Albus Dumbledore

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 9. elokuuta 2006 kello 13.06 käyttäjän Aaroms (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiedosto:Dumbledore.jpg
Dumbledore - fanipiirros

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, yleensä käytössä pelkkä nimi Dumbledore, on yksi J. K. Rowlingin kirjoittaman Harry Potter -kirjasarjan tärkeimmistä hahmoista. Hän on Tylypahkan velhokoulun rehtori. Dumbledore on Harry Potterin opasta ja suojelija.

Dumbledorea pidetään ainoana velhona, jota Lordi Voldemort eli Tiedät-kai-kuka pelkää. Dumbledorelle on useaan otteeseen tarjottu taikaministerin virkaa, mutta tämä on kieltäytynyt kunniasta, koska ei halua jättää Tylypahkan noitien ja velhojen koulua.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ulkonäkö

Dumbledore näyttää vanhalta - tosin onhan hän kuollessaan jo noin 150 vuotta vanha. Hänellä on pitkät hopeanväriset hiukset ja parta, jotka ovat niin pitkät, että Dumbledore voisi tunkea ne vyönsä alle [1]. Dumbledorella on pitkä nenä [2] ja hän on sekä hyvin pitkä, että laiha [3]. Dumbledore pukeutuu lähes poikkeuksetta kaapuun ja viittaan - väri vaihtelee -, käyttää puolikuun muotoisia silmälaseja, sekä Harry Potter ja viisasten kivi -kirjassa hän käyttää korkeakorkoisia solkisaappaita. Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Dumbledoren sauvakäsi näyttää palaneelta ja pahoin vaurioituneelta, sillä Dumbledore on ollut tuhoamassa hirnyrkkiä.

Luonne

Dumbledore on ystävällinen ja kohtelias tapaamiaan ihmisiä kohtaan. Dumbledore tuntee hyvin käytöstavat ja käyttää niitä vaikka olisi joutunut kuolonsyöjien ansaan ja olisi vähällä menettää henkensä [4], kuten kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi juuri käykin. Dumbledorella on hieman omituinen huumorintaju ja Fred Weasley mainitseekin kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari että "ei Dumbledorekaan ole niitä ihan tavallisimpia tapauksia", johon hän lisää vielä "Tai siis, tiedän kyllä, että hän on nero ja vaikka mitä..." [5]

Dumbledore on psykologi Carl Jungin tyypillinen "vanhan viisaan miehen" arkkityyppi [6] (eräs toinen tällainen "vanha viisas mies" on J.R.R. Tolkienin kehittämä Gandalf). Rauhallisuudestaan huolimatta Dumbledore saattaa muuttua todella pelottavaksi suuttuessaan. Silloin tämän silmissä säkenöi raivo ja hänen vihansa kohde kauhistuu häntä.

Kyvyt

Dumbledorea pidetään velhoyhteisössä ehkäpä maailman mahtavimpana velhona ja hän on ainoa jota Lordi Voldemort pelkää. Dumbledore osoitti poikkeuksellisuutta lahjakkuutta jo kouluaikoina [7], jolloin hän häämästytti V.I.P. (Velhomaailman Ihmeisiin Perehdyttävä) -tutkintoaan valvovat tarkkailijat.

Dumbledore pystyy mm. luomaan aineellisen suojelius -loitsun, jota hän pystyy vieläpä muuttamaan viestinvälitykseen sopivaksi. Dumbledore on myös esittänyt huikaisevia taitojaan kaksintaistelussa Lordi Voldemortin kanssa [8]. Taistelun tuloksena Dumbledore voitti ja Lordi Voldemortin oli paettava.

Dumbledore on erityisen kuuluisa mm. pimeyden velho Grindelwaldin kukistamisesta, lohikäärmeen veren 12 käyttötarkoituksen keksimisestä, sekä Nicolas Flamelin avustamisesta alkemiaan liittyvissä kokeiluissa. Dumbledore osallistui myös Viisasten kiven suojaamiseen krijassa Harry Potter ja viisasten kivi.

Asema velhoyhteisössä

Dumbledore on hyvin suosittu velhoyhteisössä ja tätä on pyydetty ainakin neljä kertaa taikaministeriksi [9], mutta Dumbledore ei ole halunnut jättää Tylypahkan noitien ja velhojen koulua. Harry Potter -kirjoissa on mainittu Dumbledoren arvonimiksi velhoyhteisössä Suurtaikuri, Ylihörhö ja Päänoita sekä Noitien neuvoston puheenjohtaja. Lisäksi Dumbledorella on Merlinin ritarikunnan ensimmäisen luokan arvomerkki.

