Karvinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo sarjakuvasta. Muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
Karvisen ensimmäinen strippi (19. kesäkuuta 1978)

Karvinen (engl. Garfield) on Jim Davisin luoma strippisarjakuva, joka kertoo ruoasta ja nukkumisesta pitävästä Karvinen-kissasta, tämän isännästä Eskosta (Jonathan ”Jon” Q. Arbuckle) ja mukana asuvasta Osku (Odie) -koirasta. Alun perin sarjakuvaa julkaistiin paikallislehdissä Jon-nimisenä vuodesta 1976, ja kansallisessa syndikaattilevityksessä Karvinen ilmestyi ensimmäisen kerran 19. kesäkuuta 1978. Suomeksi Karvinen alkoi ilmestyä Helsingin Sanomissa sunnuntaisarjana vuonna 1981.

Vuonna 2004 ilmestyi Peter Hewittin ohjaama elokuva Karvinen, jossa animoitu Karvinen seikkailee elävien näyttelijöiden kanssa. Elokuvalle tehtiin myös jatko-osa Karvinen 2. Karvisen uusin elokuva Karvinen herää todellisuuteen tuli Yhdysvalloissa DVD:lle marraskuussa 2007.

Internetissä julkaistaan Garfield Minus Garfield (”Karvinen ilman Karvista”) -nimistä sarjakuvaa. Se käsittää alkuperäisiä Karvinen-sarjakuvastrippejä, joista Karvisen hahmo on poistettu digitaalisesti, jolloin yleensä Eskon yksinpuheluksi muodostuva keskustelu saa oudon tai absurdin muodon.

Elokuussa 2019 newyorkilainen ViacomCBS ilmoitti ostaneensa Karvisen oikeudet omistavan Paws, Inc.:n. Kauppaan sisältyivät oikeudet Karvinen-tuoteperheeseen (sarjakuvaan, oheistuotteisiin, animaatioihin). Jim Davis jatkaa yhä sarjakuvan tekijänä, ja uusi tuotannossa oleva Karvinen-animaatiosarja tullaan esittämään ViacomCBS:n omistamalla Nickelodeon-kanavalla.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jim Davis, joka työskenteli avustajana Tom K. Ryanin Tumbleweeds-sarjakuvassa, loi vuonna 1973 strippisarjakuvan Gnorm Gnat, jota julkaistiin Indianan osavaltiossa Pendletonin kaupungin paikallislehdessä vuosina 1973–1975. Lopetettuaan Gnorm Gnatin Davis aloitti samassa lehdessä uuden sarjakuvan nimeltä Jon, joka ilmestyi tammikuusta 1976 helmikuuhun 1978. Jon oli Karvisen varhainen versio, jonka olemassaolo ei ollut yleisesti tunnettua ennen kuin vuonna 2019, kun YouTube-kanava Quinton Reviews sai haltuunsa digitaaliset skannaukset vanhoista stripeistä.[2]

Davis lopetti Tumbleweedsin avustamisen vuonna 1978, ja alkoi kehittää omaa sarjakuvaansa pyrkien saamaan sen kansalliseen syndikaattilevitykseen. Strippi, joka oli saanut uuden nimen Garfield 1. syyskuuta 1977, hyväksyttiin United Feature Syndicaten levitykseen, ja se ilmestyi ensi kerran Yhdysvaltain laajuisesti 19. kesäkuuta 1978.[2]

Suomeksi Karvinen alkoi ilmestyä ensimmäisenä Helsingin Sanomissa sunnuntaisarjana toukokuussa 1981. Sarjan suomentajana oli pitkään Eeva Lepistö.[3] Suomessa ilmestyy nykyään myös Karvinen-sarjakuvalehti, jota kustantaa ja julkaisee Egmont Kustannus. Ensimmäisen kerran lehti ilmestyi vuonna 1984, jonka jälkeen se on ilmestynyt kerran kuukaudessa. Lehden rinnalla julkaistiin myös pokkareita. Ensimmäiset pokkarit julkaistiin Tähtipokkarit-sarjassa, mutta muutamien vuosien jälkeen se irrottautui omaksi sarjaksi. Kustannusyhtiö Otava julkaisi Karvis-kirjoja sekä Paksu-Karvinen-kirjakokoelmia 1980-luvun loppupuolelta lähtien. Ne kuitenkin erosivat lehdestä ja pokkareista hahmojen nimien takia. Lepistön jälkeen Karvinen-pokkareita on 2000-luvulla suomentanut Antti Marttinen.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karvinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karvinen nykyään

