Street Fighter II: The Animated Movie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Street Fighter II: The Animated Movie
ストリートファイター II MOVIE
(Sutorīto Faitā Tsū Mūbī)
Genre toiminta
Elokuva: Street Fighter II: The Animated Movie
Ohjaaja Gisaburō Sugii
Studio Group TAC
Julkaisupäivämäärä Japani 6. elokuuta 1994
Yhdysvallat 16. tammikuuta 1996
Kesto 102 min

Street Fighter II: The Animated Movie (jap. ストリートファイター II MOVIE, Sutorīto Faitā Tsū Mūbī) on vuonna 1994 ilmestynyt japanilainen anime-elokuva, jonka on ohjannut Gisaburō Sugii, käsikirjoittanut Kenichi Imai ja tuottanut animestudio Group TAC. Elokuvan englanninkielisen käännöksen ja dubbauksen teki Manga Entertainment. Elokuvan toimintakohtausten koreografiat ovat suunnitelleet K-1:n japanilainen perustaja Kazuyoshi Ishii ja sveitsiläinen karateka Andy Hug. Elokuvan tarina on sovitettu samannimisestä Capcomin tappelupelistä Street Fighter II:sta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Maailmanvalloitusta havittelevan terroristijärjestön Shadowlawin johtaja M. Bison kidnappaa ihmisiä ja aivopesee heidät vaikutusvaltaisten poliitikkojen salamurhaajiksi. Hänen kätyreihinsä kuuluvat espanjalainen salamurhaaja Vega, yhdysvaltalainen nyrkkeilijä Balrog ja thainyrkkeilyn maailmanmestari Sagat. Bison on erityisen kiinnostunut vaeltavan japanilaisen katutappelijan Ryun aivopesemisestä, koska vuosia sitten Ryu nujersi voittamattomaksi pidetyn Sagatin. Yhdysvalloissa Ryun paras ystävä Ken Masters on epätyytyväinen varteenotettavan vastustajan puuttumisesta. Interpolin agentti Chun-Li määrätään paikantamaan Ryu ja antamaan tälle varoitus Shadowlawin suunnitelmista. Tehtävän aikana Chun-Li hankkii itselleen liittolaisen Yhdysvaltain ilmavoimien hävittäjälentäjästä Guilesta. Aluksi Guile on vastentahtoinen yhteistyöhön Chun-Lin kanssa, koska hän suunnittelee kostavan yksin ystävänsä kuoleman Bisonin käsissä. Chun-Li kuitenkin paljastaa Guilelle, että Bison tappoi myös hänen isänsä, mutta Chun-Li ei anna periksi itsekkyydelle ihmishenkien pelastamisessa. Chun-Lin ja Guilen toimet vetävät puoleensa Bisonin kiinnostuksen, joten hän lähettää Vegan tappamaan Chun-Lin tämän huoneistossa New Yorkissa. Vegan väijytys epäonnistuu johtaen rajuun otteluun hänen ja Chun-Lin välillä. Chun-Lin onnistuu potkaista Vegan seinän läpi ja pudottaa hänet kadulle, mutta Chun-Li pyörtyy verenhukkaan Guilen saavuttua huoneistolle. Sairaalassa Chun-Li vaipuu koomaan, mutta Guile päättää jatkavan tutkimusta yksin.

Shadowlawin monitorikyborgi tallentaa Kenin ja Thunder Hawkin ottelun. Shadowlawin tutkimuksille Bisonille paljastuu, että Ken ja Ryu ovat ystävykset ja heillä on sama taistelutyyli. Seattlessa Ken ajaa tyttöystävänsä Elizan kotiin, mutta paluumatkalla Bison saapuu Kenin luokse VTOL-koneella. Bison kidnappaa Kenin ja aivopesee hänet orjakseen. Guile matkustaa Kaakkois-Aasiaan antamaan Ryulle varoituksen, että Ken on aivopesty Shadowlawin terroristiksi. Guilen päästyä perille Ryu on harjoittelemassa sumopainijan E. Hondan kanssa. Bison, Ken ja Balrog kuitenkin saapuvat VTOL-koneella. Bison kukistaa Guilen ja aivopesty Ken hyökkää Ryun kimppuun. Honda kohtaa Balrogin, mutta kesken ottelun molemmat pyörivät kielekkeeltä alas. Ryun yritys murtaa aivopesun vaikutukset puheella epäonnistuu ja Ken pieksee hänet. Muistot Ryun ja Kenin nuoruudesta kuitenkin onnistuvat aivopesun murtamisessa. Bison haastaa Ryun ja Kenin otteluun, mutta kaksikko onnistuu Bisonin päihittämisessä ja tuhoavat tämän VTOL-koneen. Honda ilmestyy tapahtumapaikalle kantaen selässään tajuttomia Guilea ja Balrogia. Bisonin kukistumisen jälkeen Interpol ja Yhdysvaltain asevoimat paikantavat Shadowlawin päämajan sijainnin ja pommittavat sen maan tasalle ilmaiskussa.

