Viikinkilaiva

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viikinkilaivan rekonstruktio

Viikinkilaiva on viikinkiaikana skandinaavisten kansojen rakentama laiva.

Viikinkilaivoista on säilynyt tietoja arkeologina löytöinä, joista on saatu tarkkaa tietoa laivojen rakenteista. Näitä laivoja on myös kuvattu tuon ajan maalauksista, joista on saatu tietoja esimerkiksi purjeista. Kirjoitetuissa lähteissä on tietoja erilaisista laivatyypeistä, niiden käytöstä ja koosta. Laivoista tehdyt rekonstruktiot kertovat niiden merenkulkuominaisuuksista.

Tyyppillistä pohjoismaisille laivoille on limilaudoitus eli limisaumoitus laidoituksena, joka säilyi suurienkin laivojen rakenteessa keskiajalle saakka. Välimerellä veneet ja laivat tehtiin tasasaumoilla, jota toisinaan nimitetään myös puskusaumoitukseksi. Köli on myös ominainen viikinkien aluksille, joista on myös periytynyt termejä, kuten "tyyrpuuri" eli ohjausairon puoli, mikä oli laivan perässä kulkusuunassa oikealla puolella. Laivat olivat suhteellisen kapeita, pitkiä ja nopeakulkuisia. Laivoissa oli yleensä purjeet. Sotalaivoja myös soudettiin ja soutajia oli useita kymmeniä yhdessä laivassa, pisimmissä jopa 60 penkkiä ja 120 soutajaa. Laivoja nimittetiin soutajien määrän mukaan, 20 penkkinen ja 40 soutajaa kuljettanut laiva oli "Ledung". Sana tarkoittaa myös sotapalvelusta merellä ja maakuntien pakkoa asettaa laivoja kuninkaan käyttöön. Näistä sotalaivoista käytetään nimitystä "lånsskepp" (pitkävene).[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Landström, BjörnLaiva: katsaus laivan historiaan alkukantaisesta lautasta atomikäyttöiseen sukellusveneeseen, s. 58 - 65. Alkuteoksen kieli ruotsi: Skeppet: en översikt av skeppets historia från den primitiva flotten till den atomdrivna ubåten med rekonstruktioner i ord och bilder. Suomentanut Vuorenjuuri, Martti. 6. p. Helsinki: Otava, 1990. ISBN 951-1-11183-3.