Ykspihlaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ykspihlajan kaupunginosaa, näkymä Sammon- ja Louhenkadun risteyksestä.
Ykspihlajan pienvenesatamaa Potinrannassa.

Ykspihlaja (ruots. Yxpila) on vanha Kokkolan työläiskaupunginosa. Siellä sijaitsee muun muassa Kokkolan satama.

Ykspihlajassa toimii myös Suomen aktiivisimpiinlähde? kuuluva harrastajateatteri, Ykspihlajan Työväen Näyttämö. Teatterin näyttämönä toimii Ykspihlajan työväentalo, joka on toiminut mm. sotasairaalana. Ykspihlajassa on myös arkkitehti Aarne Nuortilan suunnittelema kirkko.

Ykspihlaja on nykyisin omakotitaloaluetta. Takavuosina puhuttiin ”Pihlajan jengistä”, jolla oli oma maineensa. Aikoinaan Ykspihlajan pääkadun Satamakadun varrella on ollut lukuisia baareja, kauppoja ja puoteja. Sittemmin, kun laivalastien purkaminen ja lastaus ovat nykyaikana nopeutuneet, palvelut Satamakadulla ovat vähentyneet.

Ykspihlajassa sijaitsee myös merkittävä teollisuusalue, jolla sijaitsee Boliden AB:n sinkkitehdas ja rikkihappotehdas, CABB Oy, Yara Suomi Oy, Tetra Chemicals Europe Oy ja Freeport Cobalt Oy. Tehdasalueesta suuren osan rakensi aikoinaan valtionyhtiö Kemira (Rikkihappo Oy), mutta tehtaan osia myytiin myöhemmin eri yhtiöille. Sama koski Outokummun metallurgista tehdasta. Nämä yritykset työllistävät yhteensä noin 1 000 henkilöä.

Tehdasalueen koillispuolella Santahaassa on puolustusvoimien entinen Kokkolan asevarikko, joka lakkautettiin 2000-luvun ensikymmenen puolivälissä. Alue on nykyisin asevarikon ostaneen sijoitusyhtiön LSK Business Park Oy:n omistuksessa. Kokkolan kaupunki valmistelee alueen ostamista.[1]

Ykspihlajan Reima on perinteikäs urheiluseura Ykspihlajasta. Seura pelaa jalkapallossa miesten kolmosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaupunki valmistelee puolustusvoimien entisen varikon ostamista 25.5.2022. Kokkolan kaupunki. Viitattu 9.8.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]