Moottoritorpedovene Syöksy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Syöksy (MTV 4)
Aluksen vaiheet
Rakentaja John I. Thornycroft and Company, Woolston
Palveluskäyttöön 1928
Tekniset tiedot
Uppouma 12 t
Pituus 16,8 m
Leveys 3,4 m
Syväys 1,4 m
Koneteho 2 × Thornycroft-bensiinimoottoria 375 hv
1 × Olympia-risteilykone 60 hv
Nopeus 40 solmua
Miehistöä 1+6
Aseistus
Aseistus 2 × 45 cm torpedosivuheittimet
1 × 7,62 mm konekivääri

Moottoritorpedovene Syöksy (MTV 4) oli Suomen merivoimien Nuoli-luokan moottoritorpedovene.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Nuoli-luokka

Vene tilattiin John I. Thornycroft and Companyltä. Se otettiin Suomen merivoimien palvelukseen 1928. Sen torpedot oli sijoitettu aluksen perään, joten sen täytyi liikkua torpedoja nopeammin ampuessaan ne. Tämä ei ollut helppo tapa ahtailla vesillä.

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syöksy ja Vinha hyökkäsivät 6. heinäkuuta 1941 kahden Hangosta pois pyrkivän purjeveneen kimppuun. Alukset yrittivät ensin upotusta torpedoin ilman tulosta, minkä jälkeen Syöksy syöksyi purjealuksen keulan editse pudottaen syvyyspommin. Purjealus vaurioitui pahoin, minkä jälkeen moottoritorpedoveneet poistuivat paikalta ennen taistelukosketusta saattajina toimineisiin vartioveneisiin.[1]

Vinha, Syöksy ja kolmas moottoritorpedovene sekä kaksi vartiomoottorivenettä olivat 19. heinäkuuta väijymässä neljää venäläistä kuljetusalusta ja niiden varmistuksena olleita kahta muuta alusta Kolgalahden suulla. Saattuetta ei kohdattu, mutta seuraavana aamuna havaittiin Neuvostoliiton laivaston hävittäjä, joka avasi tulen veneitä kohti. Yksi kranaatti osui aivan Vinhan perän taakse irrottaen potkurin sekä peräsimen. Alus sai myös vuodon.[2]

Hävittäjän keskittäessä tulensa vaurioituneeseen alukseen Syöksy suoritti torpedohyökkäyksen hävittäjää vastaan. Torpedo ei osunut, mutta hävittäjän keskittyessä torpedon väistämiseen saatiin Vinha vietyä turvaan Söderskärin majakalle.[2]

Vinha ja Syöksy olivat 2. syyskuuta partiomatkalla Koiviston eteläpuolella yllättäessään neuvostoliittolaisen kahden kuljetusaluksen saattueen. Hyökkäyksen lopulla Syöksy upotti torpedoimalla s/s Meeron.[3]

Syöksy upotti miinanraivaaja T-41:n (Kirov) Suursaaren luona 22 syyskuuta 1941.

Syöksy toimi laivueen johtoveneenä hyökkäyksessä, jossa upotettiin panssaritykkivene Krasnoje Znamja Lavansaaren satamassa syksyllä 1942. Johtoveneessä hyökkäykseen osallistui laivueen päällikkö kapteeniluutnantti Jouko Pirhonen ja Syöksyn päällikkö sotilasmestari Toimi Ovaskainen.

Syöksyn toinen potkuriakseli katkesi ja peräsin repesi irti lokakuussa 1942. Alus todettiin telakoitaessa jo liian huonokuntoiseksi enää torpedotehtäviin ja korjauksen jälkeen se siirrettiin Laatokalle muiden saman luokan alusten tavoin elokuussa 1943 ja aseistettiin yhdellä 20 mm:n tykillä ja kolmella miinalla.

Syöksy ja Nuoli tuotiin rauhan tulon jälkeen takaisin Suomeen ja telakoitiin Suomenlinnaan. Syöksy menestyneimpänä lajissaan oli varattu Sotamuseolle, mutta lopulta kävi niin, että molemmat veneet romutettiin yhdessä Iskun ja Sisun kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Auvinen, Visa (toim.): Leijonalippu merellä, s. 59–60. Pori: EITA Oy, 1983. ISBN 951-95781-1-0.
  • Suomen laivasto 1918–1969. Helsinki: Meriupseeriyhdistys, 1968.
  • Peuranheimo, Orvo – Pirhonen, Jouko – Killinen, Kullervo: Laivat puuta, miehet rautaa – Moottoritorpedoveneiden taistelut Suomenlahdella 1941–1944. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1956.
  • Gardiner, Robert (toim.): Conway's All the Fighting Ships 1922–1946, s. 366. Lontoo: Conway Maritime Press, 2006. ISBN 0-85177-146-7. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laivat puuta, miehet rautaa s. 51–52
  2. a b Laivat puuta, miehet rautaa s. 57–58
  3. Laivat puuta, miehet rautaa s. 74–76