Kaks' tavallista Lahtista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaks’ tavallista Lahtista
Ohjaaja Ville Salminen
Käsikirjoittaja Reino Helismaa
Tuottaja T. J. Särkkä
Säveltäjä Toivo Kärki
Kuvaaja Kalle Peronkoski
Leikkaaja Elmer Lahti
Armas Vallasvuo
Lavastaja Ville Salminen
Pääosat Tommi Rinne
Leif Wager
Ville-Veikko Salminen
Pirkko Mannola
Leni Katajakoski
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Suomen Filmiteollisuus
Ensi-ilta 20. toukokuuta 1960
Kesto 85 min
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kaks’ tavallista Lahtista on Ville Salmisen ohjaama ja Reino Helismaan käsikirjoittama elokuva vuodelta 1960.

Elokuvan tuottaja oli T. J. Särkkä ja tuotantoyhtiö Suomen Filmiteollisuus. Elokuva on musiikkipitoinen komedia, johon Helismaa on rakentanut kevyen kolmiodraaman. Mukana on myös sen ajan stand up -koomikko Eemeli (Esko Toivonen) ja aikansa lapsitähti Vesa Enne. Kriitikoiden suhtautuminen elokuvaan oli jo valmiiksi ennakkoluuloista,[1] sillä Helismaata pidettiin edelleen kriitikoiden piireissä vain rillumarei-kynäilijänä.

Elokuva jäi Masa Niemen viimeiseksi elokuvaksi, sillä hän kuoli toukokuussa 1960. Elokuva tehtiin aikakauteensa nähden harvinaisena laajakangasversiona. Se edusti Suomea Berliinin elokuvajuhlilla, mutta sai huonon vastaanoton[1]. Kotimaiset kriitikot pitivät sitä omassa lajissaan keskivertoa parempana. Sivuosissa näyttelivät muun muassa Toivo Mäkelä, Leo Jokela, Oiva Luhtala, Aili Montonen, Pentti Irjala, Esko Salminen, Anton Soini, Hannes Veivo, Kaarlo Wilska, Keijo Komppa ja Eero Maijala.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usko ja Toivo (Tommi Rinne ja Leif Wager) ovat kaveruksia ja sukunimikaimoja. Yhteistä heille on myös sama osoite ja sama työpaikka vaatetusliikkeessä. Kuvioon ilmaantuu myös rakkaus, kun he eräänä päivänä saavat lisää yhteistä, sillä he ihastuvat samaan naiseen, Maija Karhin esittämään Irma Virtaseen. Asia on vähällä myös erottaa kaverukset toisistaan. Irmaan he tutustuivat tämän loukattua jalkansa talonsa edustalla ja kaverusten auttaessa hänet kotiinsa. Seurauksena on kolmiodraama, joka johtaa jopa pieneen nahinointiin. Molempien jouduttua pois töistä he yrittävät monenlaista saadakseen Irman. Onneksi kaverusten tielle osuu kaksi muutakin naista, Pirkko Mannolan esittämä Pirkko ja Leni Katajakosken esittämä Eeva.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Näyttelijä  … Rooli  
 Leif Wager  … Toivo Lahtinen  
 Tommi Rinne  … Usko Lahtinen  
 Pirkko Mannola  … Pirkko Järvinen  
 Leni Katajakoski  … Eeva  
 Maija Karhi  … Irma Virtanen  
 Eemeli  … talonmies Eemeli Vepsäläinen  
 Vesa Enne  … Vesa Vepsäläinen  
 Annikki Linnoila  … vanhapiika Andersson  
 Pentti Viljanen  … johtaja Mainio  
 Ville-Veikko Salminen  … Euroopan mestari  
 Leo Jokela  … manageri Kuhmu  
 Toivo Mäkelä  … prokuristi Puntti  
 Oiva Luhtala  … ylikonstaapeli  
 Aili Montonen  … neiti Kankainen, kassanhoitaja  
 Pentti Irjala  … levytyspäällikkö  
 Marja-Liisa Soininen  … koelaulaja  
 Hannu Halonen  … pianisti  
 Masa Niemi  … kehäavustaja  
 Paavo Hukkinen  … konstaapeli  
 Leila Wallenius  … myyjätär  
 Severi Seppänen  … asiakas  
 Martti Palo  … asiakas  
 Anton Soini  … asiakas  
 Esko Salminen  … asiakas  
 Vilho Ruuskanen  … asiakas  
 Aimo Paapio  … hovimestari  
 Regina Keso  … nainen ravintolassa  
 Hannes Veivo  … konstaapeli  
 Kaarlo Wilska  … studiopäällikkö  
 Arvi Järvinen  … mies harjoitussalilla  
 Tuukka Soitso  … mies harjoitussalilla / asiakas lemmikkieläinkaupassa  
 Keijo Komppa  … vanhempi lähetti  
 Eero Maijala  … nuorempi lähetti  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Arto Pajukallion (2010) mukaan elokuvan laulut edustavat tekijöiden latteampaa tusinatuotantoa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Varsinais-Suomen elokuvakeskus
  2. Arto Pajukallio: Elokuvat. Helsingin Sanomat, 2010, nro 24.8., s. D 5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.