Luettelo Liettuan puolueista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Osa artikkelisarjaa
Liettuan poliittinen järjestelmä

Coat of arms of Lithuania.svg

Toimeenpano
Lainsäädäntö
Läänit
Kunnallispiirit
Kunta-alueet
Muuta
malline: näytä  keskustele  muokkaa

Tämä on luettelo Liettuan entisistä ja nykyisistä puolueista. Liettuassa on käytössä monipuoluejärjestelmä. Yksi puolue ei voi johtaa yksin hallitusta, vaan puolueiden on muodostettava hallituskoalitioita.[1]


Seimasissa olevat puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolueet, joilla on vuoden 2008 parlamenttivaalien kautta kansanedustajia Liettuan parlamentissa Seimasissa.

Puolue Liettuankielinen nimi Lyhenne Aate Kansanedustajia[2] Europarlamentaarikkoja[3]
Kotimaan liitto - Liettuan kristillisdemokraatit Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai TS liberaalikonservatismi, kristillisdemokratia, nationalismi 45 4
Liettuan sosiaalidemokraattinen puolue Lietuvos socialdemokratų partija LSDP sosiaalidemokratia 25 3
Kansallinen ylösnousemuksen puolue Tautos prisikėlimo partija TRP liberaalikonservatismi 11 0
Järjestys ja oikeus Tvarka ir teisingumas TT kansallisliberalismi 15 2
Liettuan tasavallan liberaalien liike Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdis LRLS konservatiiviliberalismi 11 1
Työväenpuolue Darbo Partija DP keskustalaisuus 10 1
Liberaali ja keskustalainen liitto Liberalų ir centro sąjunga LiCS konservatiiviliberalismi 8 0
Liettuan puolalaisten vaalitoiminta Lietuvos lenkų rinkimų akcija AWPL puolalaisten edunvalvonta, konservatismi 3 1
Uusi liitto (sosiaaliliberaalit) Naujoji Sąjunga (Socialliberalai) NS sosiaaliliberalismi 1 0

Seimasin ulkopuolella olevat rekisteröidyt puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekisteröidyt puolueet, joilla ei ole edustajia Seimasissa

Puolue Liettuankielinen nimi Lyhenne Aate
Kristillinen konservatiivisosiaalinen liitto Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga NKS kristillisdemokratia, konservatismi
Liettuan venäläisten liitto Lietuvos rusų sąjunga LRS venäläisten edunvalvonta
Kansalaisdemokraattinen puolue Pilietinės demokratijos partija PDP liberaalikonservatismi
Sosialistinen kansanrintama Socialistinis liaudies frontas SPF demokraattinen sosialismi
Liettuan sosialistinen puolue Lietuvos socialistų partija LSP sosialismi, kommunismi, marxismi
Liettuan keskustapuolue Lietuvos centro partija ? keskustalaisuus
Liettuan humanistinen puolue Lietuvos humanistų partija LHP humanismi
Liettuan loogisen elämän puolue Lietuvos gyvenimo logikos partija LGLP ?
Liettuan kristillisdemokraattinen puolue Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija LKDP kristillisdemokratia
Liettuan vapausliitto Lietuvos laisvės sąjunga LS ?
Liettuan puolalaisten kansanpuolue Lietuvos lenkų liaudies partija LLLP puolalaisten edunvalvonta
Liettuan kansanliitto Lietuvos liaudies sąjunga „Už teisingą Lietuvą“ LLSUTL ?
Liettuan kansallisdemokraattinen puolue Lietuvos nacionaldemokratų partija LNDP nationalismi
Liettuan sosiaalidemokraattinen liitto Lietuvos socialdemokratų sąjunga LSDS sosiaalidemokratia
Liettuan maatalouspuolue Lietuvos ūkio partija LŪP maanviljelijöiden edunvalvonta
Liettuan talonpoikien kansallinen liitto Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga LVLS konservatismi
Liettuan vihreä puolue Lietuvos žalioji partija LŽP Vihreä liike
Liettuan nuoret Jaunoji Lietuva JL isänmaallisuus, nationalismi
Eläkeläispuolue Pensininkų partija PP eläkeläisten edunvalvonta
Venäläinen allianssi Rusų aljansas PPRA venäläisten edunvalvonta
Tasavaltalainen puolue Respublikonų partija RP nationalismi
Pienten ja keskisuurten yritysten puolue Smulkaus ir vidutinio verslo partija SVVP pienten ja keskisuurten yritysten edunvalvonta
Liettuan kansakunnan puolue Tautinė partija Lietuvos kelias TPLK nationalismi
Ihmisten edistyspuolue Tautos pažangos partija TPP ?
Žemaitijalainen puolue Žemaičių partija ŽP ?

Historialliset puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue Liettuankielinen nimi Lyhenne Aate Toimivuodet
Liettuan demokraattinen puolue Lietuvių demokratų partija LDP nationalismi 1902-1920
Liettuan kansallinen demokraattisosialistinen puolue Lietuvos socialistų liaudininkų demokratų partija LSLDP ? 1917-1922
Liettuan kristillisdemokraatit Lietuvos krikščionys demokratai LKD kristillisdemokratia 1905-1927, 1989-2008
Liettuan kommunistinen puolue Lietuvos komunistų partija LKP kommunismi, marxismi-leninismi 1918-1991
Liettuan demokraattinen työväenpuolue Lietuvos demokratinė darbo partija LDDP sosiaalidemokratia 1990-2001

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Politics in Lithuania, Walter R. Iwaskiw: Lithuania: A Country Study, 1995. Viitattu 2.11.2010. (englanniksi)
  2. Preliminary results of Election to the Seimas 2008 , Liettuan keskusvaalikomitea. Viitattu 5.9.2010. (englanniksi)
  3. Jäsenet jäsenvaltion ja poliittisen ryhmän mukaan, Euroopan parlamentti. Viitattu 1.11.2010. (suomeksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]