Kapteeniluutnantti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kapteeniluutnantti (lyhenne kapt.luutn.[1] tai sotilaskäytössä kaptl[2]) on kapteenia vastaava Suomen merivoimien sotilasarvo. Kapteeniluutnantista seuraava ylempi arvo on komentajakapteeni, joka vastaa maa- ja ilmavoimien majurin sotilasarvoa. Suomen puolustusvoimissa arvo on opistoupseerin tutkinnolla korkein saavutettavissa oleva.

Arvo on kansainvälinen ja tunnukset useimmissa valtioissa hyvin samanlaisia.

Suomessa kapteeniluutnantin arvomerkki on kaksi 15 mm leveää kaluunanauhaa ja niiden välissä yksi 5 mm leveä kaluunanauha. Kaluunanauhat ovat kullanväriset. Messi- ja kavaijitakeissa kaluunannauhat ovat ommeltu hihojen ympäri. Puseroissa, päällystakissa m/30, helletakissa, paitapuseroissa ja villapaidoissa käytetään arvomerkkilaattoja, joihin on ommeltu kaluunanauhat. Päällystakissa hihalaattojen kaluunanauhat ovat 80 mm pitkät.

Arvomerkin yläpuolella oleva keltainen leijona oli aiemmin kadettiupseerien ja insinööriupseereiden tunnus, mutta vuoden 2010 muutoksen jälkeen leijona korvasi opistoupseereiden ja teknikoiden erikoismerkit. Erikoisupseereiden kaluunanauhojen välistä näkyvät ”pohjavärit” säilyvät ja ne ovat lääkintäalalla punaiset, insinööreillä ja teknikoilla violetit ja musiikkialalla vaaleansiniset.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 31.5.2013. Viitattu 29.3.2013.
  2. Puolustusvoimat: Sotilasmerkistö ja -lyhenteet 2005 2005. Puolustusvoimat. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 9.4.2013.
  3. Sotilaspuvussa ja virkapuvussa kannettavat merkit ja tunnukset, Puolustusvoimat; 2.12.2013 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]