Luettelo Kuun vuorista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Kuun vuorista

Nimi Leveyspiiri/pituuspiiri Halkaisija Korkeus Nimen alkuperä
Mons Agnes 18.6°N, 5.3°E 1 km   Kreikkalainen naisen nimi
Mons Ampère 19.0°N, 4.0°W 30 km 3.0 km André-Marie Ampère, fyysikko
Mons André 5.2°N, 120.6°E 10 km   Ranskalainen miehen nimi
Mons Ardeshir 5.0°N, 121.0°E 8 km   Ardashir, persialainen (Iranilainen) keisari
Mons Argaeus 19.0°N, 29.0°E 50 km   Mount Erciyas, Asia Minor
Mons Blanc 45.0°N, 1.0°E 25 km 3.6 km Mont Blanc, vuori Alpeilla
Mons Bradley 22.0°N, 1.0°E 30 km 4.2 km James Bradley, tähtitieteilijä
Mons Delisle 29.5°N, 35.8°W 30 km   Nimetty läheisen Delislen kraatterin mukaan
Mons Dieter 5.0°N, 120.2°E 20 km   Saksalainen miehen nimi
Mons Dilip 5.6°N, 120.8°E 2 km   Intialainen miehen nimi
Mons Esam 14.6°N, 35.7°E 8 km   Arabialainen miehen nimi
Mons Ganau 4.8°N, 120.6°E 14 km   Afrikkalainen miehen nimi
Mons Gruithuisen Delta 36.0°N, 35.9°W 20 km   Nimetty läheisen Gruithuisenin kraatterin mukaan
Mons Gruithuisen Gamma 36.6°N, 40.5°W 20 km   Nimetty läheisen Gruithuisenin kraatterin mukaan
Mons Hadley 26.5°N, 4.7°E 25 km 4.6 km John Hadley, keksijä
Mons Hadley Delta 25.8°N, 3.8°E 15 km 3.5 km Nimetty läheisen Mount Hadleyn mukaan
Mons Hansteen 12.1°S, 50.0°W 30 km   Nimetty läheisen Hansteenin kraatterin mukaan
Mons Herodotus 27.5°N, 53.0°W 5 km   Nimetty läheisen Herodotuksen kraatterin mukaan
Mons Huygens 20.0°N, 2.9°W 40 km 4.7 km Christian Huygens, tähtitieteilijä
Mons La Hire 27.8°N, 25.5°W 25 km 1.5 km Philippe de la Hire, tähtitieteilijä
Mons Maraldi 20.3°N, 35.3°E 15 km 1.3 km Nimetty läheisen Maraldin kraatterin mukaan
Mons Moro 12.0°S, 19.7°W 10 km   Antonio Lazzaro Moro, luonnontieteilijä
Mons Penck 10.0°S, 21.6°E 30 km 4. km Albrecht Penck, maantieteilijä
Mons Pico 45.7°N, 8.9°W 25 km 2. km Tarkoittaa espanjaksi "huippua"
Mons Piton 40.6°N, 1.1°W 25 km 2.3 km Mount Piton, vuori Teneriffalla
Mons Rümker 40.8°N, 58.1°W 70 km 0.5 km Karl Ludwig Christian Rümker, tähtitieteilijä
Mons Usov 12.0°N, 63.0°E 15 km   Mikhail A. Usov, geologi
Mons Vinogradov[1] 22.4°N, 32.4°W 25 km 1.4 km Aleksandr Pavlovich Vinogradov, kemisti
Mons Vitruvius 19.4°N, 30.8°E 15 km 2.3 km Nimetty läheisen Vitruviuksen kraatterin mukaan
Mons Wolff 17.0°N, 6.8°W 35 km 3.5 km Paroni Christian von Wolff, filosofi

Vuoristot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Leveyspiiri/pituuspiiri Halkaisija Nimen alkuperä
Montes Agricola 29.1°N, 54.2°W 141 km Georgius Agricola, luonnontieteilijä
Montes Alpes 46.4°N, 0.8°W 281 km Alpit, Eurooppa
Montes Apenninus 18.9°N, 3.7°W 401 km Apenniinit, Italia
Montes Archimedes 25.3°N, 4.6°W 163 km Nimetty läheisen Arkhimedeen kraatterin mukaan
Montes Carpatus 14.5°N, 24.4°W 361 km Karpaatit, Eurooppa
Montes Caucasus 38.4°N, 10.0°W 445 km Kaukasus, Eurooppa
Montes Cordillera 17.5°S, 81.6°W 574 km "Vuorijono" espanjaksi
Montes Haemus 19.9°N, 9.2°E 560 km Kreikkalainen nimi Balkanin vuorille
Montes Harbinger 27.0°N, 41.0°W 90 km Harbingers of dawn on Aristarchus crater
Montes Jura 47.1°N, 34.0°W 422 km Juravuoristo, Eurooppa
Montes Pyrenaeus 15.6°S, 41.2°E 164 km Pyreneet, Eurooppa
Montes Recti 48.0°N, 20.0°W 90 km "suora vyöhyke" latinaksi
Montes Riphaeus 7.7°S, 28.1°W 189 km Kreikkalainen nimi Ural-vuorille, Venäjä
Montes Rook 20.6°S, 82.5°W 791 km Lawrence Rook, tähtitieteilijä
Montes Secchi 3.0°N, 43.0°E 50 km Nimetty läheisen Secchin kraatterin mukaan
Montes Spitzbergen 35.0°N, 5.0°W 60 km "Terävät huiput" saksaksi, muistuttaa Spitsbergen-saaria
Montes Taurus 28.4°N, 41.1°E 172 km Taurusvuoret, Vähä-Aasia
Montes Teneriffe 47.1°N, 11.8°W 182 km Teneriffa, saari

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. aiemmin Mons Euler.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]