Knesset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uusi knessetin rakennus Jerusalemissa.

Knesset (hepreaksi ‏כנסת‎, kohtaamispaikka) on Israelin parlamentti. Knesset sijaitsee Jerusalemissa ja sillä on samanlainen asema Israelissa kuin Eduskunnalla Suomessa.

Knessetissä päätetään Israelin valtion laeista ja knesset valitsee myös Israelin pääministerin, vaikkakin Israelin presidentti muodollisesti nimittää hänet. Pääministeri voi tarvittaessa hajottaa knessetin ja määrätä uudet vaalit, josta presidentti tällöin ilmoittaa knessetissä perinteen mukaan. Knessetissä myös valitaan Israelin presidentti parlamentin enemmistön äänillä.

Ensimmäinen istunto knessetissä pidettiin 14. helmikuuta 1949. Joka neljäs vuosi Israelin kansalaiset valitsevat 120-paikkaisen knessetin. Koko maa toimii yhtenä vaalipiirinä, ja edustajat valitaan puolueiden pitkiltä listoilta suhteellisella vaalitavalla d'Hondtin menetelmällä. Käytössä on 2 prosentin äänikynnys. Äänestysikäraja on 18 vuotta.

Nykyinen edustajisto valittiin vuoden 2013 parlamenttivaaleissa 22. tammikuuta 2013. Tämänhetkisessä 120-paikkaisessa knessetissä istuvat puolueet ovat:

paikkoja puolue suuntaus
31 Likud oikeistolainen
19 Jesh Atid
13 Työväenpuolue sosiaalidemokraattinen
11 Shas haredijuutalaiset
11 Juutalainen koti uskonnollinen sionismi, ortodoksijuutalaisuus
7 Yhdistynyt toorajuutalaisuus halakhalainen
6 Hatnuah
6 Meretz
5 Yhdistynyt arabilista arabit, islamismi
4 Hadash kommunistinen, sosialistinen
3 Balad arabinationalismi
2 Kadima keskustalainen

Knessetille on tyypillistä puolueiden suuri määrä ja kannatuksen sekä paikkojen hajaantuminen niiden kesken, mikä johtaa useiden puolueiden koalitiohallituksiin ja monesti myös vähemmistöhallituksiin.

Knessetin sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Knesset sijaitsee kalliolla Länsi-Jerusalemissa. Sen kustansi pankkiiri James A. de Rothschild, joka kuuluu Rothschildin pankkiirisukuun.

Knessetillä on ollut monta sijaintia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.