Paperback Writer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee The Beatlesin kappaletta. Artikkeli Paperback Writer (kirja) käsittelee Mark Shipperin kirjaa.
”Paperback Writer”
The Beatles
Singlen ”Paperback Writer” kansikuva
Singlen tiedot
 B-puoli Rain
 Äänitetty  13.–14. huhtikuuta 1966 Abbey Road Studios
 Julkaistu 10. kesäkuuta 1966 (Britannia)
 Formaatti 7″ single
 Tuottaja(t) George Martin
 Tyylilaji rock
 Kesto 02.18
 Levy-yhtiö Parlophone (Britannia) / Capitol (Yhdysvallat)
Listasijoitukset

Yhdistynyt kuningaskunta 1.
Yhdysvallat 1.

The Beatlesin muut singlet
We Can Work It Out” / ”Day Tripper
1966
Nowhere Man

(Yhdysvallat) 1966
”Paperback Writer”
1966
Yellow Submarine” / ”Eleanor Rigby
1966

Paperback Writer on pääosin Paul McCartneyn kirjoittama kappale (vaikkakin se on merkitty parivaljakko Lennon-McCartneyn tekemäksi).[1] Se julkaistiin The Beatlesin yhdennentoista singlen A-puolella Yhdysvalloissa 30. toukokuuta 1966 ja Britanniassa 10. kesäkuuta samana vuonna. Kappale meni ykköseksi muun muassa Britannian, Yhdysvaltojen, Länsi-Saksan, Tanskan ja Australian myyntilistoilla.[2] B-puolen ”Rain” oli John Lennonin käsialaa.[3]

Kappale ja taustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulu oli esitetty itseään kustantajalle kauppaavan ”roskaromaanikirjailijan” näkökulmasta, joka halusi julkaista säädyttömän tarinan säädyttömästä herra Learista. Kappale oli samalla The Beatlesin ensimmäinen varsinainen single, joka ei ollut rakkauslaulu. (Tätä linjaa tosin edusti myös Rubber Soul -albumin ”Nowhere Man”, joka julkaistiin singlenä Yhdysvalloissa.) Alkusysäyksen ”Paperback Writerin” tekemiseen lienee antanut McCartneyn täti, joka oli pyytänyt Paulia tekemään laulun jostakin muusta aiheesta kuin rakkaus.[4][5] Laulu saattoi myös toimia eräänlaisena kunnianosoituksena aloitteleville kirjailijoille, joihin lukeutui myös John Lennon, jonka esikoiskirja Hispanialainen jakovainaa oli ilmestynyt vuonna 1964.

”Paperback Writerissa” yhtye laulaa neliäänisesti. Merkittävää on myös aikaisempaa raskaampi bassosoundi sekä Gibson SG:llä Humbucker-mikrofonia käyttämällä soitettu kitarariffi. Abbey Roadin studioiden äänitystekniikkaa oli kehitetty uusilla laitteilla, kuten kompressoreilla, oskillaattoreilla ja limittereillä. Beatlesin musiikki muuttuikin merkittävästi ”Paperback Writerin” ja sen B-puolella olevan ”Rain”-kappaleen toimiessa suunnannäyttäjinä uudenlaiseen ja monipuolisempaan äänimaailmaan.[6] ”Paperback Writer” erosi kaikista muista 1966 julkaistuista Beatlesin kappaleista sikäli, että se oli ainoa, jota voitiin esittää kiertueilla.[5]

Mark Shipper on kirjoittanut kirjan nimeltä Paperback writer: Beatlesien elämä ja toiminta (Johanna kustannus, 1982). Kirjan on suomentanut Juice Leskinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oldies.about.com (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Nyman s. 39.
  3. Rain Oldies about.com. Arkistoitu 8.12.2012. Viitattu 15.1.2012. (englanniksi)
  4. Paperback Writer by The Beatles Songfacts
  5. a b Paperback Writer Beatlesebooks.com. Viitattu 15.1.2012. (englanniksi)
  6. Nyman s. 29.