Voitokas Guile palaa Yhdysvaltoihin ja kiiruhtaa sairaalaan ilmoittakseen Chun-Lille tehtävän onnistumisesta. Aluksi Chun-Li teeskentelee kuollutta, minkä jälkeen Guile näkee tämän parantuneen vammoistaan ja pitelemässä käsissään sanomalehteä, jossa pääotsikossa kerrotaan Shadowlawin lopullisesta kukistumisesta. Ryu ja Ken hyvästelevät ja lupaavat tavata toisensa tulevaisuudessa. Eliza hakee Kenin autolla ja Ryu lähtee vaeltamaan moottoritien laidassa. Yhtäkkiä Ryun taakse ilmestyy tummanpuhuva rekka, jonka ajaja on Bison. Ryu loikkaa rekkaa päin haastaakseen Bisonin uuteen otteluun.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Ääninäyttelijä (japani) Ääninäyttelijä (englanti)
Ryu Kōjirō Shimizu Skip Stellrecht ("Hank Smith")
Ken Kenji Haga Eddie Frierson ("Ted Richards")
Chun-Li Miki Fujitani Lia Sargent ("Mary Briscoe")
Guile Masane Tsukayama Kirk Thornton ("Donald Lee")
M. Bison (Vega Japanissa) Takeshi Kusaka Tom Wyner ("Phil Matthews")
Sagat Shigezo Sasaoka Peter Spellos ("David Conrad")
Vega (Balrog Japanissa) Kaneto Shiozawa Richard Cansino ("Steve Davis")
Balrog (M. Bison Japanissa) Jōji Nakata Joe Romersa ("Joe Michaels")
E. Honda Daisuke Gōri Richard Epcar ("Patrick Gilbert")
Dhalsim Yukimasa Kishino Don Carey
Cammy Yōko Sasaki Debra Jean Rogers ("S. J. Carvin")
Fei Long Masakatsu Funaki Bryan Cranson ("Phillip Williams")
Dee Jay Ginzō Matsuo Beau Billingslea ("John Hammond")
Thunder Hawk Shōzō Iizuka Steve Blum ("Richard Cartona")
Blanka Unshō Ishizuka Tom Carlton
Zangief Tetsuo Kaneo William Johnson
Goutetsu Hideyo Amamoto George Celik
Eliza Hiromi Tsuru Toni Burke
vanha tiedemies Chikao Ōtsuka Leo Gray

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japaninkielinen versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Street Fighter II: The Animated Movien orkesterimusiikista, jazzista ja J-popista koostuvan soundtrackin sävelsi Tetsuya Komuro. Soundtrackillä kuullaan myös Big Lifen ja Alpha-Lylan sävellyksiä, Ryoko Shinoharan laulut "Itoshisa To Setsunasa To Kokoro Tsuyosa To" ja "GooD LucK" sekä Street Fighter II:n soundtrackin säveltäjän Yōko Shimomuran ylimääräinen kappale.

Ensimmäinen CD-levy ilmestyi Japanissa 1. elokuuta 1994.

# Kappale Artisti(t)
01 "Fighting Street" Tetsuya Komuro
02 "Plot"
03 "Cry" Big Life
04 "Enter Vega" Tetsuya Komuro
05 "Itoshisa To Setsunasa To Kokoro Tsuyosa To" Ryoko Shinohara &
Tetsuya Komuro
06 "Battle – Blanka & Zangief" Tetsuya Komuro
07 "Break!" Alpha-Lyla
08 "Mission" Tetsuya Komuro
09 "Kitsusuki Nagara Atsukunare" Alpha-Lyla
10 "Assassination" Tetsuya Komuro
11 "Farewell – Ryu & Ken"
12 "GooD LucK" Ryoko Shinohara &
Tetsuya Komuro
13 "Bonus Track – A Riddle/Gouki Theme" Yoko Shimomura

Toinen CD-levy ilmestyi Japanissa 21. marraskuuta 1994. Levyllä ovat elokuvan kappaleet, jotka eivät esiintyneet ensimmäisessä CD-levyssä.

# Kappale Artisti(t)
01 "Opening Fight – Ryu vs. Sagat" Tetsuya Komuro
02 "Ryu's Training"
03 "Ryu and Ken's Friendship"
04 "Fei Long and Ryu's Battle"
05 "Fei Long and Ryu's Quiet Friendship"
06 "Honda and Dhalsim's Battle"
07 "Chun Li"
08 "Dee Jay"
09 "Balrog's Eyes"
10 "Balrog and Chun Li's Battle"
11 "Vega's Psycho Power"
12 "Possessed Ken"
13 "Ryu and Ken (Wake up, Ken!)"
14 "Life and Death Struggle"
15 "Heated Friendship"
16 "Chun Li's Sad News"
17 "Itoshisa To Setsunasa To Kokoro Tsuyosa To"
(Q Sound Mixed Version)
Ryoko Shinohara &
Tetsuya Komuro

Englanninkielinen versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan englanninkielisessä versiossa Tetsuya Komuron säveltämä alkuperäinen musiikkiraita vaihdettiin lisensoiduihin grunge- ja alternative metal -kappaleisiin. Englanninkielisessä versiossa on myös Cory Leriosin ja John D'Andrean säveltämä alkuperäinen musiikkiraita.

