Retkeilyreitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Retkeilyreitti on retkeilyä varten tarkoitettu reitti, joka kulkee yleensä polkuja pitkin (joskus myös teitä). Retkeilyreiteiksi saatetaan luokitella joskus myös hiihto- ja melontareitit. Retkeilyreittien varrella on usein retkeilijöille suunnattuja palveluita. Esimerkiksi tulentekopaikkoja, autiotupia, käymälöitä sekä laavuja on retkeilyreittien varrella. Retkeilyreitit luokitellaan niiden vaikeustason, palveluiden sekä sen mukaan, kulkevatko ne paikasta toiseen vai onko kyseessä rengasreitti. Retkeilyreittejä ylläpitää yleensä Metsähallitus tai kunnat. Joskus retkeilyreittejä ylläpitävät myös yhdistykset ja yritykset.

Rengasreitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengasreitti on retkeilyreitti, joka alkaa ja päättyy samaan paikkaan. Rengasreitit muodostavat yleensä ympyrän esimerkiksi kiertämällä järven. Rengasreittien varrella on yleensä monipuolisesti palveluita. Rengasreittejä on etenkin Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Yhdysreitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysreitti on reitti, joka kulkee paikasta a paikkaan b. Yhdysreitit yhdistelevät yleensä rengasreittejä ja kulkevat usein teitä pitkin. Niiden varrella on vähemmän kävijämäärän takia myös vähemmän palveluita.

Muita retkeilyreittityyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luontopolku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Luontopolku

Luontopolku on retkeilyreitti, jonka varrella on alueen luonnosta kertovia kylttejä. Luontopolut ovat yleensä lyhyempiä kuin rengasreitit.

Vaellusreitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Vaellusreitti

Vaellusreitti on retkeilyreitti, joka menee paikasta toiseen. Vaellusreitit ovat yleensä rengasreittejä pidempiä. Suosituilla vaellusreiteillä on linja-autokuljetuksia niiden päätepisteestä toiseen, jottei retkeilijän tarvitsisi tulla samaa reittiä takaisin. Suomen suosituin vaellusreitti on Karhunkierros. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karhunkierros - Luontoon.fi www.luontoon.fi. Viitattu 14.8.2018.