Vankilapappi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vankilapappi on vankilassa toimiva pappi. Pappi toimii vankilassa uskontovirkamiehenä huolehtimalla vankeinhoitolaitoksessa uskonnonvapauslain toteutumisesta käytännössä. Tämä koskee myös ei-kristillisiin kirkkoihin / uskontoihin kuuluvia sekä vankeja, joilla ei muutoin ole mahdollisuutta harjoittaa uskontoaan.

Useissa Euroopan maissa isoimmissa vankiloissa onkin vankilapappeja ja diakoneja eri kirkoista. Käytännössä vankilapapit organisoivat vankilan jumalanpalvelukset, käyvät sielunhoitokeskusteluja, toimittavat yksityisiä ehtoollisia ja rippejä, muistotilaisuuksia, kasteita, vihkimisiä ja ruumiin siunaamisia, pitävät vankilarippikouluja ja hengelliseen musiikkiin liittyvää toimintaa. Vankilapapit ja vankiladiakonit ovat usein mukana vankilan perhetyössä. Vankilapapeille ohjautuvat usein asiantuntijakysymykset vankeinhoitoon liittyvistä ihmisoikeuskysymyksistä.

Suomessa valtio maksaa vankilapappien ja evankelis-luterilainen kirkko vankiladiakonien palkan[1]. Suomalainen vankilapappijärjestelmä kattaa kaikki Suomen vankilat.

Arvostelua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaa-ajattelijain liiton mielestä vankilapappien virat on lakkautettava osana kirkon ja valtion eroa ja tilalle on perustettava psykologien, psykiatrien ja kouluttajien virkoja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vankilapastori vie joulun sanomaa lukkojen taakse 11.12.2002. Kirkon tiedotuskeskus. Arkistoitu 7.4.2014. Viitattu 10.7.2010.
  2. Vapaa-ajattelijain liitto ry: Timo I. Vasama, puheenjohtaja, Erkki Hartikainen, sihteeri: Asia: Lausuntopyyntö Kirkko ja valtio- komitean mietinnöstä: Sielunhoito vankiloissa etkirja.pp.fi. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 9.7.2010.
Tämä pappiin tai piispaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.