Kuolemantanssi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”danse macabre” ohjaa tänne. Camille Saint-Saënsin orkesteriteoksesta kerrotaan sivulla Danse Macabre.
Osa Hans Holbeinin kuolemantanssista (1491)

Kuolemantanssi, La Danse Macabre, Dance of death, La Danza Macabra eli Totentanz on myöhäiskeskiaikainen vertauskuva kuoleman maailmankaikkeuksellisuudesta eli universaaliudesta. Kuolemantanssi koostuu ruumiillistuneesta kuolemasta, joka johtaa riviä tanssivia hahmoja hautaan. Usein hautaan marssivassa kulkueessa esiintyy hahmoja kaikista yhteiskunnan kerroksista – kuninkaita, paaveja, munkkeja, nuoria, maatyöläisiä jne. Se on symbolikuva siitä, että kuolemassa kaikki ovat samanarvoisia. Aihe tunnetaan jo 300-luvulta alkaen, mutta se yleistyi Jean Le Fèvren La Danse Macabre -runon ilmestyttyä vuonna 1376.

Kuolemantanssi. Yksityiskohta Giacomo Borlone de Buschisin maalaamasta freskosta Oratorio dei Disciplinin kirkossa Clusonen kaupungissa, Italiassa.

Kuuluisimmat kuolemantanssit ovat ranskalaisissa ja saksalaisissa kirkoissa usein esiintyvät fresko-aiheet. Ne tehtiin yleensä mustan surman tunnelmissa muistuttamaan ihmisiä heidän elämänsä hauraudesta ja maallisen kunnian katoavaisuudesta. Bermt Notke maalasi 1400-luvun lopulla Lyypekin Mariankirkkoon loisteliaan Kuolemantanssin, mutta kirkko paloi v. 1942. Notken työpajan maalaama Kuolemantanssi on kuitenkin edelleen tallella Tallinnan Niguliste-kirkossa, joka toimii nykyään museona ja konserttisalina.

Suomen ainoa säilynyt kuolemantanssikuvaelma on 1500-luvun alussa tehdyssä seinämaalauksessa Inkoon kirkossa.

Heavy Metal -yhtye Iron Maiden on tehnyt aiheesta kappaleen nimeltä Dance of Death, joka löytyy yhtyeen julkaisemalta samannimiseltä levyltä (2003). Suomalainen metalliyhtye Catamenia on tehnyt Kuolon Tanssi -kappaleen, joka on löydettävissä yhtyeen Chaosborn-albumilta. Saksalainen black metal yhtye Absurd on tehnyt kappaleen nimeltä Pesttanz. Myös klassiset säveltäjät, kuten Franz Liszt ja Camille Saint -Saëns ovat tehneet aiheesta sävellyksiä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]