Muhammad Sa’id al-Sahhaf

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Muhammad Sa’id al-Sahhaf (myös kirjoitustapa Muhammad Saeed al-Sahhaf jne.) (s. 1940) on irakilainen entinen poliitikko ja diplomaatti. Hän tuli maailmankuuluksi työskennellessään maan tiedotusministerinä 2003 Irakin sodan aikana. Huhtikuussa 2003 Muhammad Sa’id julisti Irakin televisiossa amerikkalaisten sotilaiden tappavan itsensä joukottain Bagdadin porteilla, vaikka taistelujen äänet olivat jo kuultavissa.

Ennen Irakin sotaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muhammad Sa’id al-Sahhaf syntyi Hillassa, Karbalan lähellä. Vuonna 1963 hän liittyi Baath-puolueeseen ja työskenteli suurlähettiläänä Ruotsissa, Burmassa, YK:ssa ja Italiassa, jonka jälkeen vuonna 1992 palasi Irakiin maan ulkoministeriksi. Muhammadin ulkoministerikausi päättyi vuonna 2001 epäselvistä syistä, mutta hänen väitetään olleen epäpätevämpi kuin edeltäjänsä Tariq Aziz. Joidenkin lähteiden mukaan päätöksen takana oli Saddamin poika Uday Hussein.

Irakin sodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomailla Muhammad Sa’id al-Sahhaf tunnetaan parhaiten hänen päivittäistä tiedotuksistaan Bagdadista Irakin sodan aikoina. Alussa Said tunnettiin nimellä "Bagdadin Bob". Tiedotukset olivat mielikuvituksellisia, värikkäitä ja valheellisia. Said väitti Irakin televisiossa 7. huhtikuuta 2003 ettei Bagdadissa ole amerikkalaisia joukkoja, että amerikkalaiset sotilaat tekevät joukolla itsemurhia Bagdadin porteilla, ja että Saddamin mukaan "jumala grillaa vihollisten vatsat helvetissä"[1], vaikka Bagdad kukistui kaksi päivää myöhemmin. Tästä hän sai mediassa lempinimen Koominen Ali. Tämä nimi on englanniksi Comical Ali, joka muistuttaa toisen Kemikaali-Aliksi kutsutun irakilaispoliitikon liikanimeä Chemical Ali.Tiedotusministerin viimeiseksi esiintymiseksi virassaan jäi 8. huhtikuuta, jolloi hän totesi amerikkalaisten joko antautuvan tai palavan tankkeihinsa.

Vaikka länsimaisissa tiedotusvälineissä Muhammad Sa’id al-Sahhafin valehtelu vaikutti lähinnä naurettavalta ja säälittävältä, asia oli erilainen sotaa vastustaneessa arabimaailmassa, jonka tiedotusvälineet katsoivat sotaa omasta näkökulmastaan, eikä esimerkiksi Syyrian televisio näyttänyt kuvia sotatapahtumien kulusta. Monille arabeille mm. Bagdadin miehittäminen tuli täytenä yllätyksenä, samoin se, että Muhammad Sa’id al-Sahhaf ja tiedotusvälineet olivat valehdelleet koko ajan.

Sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuun puolivälissä ruotsalainen Expressen-lehti levitti maailmalle virheellistä uutista, jossa väitettiin tiedotusministerin hirttäneen itsensä Bagdadin esikaupunkialueella, kun amerikkalaiset joukot valtasivat kaupungin. Myöhemmin tieto osoittautui vääräksi.

25. kesäkuuta the Daily Mirror -sanomalehti kertoi, että tiedotusministeri oli pidätetty miehittäjäjoukkojen toimesta Bagdadissa. Tietoa ei vahvistettu sotilaslähteistä, ja al-Sahhafin perhe kielsi vangitsemisen. Seuraavana päivänä al-Sahhaf esiintyi Dubaissa toimivan al-Arabiya-televisiokanavan haastattelussa, josta hänelle kerrotaan maksetun 200 000 dollaria. Muhammad kertoi amerikkalaisjoukkojen kuulustelleen häntä. Haastattelussa hänen esiintymisensä oli aivan toisenlaista kuin tiedottaessaan sodan kulusta.

Kuulustelujen jälkeen Muhammad Sa’id al-Sahhaf vapautettiin, eikä häntä vastaan nostettu syytteitä. Hän elää perheensä kanssa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Televising War: From Vietnam to Iraq, Andrew Hoskins, Coninuum International Publishing Gropup 2004, Reprinted 2005, ISBN 08264 7305 9 hbk, 08264 7306 7 pbk, Luku The Real Saddam, s 123