Tupla

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tupla on alun perin suomalainen Leafin (nyk. Cloetta Suomi) valmistama suklaapatukka. Vuonna 2006 valmistus siirtyi Kärsämäeltä Ranskaan[1] ja sittemmin Espanjaan[2]. Suklaan nimi tulee siitä, että yhdessä pakkauksessa on kaksi mantelirouheella ja suklaalla päällystettyä kaakaonougatpalaa. Tupla tuli markkinoille 1960 ja on yhä yksi Suomen suosituimmista suklaapatukoista.lähde?

Patukan makunautinnon kehitti tiettävästi Hellas-makeisyrityksen laboratoriopäällikkö, diplomi-insinööri Anja Jäkälä.lähde? Tuplan esikuvana voidaan pitää vuonna 1923 markkinoille tullutta yhdysvaltalaista Milky Way –patukkaa, jossa on nougat-täyte. Milky Way oli markkinoiden ensimmäinen täytteellinen suklaapatukka. Tuplan ulkoasu on säilyttänyt alkuperäisen ideansa koko olemassaolonsa ajan. Nimi on kirjoitettu aina suuraakkosin ja kääreen väritykseen ovat kuuluneet alusta lähtien punainen, kulta ja hyvin tumma ruskea.

Valikoimaan kuuluu Maxi-Tupla (57 g), Tupla King Size (85 g) ja tummasuklaakuorrutteinen Tupla Dark (57 g). Aiemmin on ollut saatavilla myös yhden palan sisältänyt pikku-Tupla, kinuskinmakuinen Tupla Xtra Caramel sekä mintunmakuinen Tupla Xtra Mint. 1990-luvulla markkinoilla oli myös Tupla-pääsiäismunia ja joulun aikaan Tupla-pukkeja.

1990-luvulla Tuplan tv-mainoksissa oli usein Indiana Jonesia muistuttava seikkailijahahmo. Yksi mainoksista sensuroitiin, koska se sisälsi kaksimielisenä pidetyn lauseen: "taitaa tyttö tietää, että seinän takana olis patukkaa tarjolla".lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuplan valmistus Ranskaan, Jenkki siirtyy Tanskaan 3.5.2006. TS.fi. Viitattu 13.3.2014.
  2. Tupla 57g Maxi suklaapatukka Cloetta.fi. Viitattu 13.3.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.