Dumbledore opetti ennen rehtoriksi tuloaan Tylypahkassa muodonmuutoksia. Hänestä tuli rehtori entisen rehtorin Dippetin jälkeen (syytä rehtorin vaihtumiseen ei ole Harry Potter -kirjoissa kerrottu). Muiden suurien eurooppalaisten taikakoulujen rehtorit ovat kateellisia Dumbledoren asemasta, jossa tämä on nostettu lähes yli-inhimilliseksi velhoksi.

Dumbledorella ja taikaministeriön suhteet oavt takkuilleetCornelius Toffeen ja Rufus Rymistyirin ollessa taikaministereinä. Suurimmat kiistat koskevat Lordi Voldemortin paluuta ja ministeriön toimia asian estämiseksi. Cornelius Toffee kieltäytyi uskomasta Dumbledorea, vaikka myöhemmin osoittautui Dumbledoren olleen oikeassa. Toffee menetti taikaministerin virkansa ja sai seuraajakseen Rufus Rymistyirin. Huhut Rymistyirin ja Dumbledoren välirikosta levisivät velhomailmaan jo muutama tunti uuden taikaministerin nimityksen jälkeen [10].

Kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta Dumbledore julistetaan lainsuojattomaksi, koska tämä ottaa niskoilleen syyn Albuksen Kaartin perustamisesta ilman lupaa. Dumbledorelta riistetään kaikki hänen arvonimensä ja hänen paikalleen Tylypahkan rehtoriksi nimitetään ministeriön virkailija Dolores Pimento. Dumbledore kuitenkin todistaa Lordi Voldemortin paluu, mikä johtaa Toffeen eroamiseen ja Dumbledoren aseman palauttamiseen.

Dumbledore kirjoissa

Harry Potter ja viisasten kivi. Dumbledoren ensiesiintyminen tapahtuu tässä kirjassa. Dumbledore osallistuu Viisasten kiven suojaamiseen, muuten hänellä on lähes tavallinen lukuvuosi koulun rehtorina. Lukuvuoden lopussa Dumbledore saa kuulla Lordi Voldemortin paluusta palatessaan taikaministeriöstä, minne hänet oli huijattu Viisasten kiven ryöstöyrityksen ajaksi. Dumbledore palaa Tylypahkaan juuri ajoissa nähdäkseen pimeään taikaan sortuneen professori Oraven kuoleman ja Lordi Voldemortin paon. Dumbledore vie loukkaantuneen Harry Potterin sairaalasiipeen. Kirjan lopussa Dumbledore ratkaisee tupamestaruuden Rohkelikon hyväksi antamalla tuvalle 170 pistettä.

Harry Potter ja salaisuuksien kammio -kirjassa yhden Tylypahkan neljästä perustajasta - eli Salazar Luihuisen - rakentama salainen kammio avataan ja siellä asuva basiliski vapautetaan tappamaan koulun oppilaita. Harry Potteria syytetään kammion avauksesta, mutta Dumbledore luottaa tähän, eikä erota Harrya koulusta. Myöhemmin samassa kirjassa koulun johtokunta - jota kuolonsyöjä Lucius Malfoy on kiristänyt - päättää määräaikaisesti erottaa Dumbledoren. Dumbledore lähtee koulusta, mutta hänen feenikslintunsa Fawkes toimittaa Harry Potterille aseet taistella basiliskia vastaan. Kirjan lopussa Dumbledore pääsee palaamaan kouluun kun sleviää Lucius Malfoyn kiristäneen johtokuntaa.

Harry Potter ja Azkabanin vanki- kirjassa vankikarkuri Sirius Mustan uskotaan haluavan tappaa Harry, vaikkakin lopussa Harrylle, Hermionelle, Ronille ja Dumbledorelle selviää, että Sirius on todellisuudessa syytön ja Lordi Voldemortin vastustaja. Tämä selviää kuitenkin vasta lopussa ja kirjan ajan Dumbledore ponnistelee suojatakseen koulun tappajaksi epäilemältään vankikarkurilta. Lisäksi Dumbledore vastustaa koulun alueella sijoitettuja ankeuttajia. Kirjan lopussa hän antaa Harrylle ja Hermionelle vinkin käyttää ajankääntäjää Sirius Mustan pelastamiseksi.

Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjan aikana Dumbledore ahertaa Kolmivelhoturnajaisten eteen. Kirjan lopussa Dumbledore saa kuulla Lordi Voldemortin paluusta. Lisäksi Dumbledore pelastaa Harry Potterin kuolonsyöjältä yhdessä Minerva McGarmiwan ja Severus Kalkaroksen kanssa. Dumbledore lähettää Remus Lupinin kokoamaan Feeniksin kilta takaisin. Aivan lopussa Dumbledoren ja taikaministeri Toffeen välit katkeavat lopullisesti.

Harry Potter ja Feeniksin kilta. Dumbledore "hoitaa Killan asioita", eli yrittää mm. löytää Lordi Voldemortin, saada taikaministeriön puolelleen ja kerätä liittolaisia Lordi Voldemortia vastaan. Taikaministeriö mustamaalaa Dumbledorea propagandallaan ja puuttuvat tämän toimintaan koulun rehtorina tämän tästä. Lopulta Dumbledore joutuu ottamaan vastuun Albuksen Kaartista ja pakenee lainsuojattomana. Kirjan lopussa Dumbledore saapuu taikaministeriöön ja vangitsee siellä olleet kuolonsyöjät sekä kaksintaistelee Lordi Voldemortin kanssa pakottaen tämän pakenemaan taikaministerin silmien edessä. Dumbledoren todistettua Lordi Voldemortin paluu, hänen sallitaan palata taas rehtoriksi. Dumbledore myös kertoo Harrylle ennustuksesta, joka koskee Lordi Voldemortia ja Harrya.

Lisäksi kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi selviää, että Dumbledore on Harry Potter ja Feeniksin kilta -kirjan ajan käyttänyt aikaansa myös hirnyrkkien etsintään.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjassa Dumbledore alkaa antaa Harrylle "yksityistunteja", joiden aikana hän ja Harry tutkivat Lordi Voldemortin menneisyyttä ja pääsevät selville hirnyrkeistä. Dumbledore tietää koko kirjan ajan Draco Malfoyn liittyneen kuolonsyöjiin, muttei ilmaise sitä, koska muuten Lordi Voldemort tappaisi Malfoyn ja mahdollisesti tämän perheenkin. Kirjan lopussa Dumbledore ja Harry etsivät yhden "hirnyrkin", joka osoittautuukin väärennökseksi. Dumbledoren ja Harry palatessa Tylypahkaan Severus Kalkaros murhaa tämän Avada Kedavra -tappokirouksella.

Viimeiset elintunnit ja kuolema

Katso myös artikkeli Hirnyrkki

Dumbledore ja Harry lähtevät muutamaa tuntia ennen Dumbledoren kuolemaa etsimään yhtä Lordi Voldemortin hirnyrkeistä. He ilmiintyivät erään luolan luokse, missä Dumbledore epäili hirnyrkin olevan. Dumbledore luovutti omaa vertaan avaimeksi luolalle, jonka jälkeen se päästi hänet ja Harryn sisälle. Dumbledore käytti suuria velhonkykyjään etsiessään veneen, jolla pääsisi Lordi Voldemortin kiroaman järven yli hirnyrkin luo. Hän ja Harry purjehtivat pienelle saarelle, jonka keskellä oli pieni lammikko ja sen sisällä hirnyrkki. Dumbledore yritti taikoa lammikkoa pois, mutat ainoa keino oli juoda se. Neste oli kuitenkin kirottua ja Dumbledore kärsi valtavaa tuskaa juodessaan sitä. Lopulta Harry Potterin oli kaadettava viimeiset pikarilliset rehtorin suuhun. Viimeisen pikarillisen juotoaan Dumbledore alkoi huutaa tarvitsevansa vettä. Harry otti pikarillisen vettä Lordi Voldemortin kiroamasta järvestä vapauttaen samalla tämän kuolleet palvelijat, manaliukset. Saatuaan vettä Dumbledore kuitenkin tokenee ja ajaa manaliukset tiehensä. Kuollettavasti haavoittunut Dumbledore ja Harry ilmiintyvät takaisin Tylyahon kylään, josta he olivat aikaisemminkin lähteneet hakemaan hirnyrkkiä.