Karvinen (engl. Garfield) on sarjakuvan nimikkohahmo, joka debytoi 19.6.1978[4]. Karvinen on laiska, ylipainoinen ja sarkastinen oranssi kissa, jolla on mustat viirut. Karvinen rakastaa nukkumista ja syömistä, ja tämän lempiruokaa on lasagne, ja lempijuomaa vahva kahvi. Karvisen tapana on hotkia ruokansa heti sitä saatuaan, sekä nukkua punkassaan kokonaan peiton alla. Karvinen inhoaa tiettyjä ruokia, kuten mm. rusinoita sekä muita asioita kuten maanantaita, dieettejä, hämähäkkejä, vaakaa ja eläinlääkäriä.

Karvisen mielipuuhaa on pilailu toisten kustannuksella, kuten Eskon tai Oskun. Syvällä sisimmässään Karvinen rakastaa heitä molempia. Karvinen toisinaan myös kiusaa Nekkua, talon hiiriä ja hämähäkkejä.

Vaikka Karvinen on aina ollut ylipainoinen ja laiska, sen ulkonäkö on muuttunut huomattavasti ensiesiintymisestään tähän päivään. Sarjakuvan alkuaikoina Karvinen käveli neljällä jalalla, mutta uusissa sarjakuvissa se kävelee kahdella ollen myös pienempi ja hoikempi. Sarjan luojan Jim Davisin sanoin ensimmäinen Karvinen muistutti jopa jänistä.

Karvinen on nimetty Davisin isoisän James Garfield Davisin mukaan, joka puolestaan on nimetty Yhdysvaltain presidentin James Garfieldin mukaan. Hahmon suomenkielisen nimen keksi suomentaja Eeva Lepistö, jonka mukaan nimen oli tarkoitus kuulostaa miesmäiseltä ja viitata samalla karvaisuuteen.[3]

Osku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oskun ensiesiintyminen

Osku (engl. Odie) on Eskon tyhmä koira, jolla on pitkä ja märkä kieli. Osku debytoi sarjakuvassa 8.8.1978[5]. Oskun runsas kuolaneritys ja tyhmyys on useiden strippien pääaiheena. Oskusta on ilmennyt erikoisia faktoja kuten että tältä vei kolme vuotta oppia hengittämään, ja Oskun ÄO on niin pieni ettei sitä voi mitata, se pitää kaivaa esiin.

Uusimmissa sarjakuvissa Osku on esitetty viisaampana kuin aikaisemmin, joka viittaisi siihen että tämä teeskentelee tyhmää.

Karvinen on humoristisesti todennut, että Oskun äiti oli beagle ja isä tiiliskivi.

Esko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esko (joskus myös Esko Unohtumaton, Esko Karvinen ja Esko Kilpinen) (engl. Jonathan ”Jon” Q. Arbuckle) on Karvisen ja Oskun omalaatuinen omistaja. Esko debytoi sarjakuvassa 19.6.1978. Hänet on kuvattu "nössöksi", lapselliseksi ja hyväuskoiseksi aikuiseksi mieheksi. Hän on ammatiltaan sarjakuvataiteilija. Esko ei ole järin suosittu juuri kenenkään keskuudessa, ja varsinkin tämän treffit usein kariutuvat tavalla tai toisella. Kuitenkin Karvisen eläinlääkäri Liisa on suostunut tämän kanssa ulos, ja uusimmissa sarjakuvissa he ovat viettäneet enemmän aikaa yhdessä. Esko on välillä niin vihattu, että hän on saanut useaan otteeseen häätömääräyksiä mm. Mongoliaan ja jopa pois ”maapallolta”.

