Mohamed Al-Fayed

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mohamed al-Fayedia esittävä vahanukke

Mohamed Abdel Moneim Fayed (arab. محمد الفايد ‎) (s. 27. tammikuuta 1933) on egyptiläissyntyinen liikemies joka asuu Britanniassa. Mohamed al-Fayed omisti Harrodsin tavaratalon Lontoossa ja hotelli Hôtel Ritz Parisin Pariisissa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al-Fayed syntyi Bakosissa, lähellä Aleksandriaa, köyhän opettajan esikoiseksi. Hänellä oli monta työtä, hän myi kadulla Coca-Colaa ja sanomalehtiä. Hänen onnensa kääntyi, kun hän avioitui saudiarabialaisen asetehtailija Adnan Khashoggin sisaren kanssa. Hän oli töissä Khashoggin yrityksessä Saudi-Arabiassa, jossa nousi vaikutusvaltaiseen asemaan. Fayed perusti oman laivanvarustamon Egyptiin. Hän avioitui 1970-luvulla suomalaisen Heini Wathénin kanssa.

Al-Fayed muutti Isoon-Britanniaan vuonna 1974, hän ryhtyi ostamaan hiilikaivoksia vuonna 1975. Hänestä tuli kaivosalalla rikas mies, vuonna 1979 hän osti Hôtel Ritz Parisin 615 miljoonaalla punnalla. Samana vuonna Al Fayed sai kunnialegioonan jäsenyyden presidentti François Mitterrandilta.

Viisi vuotta tulonsa jälkeen hän anoi Britannian kansalaisuutta mutta sitä ei myönnetty. Vuonna 1985 hänen veljensä Ali osti Harrodsin 615 miljoonalla punnalla.

Mohammed Al-Fayedin poika Dodi Al-Fayed menehtyi 31. elokuuta 1997 auto-onnettomuudessa Walesin prinsessa Dianan kanssa Pariisissa.

Vuonna 2003 Al-Fayed muutti Surreystä Sveitsiin. Syynä oli Britannian korkea verotus, mutta taustalla oli myös hänen poikansa Dodi Al-Fayedin ja Dianan kuolema. Vuonna 2005 hän muutti takaisin Britanniaan, koska "piti sitä kotinaan" [1].

Hänellä on Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kansalaisuus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7248639.stm
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.