.

Aiheesta muualla

Malline:Link FA Malline:Link FA

Malline:Link GA