Esko viettää vapaa-aikaansa usein harrastuksiensa, tai lemmikkiensä kanssa. Eskon vaatevarastosta on vuosien mittaan löytynyt mitä kummallisimpia pukineita, joita hän on esitellyt mm. treffeillään (mm. järjestelty sukkalaatikko sekä mielikuvituksekkaat räjähtävät ja vettä ruiskivat kravatit).

Liisa Rohtovaara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liisa (joissakin suomennoksissa Ana tai Lissu) (engl. Dr. Liz Wilson) on Karvisen eläinlääkäri ja Eskon yksi ihastuksen kohde. Usein Esko väittää, että on Karvisen eläinlääkäriaika, vaikka tosiasiassa hän yrittää saada Liisan kanssaan treffeille. Tämän vaiheen aikana Liisa on monituiset kerrat kieltäytynyt Eskon lähentelyistä ja pitänyt häntä vastenmielisenä. Vuosikymmenien yritys on kuitenkin palkittu ja uusimmissa stripeissä Esko ja Liisa seurustelevat käyden säännöllisesti ulkona syömässä.

Debyytti: 26.6.1979[6]

Sivuhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielinen nimi Englanninkielinen nimi Muuta Ensiesiintyminen
Misu Nermal Misu (tunnetaan myös nimellä Nekku) on alun perin Eskon vanhempien omistama kissanpentu. Myöhemmissä sarjakuvissa suhteesta Eskon vanhempiin luovuttiin ja Misu vain ilmestyy Karvisen kotiin välillä.[7] Karvinen useimmiten vihaa tätä söpöä kissaa ja lähettää sen usein humoristisesti paketissa Abu Dhabiin. 3.9.1979
Arlene Arlene (joskus myös Muusa) on vaaleanpunainen tyttökissa, joka ilmestyy kuvioihin satunnaisesti. Arlenella ja Karvisella on viha-rakkaus-suhde (Karvinen rakastaa itseään ja Arlene vihaa sitä). Arlenella on myös ”suuri” rako etuhampaiden välissä josta Karvinen aikaisemmin on kiusoitellut 17.12.1980
Nalle Pooky Nalle on Karvisen lelunalle, jota Karvinen rakastaa yli kaiken, eikä anna sille tapahtua mitään pahaa. 23.10.1978
Poju Doc Boy Poju on Eskon maaseudulla asuva veli. Hänen nimensä on oikeasti Jaakko, mutta Esko kutsuu häntä aina ”Pojuksi”, mitä Jaakko inhoaa. Jim Davis nimesi Doc Boyn oman veljensä mukaan. Poju on Karvis-sarjakuvan viimeisin hahmo.[7] 17.5.1983
Eskon äiti Eskon äiti on maatalon emäntä. Hänen erikoisalaansa on ruoanlaitto. Hän osaa tehdä perunasta jopa kahdeksan eri ruokalajia. Hän pitää villapaitojen kutomisesta, ja toisinaan jouluisin lähettää niitä Karviselle, josta kissa ei pidä. Sisustusmausta päätellen Eskon vanhemmat pitävät Elviksestä. 13.2.1980
Eskon isä Eskon isä on maatalon isäntä. Hän kärsii ennenaikaisesta kaljuuntumisesta, samoin kuin Poju. 13.2.1980
Mummi Eskon mummi ei ole tavallinen mummi. Hänessä otetta ja hän harrastaa judoa ja osaa sanoa tunteensa julkisesti. ?
Binky-klovni Binky The Clown Binky (kutsutaan joissakin suomennoksissa Eetu-pelleksi tai Kake-klovniksi) esiintyy sarjakuvassa hyvin harvoin, mutta Karvinen-piirrossarjassa paljon useammin. Hänen vakiohuudahduksiinsa kuuluu mm. ”Mooooikka kakrut!” tv-ohjelmansa alussa. ?
puhuva vaaka Vaaka, joka osaa puhua, irvailee aina Karvisen painolle (esim. ”Painosi on 200 grammaa vajaa öljytankkerista” tai ”Sinulla on nyt virallinen kielto ylittää tiettyjä siltoja.” tai ”Olet juuri sopivan painoinen... ...lentotukialukseksi.”) ?
Irma Irma on läheisen kuppilan omistaja. Karvinen ja Esko käyvät siellä melko usein. Ruokalassa ja ruuan laadussa ei ole kehumista. Irma on kelpo tarjoilija, kokki ja yrittäjä, kun hän ei juttele asiakkaitten kanssa äärettömyyksiin tai ajele säärikarvojaan tiskillä. Eräässä stripissä hän oli myös antanut Eskolle koiranruokaa. 9.6.1979 (Nimellä 19.10.1979)
rouva Aro Mrs. Feeny Rouva Aro on Eskon naapuri, joka soittelee Karvisen tekemistä kujeista. Rouva Aroa ei ole koskaan näytetty. Eräässä stripissä paljastui, että hänellä on keltainen peruukki. ?
naapurin vanha pariskunta Naapurin vanha pariskunta näytetään usein kuistilla istumassa ja ihmettelemässä kaikkea, mitä Eskon luona tapahtuu. Vanhan rouvan nimi on Riikka ja miehen nimi on Huugo. Riikka joutuu toisinaan myös Karvisen suoran kiusanteon kohteeksi. Tämä joko huvittaa tai suututtaa hänen puolisoaan. ?
hiiret, hämähäkit ja linnut Nämä eläimet ”ajattelevat” Karvisen lailla. Yleensä Karvinen jättää hiiret rauhaan Eskon harmiksi, liiskaa hämähäkit ja yrittää syödä linnut.
Viiksi Lyman Viiksi oli Eskon viiksekäs kämppäkaveri, joka omisti Oskun. Viiksi oli melko samanlainen kuin Esko, mutta vähän hölmömpi. Viiksi katosi sarjakuvasta vuonna 1983, mutta Karvisen suureksi harmiksi Osku jäi. Syytä siihen, miksi Osku unohtui Viikseltä, ei ole. Viiksi esiintyy joissakin suomennoksissa nimellä Pentti. 7.8.1978
Kamunallet The Buddy Bears Bobby, Billy ja Brady. Kolme steppaavaa ja laulavaa nallekarhua.

