Jean-Claude Duvalier

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jean-Claude Duvalier
Haitin 41. presidentti
22. huhtikuuta 19717. helmikuuta 1986
Edeltäjä François Duvalier
Seuraaja Henri Namphy
Tiedot
Syntynyt 3. heinäkuuta 1951 (ikä 63)
Port-au-Prince, Haiti
Puoliso Michèle Bennett (1980–1990, eronnut)
Ammatti juristi
Uskonto voodoo, myös roomalaiskatolisuus

Jean-Claude Duvalier (s. 3. heinäkuuta 1951) oli Haitin presidentti ja diktaattori 19711986. Hän seurasi virassa isäänsä François Duvalieria. Isä ja poika saivat kansan suussa lempinimet Papa Doc ja Baby Doc.

Jean-Claude Duvalier nousi valtaan vain 19-vuotiaana ja oli maailman nuorin presidentti.lähde? Nuori presidentti karkotti maasta isänsä tärkeimmän avustajan, äitinsä veljen Gaston Jumellen ja sulki tämän ylläpitämän Hemo Caribbean -yhtiön, joka oli järjestänyt joukkoverenluovutuksia noin euron kertakorvausta vastaan henkilöä kohden. Luovutusten tuottama veri ja veriplasma myytiin ulkomaille.lähde? Tämä tehtiin varmistamatta millään tavoin veren turvallisuutta, minkä vahvasti epäillään aiheuttaneen HIV-tartuntoja verensiirtopotilaille. Monet yksityissairaalat ostivat veriplasmaa ja -tuotteita, erityisesti hyytymistekijöitä, kansainvälisiltä yhtiöiltä koska ne pystyivät toimittamaan näitä edullisemmin kuin Kansainvälinen Punainen Risti ja sen alaiset veripalvelujärjestöt.lähde?

Pahamaineisen yhtiön lakkauttamisen herättämän hyväksynnän turvin Duvalier raivasi tieltään isänsä perustaman ja valtansa tukena käyttämän Tonton Macoutesin (kreoliransk. Peikko tai Mörkö). Osa jäsenistä laitettiin pakkotyöhön ja lopuista tehtiin miliisijärjestö, joka komennettiin pääasiassa julkisiin rakennustöihin ja lopulta lakkaasi toimimasta. Myös poliisissa ja armeijassa tehtiin puhdistuksia ja muutenkin liian röyhkeiksi kehittyneet Papa Docin lakeijat menettivät asemansa ja useimmat katsoivat parhaaksi poistua maasta kaikessa hiljaisuudessa.lähde?

Vuonna 1986 korruptiosyytteiden raskauttama Jean-Claude Duvalier pakotettiin luopumaan vallasta ja hän muutti Ranskaan.[1]

Kun Jean-Bertrand Aristide ilmoitti luopuvansa vallasta 2004, Jean-Claude Duvalier ilmoitti asettautuvansa ehdolle vuoden 2005 vaaleissa.

Tammikuun 2010 maanjäristyksen jälkeen hän lupasi lahjoittaa kotimaalleen viisi miljoonaa puntaa.[2]

Duvalierilla on ollut Sveitsissä pankkitili, jolla olevista rahoista hän on taistellut oikeudessa. Haitin valtio on halunnut ne Haitin valtiolle. Vuonna 2007 silloinen presidentti Rene Preval sanoi, että jos Duvalier palaa Haitiin, hän joutuu oikeuteen rahan kavalluksista ja kuolonuhreista. Duvalier palasi Haitiin tammikuussa 2011, mutta syytä paluuseen ei toistaiseksi tiedetä.[3] 19. tammikuuta 2011 Duvalier sai syytteet korruptiosta, varkaudesta sekä varojen kavaltamisesta. Syytteet koskivat väärinkäytöksiä Duvalierin 15-vuotisella valtakaudella 1970- ja 1980-luvuilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]