Leonid Mandelstam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leonid Isaakovitš Mandelstam
Henkilötiedot
Syntynyt4. toukokuuta (22. huhtikuuta) 1879
Mahiljou, Venäjä
Kuollut27. marraskuuta 1944 (65 vuotta)
Moskova, Neuvostoliitto
Koulutus ja ura
Tutkinnot Keisarillinen Novorossian yliopisto, Strasbourgin yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Ferdinand Braun
Instituutti Moskovan valtionyliopisto, Lebedev-instituutti
Oppilaat Igor Tamm
Tutkimusalue Fysiikka

Leonid Isaakovitš Mandelstam tai Mandelštam (valkovenäjäksi: Леанід Ісаакавіч Мандэльштам, venäjäksi: Леонид Исаакович Мандельштам; 4. toukokuuta 1879 Mahiljou27. marraskuuta 1944 Moskova) oli Valko-Venäjän juutalaista syntyperää oleva neuvostoliittolainen fyysikko.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leonid Mandelstam syntyi 1879 lääkärin poikana Mogiljovissa, joka tuolloin kuului Venäjän keisarikuntaan (nykyään osa Valko-Venäjää). Hän opiskeli ensiksi Keisarillisessa Novorossian yliopistossa Odessassa, mutta tuli erotetuksi 1899 poliittisen toiminnan vuoksi. Hän jatkoi opintojaan Strasbourgin yliopistossa ja väitteli tohtoriksi 1901. Mandelstam sai dosentuurin Strasbourgissa 1907, ja professorin viran 1913. Hän palasi Venäjälle ensimmäisen maailmansodan syttyessä 1914. Hän sai teoreettisen fysiikan professorin viran Moskovan valtionyliopistossa 1925.

Mandelstam tutki värähtelyjä eri muodoissaan, muun muassa optiikassa ja kvanttimekaniikassa. Yhdessä Grigori Landsbergin kanssa hän havaitsi Raman-sironnan kvartsikiteessä samanaikaisesti C.V. Ramanin kanssa. Koska Ramanin tulokset olivat kattavampia ja hän julkaisi ne aiemmin, ilmiö sai hänen nimensä. Neuvostoliittolaiset fyysikot käyttivät silti vuosikausia ilmiöstä Mandelstamin antamaa nimeä "kombinatorinen [valon] sironta".

Vuonna 1934 Mandelstam siirtyi Lebedev-instituuttiin, missä hän työskenteli optiikan, radiofysiikan ja -tekniikan, sekä teoreettisen fysiikan parissa. Hän toimi myös Igor Tammin opettajana ja ohjaajana.

Mandelstam sai Stalinin palkinnon 1942. Hän kuoli Moskovassa vuonna 1944.