Koivuhaka (Kokkola)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kokkolan kaupunginosaa. Vantaalla on samanniminen kaupunginosa.
Koivuhaan kaupunginosaa, näkymä Oravankadulta.

Koivuhaka (ruots. Björkhagen) on kaupunginosa Kokkolassa. Alue on rakennettu pääosin 1970-luvulla; Koivuhaassa järjestettiin asuntomessut vuonna 1975. Kaupunginosa sijaitsee Kokkolan keskustasta noin 3 kilometriä länsilounaaseen, ja se edustaa ns. satelliittikaupunkimallia. Vuodenvaihteessa 2016–2017 Koivuhaassa oli 3 457 asukasta.[1]

Koivuhaka on palveluiden osalta varsin omavarainen: kaupunginosan keskustasta löytyy kauppoja, terveyskeskus, kirjasto ja ala-aste. Asuinalueet levittäytyvät keskustan ympärille; alueella on kerros-, rivi- ja omakotitaloja. Asunnoista noin puolet on vuokra-asuntoja. Koivuhaka on asukasluvultaan suurin Kokkolan kaupunginosa, joka rakennettiin pääosin 1970-luvulla kaupunkiin muuttavan väestön asuntotarpeen vuoksi. Asukkaiden keski-ikä on 2000-luvulla ollut lähelle 50 vuotta, ja Koivuhaan asukkaista melko harva on ruotsinkielisiä. Koivuhaka sijaitsee aiemmalla ns. lahjoitusmaalla, jonka Ruotsin kuningas aiemmin perusti Kokkolan kaupunkia perustaessaan 1600-luvulla kaupungin ympärille vyöhykkeeksi, jolle ei saanut rakentaa. Sittemmin 1900-luvulla Koivuhaassa sijaitsi ykspihlajalaisten maatilojen laidunmaita, kunnes kaupunki 1960-luvulla pakkolunasti alueen itselleen. Aivan ensimmäisinä vuosina 1970-luvulla Koivuhakaa rakennettaessa siellä asui noin 3 500 asukasta, mutta kaupunginosa kasvoi pian. Koivuhaan tontit ovat suuria verrattuna moniin muihin kaupunginosiin Kokkolassa, alue on vehreä ja maastoltaan tasainen, ja siellä pidettiin asuntomessut 1970-luvulla. Suurin osa Koivuhaasta on omistusasuntoja, ja 2000-luvulla pääosa Koivuhaan vuokra-asuntokortteleista on myyty omistusasunnoiksi. Koivuhakaan on rakennettu uudet välimatkaa keskustaan lyhentävät autotie (Satamatien liityntätie) ja pyörätie vuonna 2007. Kaupunginosan palvelut ovat monipuoliset lähikirjastosta ja terveyskeskuksesta lähtien.

Koivuhaka tuli vuoden 2009 asuinaluekilpailussa toiseksi parhaaksi suomalaiseksi asuinalueeksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kokkolan väestö kunnan osa-alueittain kokkola.fi. 31.12.2016. Kokkolan kaupunki. Arkistoitu 16.10.2018. Viitattu 24.12.2018. (archive.org)
  2. Keskipohjanmaa: Kokkolan Koivuhaka on Suomen toiseksi paras asuinalue.[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]