Kellokoski

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kellokosken kirkko

Kellokoski (ruots. Mariefors) on taajama Tuusulan pohjoisosassa. Se sijaitsee Järvenpään pohjoispuolella Keravanjoen varressa samannimisen kosken ympärillä, aivan Mäntsälän rajan pinnassa. Asutuskeskus ulottuu myös Mäntsälän puolelle, jossa alueen nimi on Hyökännummi. Kellokoskella on lähes alkuperäisessä muodossaan säilynyt ruukkimiljöö. Lisäksi taajamassa on tunnettu psykiatrinen sairaala. Kellokosken asukasluku on 4 285 (31.12.2005).

Kellokoskella toimii yksi alakoulu, yksi yläkoulu, lukio sekä sekä sairaalakoulu.

Kellokoski on yksikielisesti suomenkielinen. Näin ei ole kuitenkaan aina ollut, sillä aikaisemmin kylässä oli huomattava ruotsinkielinen väestönosa. Nykyään ruotsia äidinkielenään puhuvien määrä on noin 2 %.

Tuusulan kunta aikoo ostaa noin 4–5 hehtaarin kokoisen alueen HUS:lta ja kaavoittaa sinne noin 200 asuntoa.[1] Uudenmaan liiton maakuntahallitus valitsi Kellokosken vuoden uusmaalaiseksi kyläksi 1996.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kellokosken ruukki aloitti toimintansa 1795. Kellokosken kirkko valmistui 1800. Kellokosken kartanon alueella on myös sairaalamuseo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin Sanomat: Hus ja Tuusula hierovat kauppaa Kellokosken keskustan maista 4.10.2007. Helsingin Sanomat. Viitattu 3.6.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Koordinaatit: 60°31′50.93″N, 25°6′17.09″E