MAO-estäjät

Wikipedia
Ohjattu sivulta MAO-estäjä
Loikkaa: valikkoon, hakuun

MAO-estäjä eli monoamiinioksidaasiestäjä eli monoamiinioksidaasi-inhibiittori eli MAO-inhibiittori (MAOI, engl. Monoamineoxidase inhibitor) on muun muassa masennuksen hoidossa käytettävä lääke. MAO-estäjillä voidaan lisätä hermosolujen välittäjäaineiden määrää synapsissa siten, että estetään välittäjäaineiden (serotoniini, noradrenaliini ja dopamiini) metaboloituminen presynaptisessa hermopäätteessä.

Kuten serotoniinin takaisinimeytymisen estäjätkin, MAO-estäjät toimivat serotoniinin määrää lisäävästi. Kuitenkin toisin kuin SSRI-lääkkeillä, MAO-estäjien määrä on riippuvainen serotoniinista. Täten serotoniinia lisäävien kemikaalien kuten MDMA:n käyttö yhdessä MAO-estäjien kanssa saattaa aiheuttaa jopa kuolettavan serotoniinioireyhtymän. Tästäkin syystä johtuen on muiden antidepressanttien käyttö vasta-aiheista yhdessä minkään MAO-estäjän kanssa. Yleensä masennuslääkkeitä saatetaan kombinoida, mutta tästä tekevät MAOI:t ehdottoman poikkeuksen.[1]

Masennuslääkkeenä käytetään monoamiinioksidaasientsyymin A-tyypin estäjiä. Suomessa rekisteröityjä MAO-A -estäjiä on moklobemidi, jota myydään tuotenimillä Aurorix ja Moclobemide Ratiopharm. Moklobemidi on ollut käytössä maassamme pitkään, ja Suomessa se tuli käyttöön 1970-luvun lopulla. Aikaisemmin käytettiin epäselektiivisiä MAO:n salpaajia, kuten iproniatsidi, Marsilid sekä nialamidi, Niamid.

MAO-B-estäjiä, esimerkiksi selegiliini ja rasagiliinia, käytetään Parkinsonin taudin hoidossa. Vuodesta 2006 MAO-B-estäjiä on käytetty Yhdysvalloissa myös masennuksen hoitoon.

Tupakka on luonnollinen, epäselektiivinen monoamiinioksidaasiestäjä sen sisältämien beta-Karboliinien takia. Positroniemissiotomografialla tehty tutkimus osoittaa tupakoijien MAO-A aktiivisuuden olevan 30% heikentynyt ja MAO-B aktiivisuuden 40% heikentynyt.[2][3][4]

MAO-estäjien ja tyramiinin yhteisvaikutus ihmiselimistössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisruumiissa MAO-estäjä yhdistettynä ruuissa tyrosiinin käymisreaktiossa ja pilaantumisen yhteydessä syntyvään, normaalisti monoamiinioksidaasin pilkkomaan tyramiiniin voi aiheuttaa suonia supistavaa noradrenaliiniä vapauttamalla voimakkaan verenpaineen nousun (hypertension), jonka voimakkaisiin oireisiin kuuluvat migreenioireet, voimakas hikoilu, kouristukset, tajunnan menetys tai jopa kuolema. Ainakin moklobemidin käytön aikana on syytä käyttää mahdollisimman vähän runsaasti tyramiinia sisältäviä ruoka-aineita, kuten kypsytettyjä juustoja, punaviiniä, hiivauutteita, joissakin Kiinalaisissa ruuissa esiintyviä fermentoituja soijavalmisteita. Efedriininkin samanaikainen annostelu on vasta-aiheista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Achté & Tamminen: Psykiatrian käsikirja, Recallmed, 1988 (s.352-355)
  • Tuomi, Olli & Alfering: Lääkkeet ja niiden käyttö, SHKS, 1977 (s.182-183)
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.