Martimojärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietoja
Koordinaatit: 65.8226°, 25.2221°
Päävesistö: Simojoki
Pinta-ala 2,5478km²
Syvyys 1-2m
Rantaviiva 8,96km
Korkeustaso 66,6m

Martimojärvi on 255 hehtaarin kokoinen järvi Simojoki-päävesistössä. Se sijaitsee Martimoaavan soidensuojelualueella ja kuuluu Kemijoen vesienhoitoalueeseen. Martimojärven järvialueeseen kuuluu myös Pikkujärvi. Järven ympärillä on runsaasti muitakin pieniä suolampia. Järven eteläpuolella on Martimojärven allikkoalue. Allikkoalue on herkkää linnustoaluetta, joka tulee ottaa huomioonpesimäaikana alueella liikkuessa. Martimojärvestä, Pikkujärven eteläpuolelta, erkanee Martimo-oja, joka laskee Simojokeen.

Linnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martimojärven alueellaa pesii yli 50 eri lintulajia. Alueella on havaittu pesivän muun muassa laulujoutsen, metso, kanahaukka, metsähanhi, kaakkuri, liro, lapinpöllö, mersäkirvinen, punarinta ja harmaasieppo.[1]

Kalastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martimojärvi on ruskeavetistä ja sen kasvillisuus karua. Martimojärvestä voi saada ahventa, haukea ja lahnaa.

Retkeily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martimojärvelle kulkee Järviaavan retkeilyreitti. Reitti lähtee Hangassalmen ahon p-paikalta ja kulkee polkua ja pitkospuita pitkin Martimojärvelle ja sieltä lintutornin kautta takaisin. Reitti on rengasreitti. Reitin varrella löytyy Martimojärven laavu.

Martimoaavan vaelluspolku yhdistyy myös Järviaavan reittiin. Vaelluspolku kulkee alueen halki Hangassalamenahosta Kivalon p-paikalle. Reitin varrella on kaksi autiotupaa: Koivuselän autiotupa ja Saunasaaren autiotupa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ruutu 730:341, Simo Martimojärvi Suomen lintuatlas. Viitattu 29.6.2019.