Dumbledore ja Harry lainaavat kylästä luudat ja lähtevät lentämään kohti Tylypahkaa. Komennuskirouksen alainen Matami Rosmerta kuitenkin ilmoittaa asiasta kuolonsyöjä Draco Malfoylle, joka kiroaa Tylypahkan korkeimman tornin ylle Pimeän piirron. Dumbledore ja Harry suuntaavat torniin luullen jonkun oppilaan kuolleen, mutta heitä odottaa siellä väijytys. Dumbledore uhraa itsensä pelastaakseen Harryn. Lopulta Severus Kalkaros tappaa Dumbledoren.

Epäilyjä Dumbledoren kuolemasta

Dumbledoren kuolema yllätti tai järkytti miljoonia Harry Potter -faneja ympäri maailmaa, eivätkä heistä kaikki halua uskoa Severus Kalkaroksen siirtyneen pahan puolelle tai Dumbledoren kuolleen. Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi esiintyy muutamia virheellisyyksiä, jotka voidaan mahdollisesti tulkita vihjeiksi tulevasta. Yksi tällainen virheellinen kohta on kohtaus, jossa Adava Kedavra -tappokirous osuu Dumbledoreen. Kaikissa edellisissä kirjoissa kirouksen uhrit ovat vain lyyhistyneet maahan ja kuolleet, mutta Dumbledore lennähtää ilmaan ennen mahdollista kuolemaansa.

Dumbledore elokuvissa

Elokuvissa Harry Potter ja viisasten kivi (2001) ja Harry Potter ja salaisuuksien kammio (2002) Dumbledorea näytteli Richard Harris, joka kuoli syöpään vuonna 2002. Harry Potter ja Azkabanin vanki (2004), Harry Potter ja liekehtivä pikari (2005) ja Harry Potter ja Feeniksin kilta -elokuvissa Dumbledorea näyttelee Michael Gambon.

Perhe

Harry Potter -kirjoissa ainoa esitelty Dumbledoren sukulainen on hänen veljensä Abeforth Dumbledore, joka on baarimikkona Sianpää -nimisessä pubissa.

Dumbledorella on lemmikkinä feenikslintu Fawkes, joka luovutti taikaa täynnä olevan sulkansa vain kahteen taikasauvaan. Toinen näistä päätyi Lordi Voldemortille, toinen Harry Potterille.

Dumbledoren nimi

Dumbledoren koko nimi on Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore [11]. Dumbledoren jokaisella nimellä on oma merkityksensä:

Albus on latinaa ja tarkoittaa valkoista, mikä viittaa Dumbledoren harjoittamaan valkeaan (eli hyvään) magiaan.

Percival viittaa todennäköisesti kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritari Percivaliin. [12]. Alkuperäisen tarinan mukaan Percival-ritari löysi Graalin maljan, tappoi mustan ja punaisen ritarin, joita pidetään kuolemansyntinä ja kuolemana.

Wulfric. Dumbledoren hahmon keksineellä kirjailijalla J.K. Rowlingilla on tapana ottaa nimiä myös kirkkohistoriasta. Pyhä Wulfrik oli vuonna 1154 syntynyt katolinen pyhimys [13], joka tunnettiin ihmeidentekijänä ja ennustajana.

Brian on keltin kieltä ja tarkoittaa "voimakasta". [14].

Dumbledore taas on muinaisenglantia ja tarkoittaa mehiläistä. Sana voidaan myös tavata muodossa dumbledorr, jolloin se merkitsee kimalaista. [15].

Lähteet

  1. Harry Potter ja viisasten kivi s. 15
  2. Harry Potter ja viisasten kivi s. 15
  3. Harry Potter ja viisasten kivi s. 15
  4. Harry Potter ja puoliverinen prinssi s. 636
  5. Harry Potter ja liekehtivä pikari s. 172.
  6. Harry Potter Kumppani s. 86
  7. Harry Potter ja Feeniksin kilta s. 860
  8. Harry Potter ja Feeniksin kilta s. 982-985
  9. Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi sivulla 477 Dumbledore mainitsee, että häntä on pyydetty virkaan kolmesti, mutta tämä tapahtui ennen neljättä pyyntöä, joka mainitaan kirjassa Harry Potter ja viisasten kivi sivulla 75
  10. Harry Potter ja puoliverinen prinssi s. 47-48
  11. Harry Potter ja Feeniksin kilta s. 173
  12. Harry Potter Kumppani s. 87
  13. Harry Potter Kumppani s. 87
  14. Harry Potter Kumppani s. 87
  15. Harry Potter Kumppani s. 87

Katso myös