Karvisen alter egot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joskus, jos Karvinen on löytänyt jonkun kiinnostavan piirteen tai kiinnostavan esineen, hän keksii itselleen alter egon. Sarjakuvissa Karvisen alter egoja ovat olleet muun muassa:

  • Liehuviittainen kostaja (joissain suomennoksissa Teräskissa)
  • Banaanimies (Banaanimiestä seurasi yhden stripin verran Kanamies)
  • Sumokissa
  • Kynsi
  • Karatekatti (joissain suomennoksissa Judokissa)
  • Ilkeä Roy Gato
  • Ameebamies
  • Tiikerihai
  • Lehmikissa
  • Sukkamies
  • Super Karvinen
  • Paperipussi
  • Ruokavalmentaja
  • Herra Mörkki

Strippien luominen Jim Davisin sanoin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jim Davis aloittaa stripin keksimällä vitsin. Yleensä hän katselee päässään elokuvaa Karvisesta ja kun tulee hauska kohtaus, Jim kelaa taaksepäin ja jakaa vitsin kolmeen ruutuun. Karvinen täytyy saada liikkumaan ja sanomaan kaikki kolmen ruudun ajaksi.

Kun Jim on tehnyt hahmotuksen, hän vie hahmotelman sinisen viivan piirtäjälle Eric Reavesille, joka tekee kokonaan uudelle paperille sininen viiva-sarjakuvan. Hän saa muuttaa hahmon muotoa tai asennetta, mutta ei liikaa, että tilannekomiikka säilyy. Tässä vaiheessa tekstit tehdään myös musteella. Karvinen-sarjakuvan teksti on sinällä erikoinen, että alkuperäisteksti tehdään käsin, eli siinä on kädellä teon tuntua. Jokainen E ei ole täysin samanlainen.

