Vivienne Westwood

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vivienne Westwood (s. Vivienne Isabel Swire, 8. huhtikuuta 1941 Derbyshire, Englanti) on englantilainen muotisuunnittelija, jonka katsotaan olevan yksi tärkeimmistä provokatiivisen punk-muodin luojista ja kehittäjistä. Westwood on edelleen aktiivinen suunnittelija, joka on viime vuosina saanut tunnustusta esimerkiksi kuningatar Elisabetilta. Hän voitti parhaan brittiläisen muotisuunnittelijan palkinnon 1990 sekä 1991.

Westwoodilla on neljä pääbrändiä: Vivienne Westwood Gold Label, Vivienne Westwood Red Label, Anglomania ja Vivienne Westwood Man.

Westwood aloitti uransa myymällä itse suunnittelemiaan vaatteita Malcolm McLarenin perustamaan Let It Rock -vaatekauppaan Lontoossa vuonna 1971. Muutosten ja kokeilujen jälkeen kaupan nimeksi vaihtui vuonna 1974 Sex. Sex tuli tunnetuksi punkkareiden suosikkina, myyden vaatteita, jotka tultaisiin muistamaan punk-tyylin klassissina elementteinä. Vuonna 1976 Westwood sai lisää kuuluisuutta, kun hänen silloinen kumppaninsa, Sex Pistols -yhtyeen manageri McLaren puki yhtyeen Westwoodin tekemiin – ei suunnittelemiin – asuihin.

Ensimmäisen catwalk-kokoelmansa Westwood julkisti Lontoossa vuonna 1981. Kokoelman nimi oli Pirate, ja sen sisältämät asut yhdistivät punk-muodin perinteisiin räätälöintitekniikoihin. Ajan myötä Westwood siirtyi katumuodin puolelta enemmän haute coutureen. Ensimmäisen miestenvaatekokoelmansa Westwood julkisti vuonna 1990.

Westwood suunnitteli brittiläiselle kansalaisoikeusryhmä Libertylle t-paitoja ja vauvanvaatteita sloganilla I AM NOT A TERRORIST, please don't arrest me ("EN OLE TERRORISTI, ole hyvä äläkä pidätä minua"). Westwood on myös tehnyt yhteistyötä kenkiä valmistavan Nine Westin kanssa, suunnitellen näille kenkiä vuonna 2006. Lisäksi hän on suunnitellut hajuvesiä kuten Boudoir, silmälaseja ja koruja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]