Loue (Tervola)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loue

Loue

Koordinaatit: 66°8.82′N, 24°58.47′E

Valtio Suomi
Maakunta Lappi
Kunta Tervola
Hallinto
 – Asutustyyppi Kylä
Väkiluku n. 200
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3
Postinumero 95340











Loue on kylä Tervolan kunnassa. Se sijaitsee nelostien varrella, noin kolmentoista kilometrin päässä Tervolan kuntakeskuksesta pohjoiseen. Matkaa Rovaniemelle on kylästä noin 65 kilometriä. Kylän asutus rajoittuu Kemijoen, Louejoen, Vaajoen sekä vanhan ja nykyisen Nelostien varsille.

Sana loue tarkoittaa retkeilymajoitetta. Sanan toinen merkitys on joessa olevan kosken poukama. Louen kylän alueella virtaavat Louejoki sekä Vaajoki. Louella on aikoinaan sijainnut rautatieasema, jonka liikenne loppui lättähattuliikenteen loputtua.

Suurimmat työllistäjät kylässä ovat maatalous sekä Lapin Marmori. Ammattiopisto Lappian maatalous- ja käsityöalan toimipiste sijaitsee Louella. Louella järjestetään elokuun viimeisenä viikonloppuna Maaseudulta käsin -messut.

Louella on vuonna 1910 perustettu koulu, jossa on vuosiluokat 0–6. S-ryhmän Sale-kauppa, jossa sijaitsi asiamiesposti sekä Tervolan Apteekin lääkekaappi. S-ryhmä lopetti toimintansa 30.12.2023, ja tilalle tuli Louen Kehitys-järjestön oma lähikauppa.[1] ABC-automaattiasema jatkaa kyläkaupan pihalla.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alatolonen, Elsa ym. (toim.): Loue, Horma, Kurvila ja seitsemän kesänavettaa. Louen kylähistoriapiiri, 1998. ISBN 952-91-0143-0.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Louen kyläkauppapalvelut jatkuvat – Arina jatkaa ABC-polttonestepalvelua Arina. Viitattu 13.12.2023.