# Kappale Artisti
01 "Blind" Korn
02 "Them Bones" Alice in Chains
03 "Israel's Son" Silverchair
04 "Hallucinations" (Dream World Mix) In the Nursery
05 "Evil Dancer" Black/Note
06 "Ultra" KMFDM
07 "Cuz I'm Like Dat" Smokin Suckaz wit Logic
08 "Mantra" Intermix

Viittaukset peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Street Fighter II: The Animated Movien tarina katsotaan Street Fighter -pelisarjassa epäkaanoniseksi, mutta elokuvan vaikutukset näkyvät myöhemmissä Street Fighter -peleissä. Elokuvan menestys oli osasyy Street Fighter Alpha -sarjan syntyyn, minkä takia erityisesti Street Fighter Alpha: Warrior's Dreamsissa, Street Fighter Alpha 2:ssa ja Street Fighter Alpha 3:ssa on monia sisäpiiriviittauksia elokuvaan. Street Fighter II: The Animated Movie toi mukaan ensimmäistä kertaa sittemmin myös pelisarjassa esiintyviä sivujuonia, kuten Sagatin pakkomielteisen suhteen Ryuhun ja Chun-Lin ja Vegan vihollisuuden.

Street Fighter Alpha: Warrior's Dreamsissa Ken Mastersille annettiin sidotut pitkät hiukset ja M. Bisonista tehtiin kookas ja lihaksikas verrattuna Street Fighter II:n hoikkaan Bisoniin; molemmat hahmomallit perustuvat elokuvan näkemykseen Kenistä ja Bisonista. Street Fighter Alpha 2 myös kanonisoi elokuvan väitöksen, jonka mukaan Ryun ikoninen punainen hachimaki on alun perin Kenin hiusnauha, jonka Ken antoi jäähyväislahjaksi Ryulle. Street Fighter Alphan Dramatic Battle -moodissa Ryu ja Ken kohtaavat yhdessä elokuvan viimeisen toimintakohtauksen tavoin Bisonin; pelin japaninkielisessä versiossa ottelun aikana kuullaan elokuvan soundtrackin kappale "Itoshisa To Setsunasa To Kokoro Tsuyosa To" samasta kohtauksesta. Street Fighter Alphassa Sagatin loppuvastus on Ryu, jonka Sagat kohtaa samalla ruohoniityllä kuin elokuvan alkukohtauksessa. Street Fighter Alpha 2:ssa Zangief ja Street Fighter Alpha 3:ssa Cammy viskaavat pois punaisen kaavun ennen osallistumista otteluun, mikä on viittaus hahmojen sisääntuloon elokuvassa. Street Fighter Alpha 2:ssa Bisonin VTOL-kone nähdään Brasiliassa sijaitsevassa pelin tasossa. Street Fighter Alpha 2:ssa Bisonin loppunäytöksessä Shadowlawille työskentelevä vanha tiedemies tekee cameoroolin ja Bison aivopesee Ryun samalla tavalla kuin Ken aivopestiin elokuvassa. Street Fighter Alpha 3:ssa Ryu kohtaa aivopestyn Kenin, minkä jälkeen hän käy viimeisen ottelun Bisonia vastaan. Street Fighter II: The Animated Movien vaikutukset yltivät myös Street Fighter Alpha -sarjan ulkopuolelle; esimerkiksi elokuvan aivopesty Ken oli pääinspiraatio SNK vs. Capcom: SVC Chaosin Violent Kenille.

Street Fighter II: The Animated Moviessa Shadalowlawin monitorissa Ryun ja Kenin mestarin nimeksi mainitaan Goutetsu. Elokuva on täten Goutetsun ensiesiintyminen, vaikka hänestä vain kuuluu Goutetsun ääni. Ennen elokuvaa ilmestyneessä Masaomi Kanzakin mangassa Street Fighter II: Ryussa Ryun ja Kenin mestarin nimeksi kuitenkin mainittiin Gouken. Street Fighter Alphassa Akuman loppunäytöksessä Goutetsun ja Goukenin hahmot liitettiin pelisarjan viralliseen juoneen ja esiteltiin ensimmäisen kerran Goutetsun ulkonäkö. Virallisesti Goutetsu oli Goukenin ja Akuman mestari, jonka murhasi Akuma ennen kuin Gouken otti Ryun ja Kenin oppilaikseen. Akuma tekee elokuvassa cameoroolin nojaten muuria vasten Kalkuttaan sijoittuvassa kohtauksessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]