Norman Mineta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norman Mineta
Yhdysvaltain 14. liikenneministeri
Presidentti George W. Bush
Edeltäjä Rodney E. Slater
Seuraaja Mary E. Peters
Yhdysvaltain 33. kauppaministeri
Presidentti Bill Clinton
Edeltäjä Bill Daley
Seuraaja Donald Evans
Henkilötiedot
Syntynyt12. marraskuuta 1931
San Jose, Kalifornia, Yhdysvallat
Kuollut3. toukokuuta 2022 (90 vuotta)
Edgewater, Maryland, Yhdysvallat
Puoliso Deni Mineta
Tiedot
Puolue demokraatit
Sotilaspalvelus
Palvelusmaa(t) Yhdysvallat
Puolustushaara Maavoimat

Norman Yoshio Mineta (12. marraskuuta 1931 San Jose, Kalifornia3. toukokuuta 2022[1] Edgewater, Maryland) oli yhdysvaltalainen poliitikko ja demokraattisen puolueen jäsen. Mineta oli Yhdysvaltain kauppaministeri 20. heinäkuuta 2000 – 20. tammikuuta 2001 Bill Clintonin ja liikenneministeri 25. tammikuuta 2001 – 7. heinäkuuta 2006 George W. Bushin kabinetissa.[2]

Varhainen elämä, ura ja perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mineta syntyi San Joséssa Kaliforniassa japanilaisille maahanmuuttajavanhemmilleen. Toisen maailmansodan aikana Minetan perhe kuljetettiin internointileirille Wyomingiin lähelle Codya satojen muiden amerikanjapanilaisten ja japanilaisten maahanmuuttajien kanssa.

Eristysleirillä sudenpentu Mineta tapasi toisen partiolaisen, Alan K. Simpsonin, tulevan Yhdysvaltojen senaattorin Wyomingista, joka usein vieraili eristysleirillä joukkojensa kanssa. Kaksikosta tuli ja he ovat vieläkin läheisiä ystäviä ja poliittisesti liittoutuneita.

Mineta valmistui Kalifornian yliopiston Berkeleyn kampuksen Walter A. Haasin liiketalouden korkeakoulusta vuonna 1953 kauppatieteiden kandidaatiksi. Sinä vuonna hän liittyi Yhdysvaltain maavoimiin ja palveli tiedustelu-upseerina Japanissa ja Koreassa. Sen jälkeen hän meni töihin isänsä Mineta Insurance Agency -vakuutusyhtiöön.

Mineta oli naimisissa Danealia ”Deni” Minetan kanssa. Mineta sai vaimonsa kanssa kaksi lasta, David ja Stuart Mineta, sekä kaksi poikapuolta, Robert ja Mark Brantner.

Valtuusto- ja pormestariura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen poliittinen uransa alkoi vuonna 1967, kun San Josén kaupunginvaltuustoon pormestari Ron James osoitti hänelle paikan.selvennä Vuonna 1969 hänet uudelleenvalittiin ja hänestä tuli myös varapormestari. Vuonna 1971 hän asettui ehdolle 14 muun ehdokkaan kanssa pormestarin virasta. Mineta voitti jokaisen vaalipiirin ja yli 60 prosentin äänisaaliilla hänestä valittiin 59:s San Josén pormestari ollen ensimmäinen aasianamerikkalainen pormestari Yhdysvaltojen kaupungissa. Pormestarina Mineta lopetti kaupungin 20 vuoden vanhan nopean kasvun politiikan, joka perustui alueliitoksiin, luoden rakentamiselle vapaita alueita Itä- ja Etelä-San Joséen. Hänen varapormestarinsa Janet Gray Hayes jatkoi hänen kaupungin pormestarina vuonna 1975.

Yhdysvaltojen kongressi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1975 vuoteen 1995 Mineta työskenteli Yhdysvaltain edustajainhuoneessa edustaen Piilaaksonlähde? aluetta.[2]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Josén kansainvälinen lentoasema ja Kalifornian valtatie 85 ovat nimettyjä hänen mukaansa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]