Kun sininen viiva on valmis, viedään sarjakuvatussaaja Larry ”Lars” Fentzille, joka piirtää kaikki viivat musteella puhtaaksi. Muste on nopeasti kuivuvaa, mutta joskus sitä saatetaan kiirehtiä liikaa.

Toiseksi viimeinen vaihe on värien lisäys, jotka lisää Mark Forbes. Karvinen-strippi skannataan tietokoneelle ja Karviselle annetaan värit Photoshop-ohjelmalla. Tämän jälkeen väritetty strippi skannataan ja tuodaan Jim Davisille signeerattavaksi.

Lopussa sarjakuva lähetetään sanomalehdille.

Tämä koko työvaihe on nähtävissä Karvinen 2 ja Karvinen herää todellisuuteen-DVD:itten ekstroissa.

Teemat ja tapahtumapaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pöytä on kaikista tunnetuin ja käytetyin tapahtumapaikka. Karvinen joko nojaa pöytää vasten, kävelee sillä, tönäisee Oskun pöydältä tai keskustelee Eskon kanssa.

Nojatuoli on myös yksi tapahtumapaikka. Karvinen istuu usein nojatuolissa ja katselee televisiota.

Piha on harvemmin käytetty tapahtumapaikka. Se nähdään esimerkiksi Karvisen kiipeillessä puihin.

Punkka eli sänky. Sängyssään Karvinen usein nukkuu, lepäilee tai halailee Nallea. Karvinen nukkuu paljon ja sänkyä nähdään siksi usein.

Yksi harvoista kolmiulotteisista näkökulmista Karvisesta aidalla.

Aita on myös yksi tapahtumapaikka. Karvinen pitää useimmiten esitystään aidan harjalla ja joutuu esineillä heittelyn kohteeksi.

Eskon auto on Karvisen mielestä hirveä olinpaikka. Eskon jatkuva hymyily ja kova laulaminen saavat Karvisen suuttumaan.

Luonto on useimmiten esillä silloin kun Karvinen, Esko ja Osku ovat telttailemassa.

Maatila on esillä silloin, kun Karvinen, Esko ja Osku menevät Eskon vanhempien luokse maalle.

Ranta on myös yksi yleinen tapahtumapaikka. Karvinen, Esko ja Osku käyvät usein rannalla. Esko yrittää aina iskeä rannalla olevia naisia, ja epäonnistuu siinä yleensä aina.

Lentokone on tapahtumapaikka, kun Esko, Osku ja Karvinen ovat menossa ulkomaille. Eskon, Oskun ja Karvisen yksi matkakohde oli Guano-Guanon saaret.

Eläinlääkärin vastaanotto on paikka, jossa Karvinen käy terveystarkistuksessa. Eläinlääkärinä toimii Liisa.

Irman Kuppila on tapahtumapaikka, jossa Esko ja Karvinen usein käyvät syömässä. Irma omistaa paikan ja johtaa paikkaa. Eräissä stripeissä Irman kuppilan kokkina esiintyy Toni, jota ei ole näytetty stripeissä.

Elokuvateatteri on paikka, jossa Esko, Osku ja Karvinen myös käyvät usein katsomassa elokuvia.

Ikkuna on harvemmin käytetty tapahtumapaikka. Se nähdään yleensä silloin, kun Karvinen purkaa tunteitaan tai kun Esko tervehtii naapureitaan.

Lattia: Karvinen oleskelee joskus lattiamatolla, jossa Osku alkaa melkein aina kiusata Karvista.

Jatkosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karvisen seikkailu yhdessä aiheessa voi kestää jopa viikon tai kauemmin. Tätä jaksoa kutsutaan jatkosarjaksi. Yleensä yhden viikon jatkosarjat loppuvat lauantain stripissä, mutta kauemmin lehdissä esiintyvät jatkosarjat esiintyvät jopa sunnuntaisarjoissa. Pisimmässä Karvisen jatkosarjassa Karvinen ja Osku karkaavat kotoa ja päätyvät sirkukseen. He kuitenkin karkaavat sieltäkin ja päätyvät lopuksi eläinkauppaan, josta Esko ”ostaa” heidät pois. Tämä jatkosarja kesti viisi viikkoa.

Karvinen muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graffiti Garfield Berliinissä

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa julkaistut VHS:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Täältä tulee Karvinen & Karvinen erämaassa
  • Karvinen kaupungilla
  • Karvinen paratiisissa & Karvinen naamioituu

Suomessa julkaistut DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karvinen TV-sarja #1
  • Karvinen TV-sarja #2
  • Karvinen TV-sarja #3
  • Karvinen omana itsenään (sisältää spesiaalit: Täältä tulee Karvinen, Karvinen kaupungilla ja Karvinen mene Hollywoodiin)
  • Karvinen-elokuva
  • Karvinen 2
  • Karvinen herää todellisuuteen

Karvista näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lorenzo Music oli ensimmäinen henkilö, joka loi Karviselle äänen. Hän ääninäytteli hahmoa ensi kerran vuonna 1982 TV-spesiaalissa Täältä tulee Karvinen. Musicin kuoltua vuonna 2001 Karvisen ääneksi oli vaikea valita yhtä, sillä kaikki Karvisen fanit olivat tottuneet Musiciin, joten monet muut ääninäyttelijät olivat Karvisen äänenä eri medioissa. lähde?

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1982–1994 Lorenzo Music Karvinen
2004–2007 Jon Barnard Garfield
Garfield: Saving Arlene
Garfield Lasagna World Tour
2004
2006
Bill Murray Karvinen
Karvinen 2
2006 Fred Tatasciore Robot Chicken
2007– Frank Welker The Garfield Show Karvinen herää todellisuuteen
Karvisen riemujuhla
Super-Karvinen
2024 Chris Pratt Karvinen

Garfield Minus Garfield[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irlantilainen Dan Walsh alkoi helmikuussa 2008 julkaista nettisivullaan muokattuja versioita Davisin alkuperäisistä Karvisista nimellä Garfield Minus Garfield. Walsh poistaa stripeistä kuvankäsittelyohjelmistolla Karvisen hahmon. Tämä muutos antaa sarjakuvalle uuden ulottuvuuden nostaessaan päähahmoksi Eskon: vainoharhaisen, psykoottisen, yksinäisen antisankarin. Jim Davis on itse noteerannut Walshin työn ja kiitellyt sitä nokkelana tuotoksena. Davis on myös julkaissut Garfield Minus Garfield -kirjan, jossa vierekkäin esitellään sekä alkuperäinen strippi että versio, josta Karvinen on poistettu.[8][9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Steinberg, Brian: Viacom Acquires Comic-Strip Cat Garfield Variety.com. 6.8.2019. Variety Media, LLC. Viitattu 3.7.2020. (englanniksi)
  2. a b Degg, D. D.: NEWLY DISCOVERED – DAVIS’ PRE-GARFIELD GARFIELD *UPDATED The Daily Cartoonist. 18.6.2020. Viitattu 3.7.2020. (englanniksi)
  3. a b Jarkko Jokelainen: Sarjakuvahahmo Karvisen luoja Jim Davis tapasi fanejaan eilen Helsingissä (maksullinen artikkeli) Helsingin Sanomat 31.1.1998. Viitattu 15.8.2017.
  4. Karvisen debyyttistrippi.
  5. Oskun debyyttistrppi
  6. Liisan debyyttistrppi
  7. a b Jim Davis: Karvinen 20-vuotisjuhlakirja
  8. http://garfieldminusgarfield.net/
  9. http://garfieldminusgarfield.net/post/44223655/ballantine-books-to-publish-book-inspired-by-the

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Karvinen.