Hokusai

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Katsushika Hokusai
Omakuva vanhuksena.
Omakuva vanhuksena.
Syntynyt 1760
Edo (Tokio)
Kuollut 10. toukokuuta 1849
Edo (Tokio)
Kansallisuus Japani
Ala taidegraafikko
Taidesuuntaus ukiyo-e, surimono
Kuuluisimpia töitä 36 näkymää Fujivuorelle
Signeeraus Signature of Katsushika Hokusai.png
Kanagawan suuri aalto, sarjasta 36 näkymää Fujivuorelle, n. 1930 (1823–1829)

Katsushika Hokusai (jap. 葛飾北斎, 176010. toukokuuta 1849 Edo (nykyinen Tokio), Japani) on tunnetuin japanilainen ukiyo-e-puupiirrostaiteilija. Hokusain taiteilijaura osui ukiyo-en kukoistuksen loppuvaiheeseen. Hän myös kehitti surimono-taiteen huippuunsa.

Hokusain maineikkain teos on sarja värillisiä puupiirroksia, joka tunnetaan nimellä 36 näkymää Fujivuorelle (富嶽三十六景 Fugaku Sanjūrokkei). Hokusai teki myös jonkin verran eroottista shunga-taidetta. Hänen kahdentoista painotyön sarjaansa nimeltä Fukujusō pidetään yhtenä kaikkein merkittävimmistä shunga-töistä.

Ajan japanilaisen tavan mukaan Hokusai esiintyi elämänsä aikana lukuisilla eri nimillä. Hänen taideteostensa tunnistamista on vaikeuttanut se, että monia näistä nimistä käyttivät myös muut taiteilijat ennen häntä ja hänen jälkeensä. Hokusain lapsuusnimi oli Tokitarō. Kaivertajaoppilaana hänet tunnettiin nimellä Tetsuzō. Shunshōn oppilaana hän sai taiteilijanimekseen Shunrō, ja oppipoikakauden päätteeksi 1779 hän sai luvan käyttää sen kanssa opettajansa koulun nimeä Katsugawa, eli hänestä tuli Katsugawa Shunrō. Sen jälkeen hän taiteilijana käytti ainakin nimiä Mugaru Shunrō, Sōri, Hyakurin Sōri, Taitō, Kakō, Hokusai, Gakyōjin Hokusai, Hokusai Shinsei, Shinsai ja Katsushika Hokusai. Hokusai ilmaantui käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 1797. Parhaiten tunnettuja olivat Hokusain lisäksi Sōrin nimellä tehdyt työt.

Hokusailla oli laaja seuraajajoukko Japanissa, mutta suoranaisesti hänen koulutuksessaan olleita oppilaita oli ilmeisesti varsin vähän. Hänen työnsä vaikuttivat myös useisiin eurooppalaisiin taiteilijoihin, kuten Claude Monet'hen ja Henri de Toulouse-Lautreciin.

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hokusain syntymäajasta ei ole tarkkaa tietoa. Se sijoittuu lokakuun 9. ja marraskuun 8. päivän välille vuonna 1760. Hokusain isä Nakajima Issai oli peilintekijä shōgunin hovissa. Hokusai aloitti uransa ensin kirjakaupan apulaisena, sitten kaivertajan apulaisena, sitten 18 vuoden iässä taiteilija Katsugawa Shunshōn oppilaana. Hän joutui kuitenkin lähtemään pian riitauduttuaan jostain – mahdollisesti kuvien tyylistä – Shunshōn kanssa.

Sen jälkeen Hokusai elätti itsensä katukauppiaana ja kirjankuvittajana Edossa. 1700-luvun lopulta alkaen hänen maineensa kuvittajana vähitellen kasvoi. 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa hän teki runsaasti surimono-töitä.

Maineikkaimmat taideteoksensa Hokusai loi 1810-luvulta alkaen. Niistä laajin oli viidentoista kirjan kuvakokoelma 'Hokusai Manga (北斎漫画).

Hokusai oli naimisissa kaksi kertaa, mutta kummastakin vaimosta tiedetään hyvin vähän. Liitoista syntyi yhteensä kaksi poikaa ja kolme tytärtä. Yksi pojista ryhtyi isoisänsä ammattiin peilintekijäksi, toisesta tuli tiettävästi valtion virkamies.

Isänsä taiteellisia lahjoja perinyt nuorin tytär Oei huolehti Hokusaista hänen vanhuudessaan. Yksi tytär kuoli nuorena. Kolmas meni naimisiin Hokusain oppilaan Yanagawa Shigenobun kanssa. Heidän poikansa aiheutti 1834 tarkemmin tuntemattomaksi jääneen häväistyksen, jonka takia Hokusai joutui pakenemaan pariksi vuodeksi Edosta syrjäiseen Uragan kaupunkiin.

Vaikka Hokusain töitä, erityisesti Hokusai Mangaa, myytiin runsaasti hänen elinaikanaan, taiteilijan taitamattomuus rahan käytössä piti hänet köyhänä.

Hokusai kuoli 10. toukokuuta 1849. Hänen viimeisten sanojensa kerrotaan olleen: "Jos kohtalo olisi antanut minulle vielä viisi vuotta, minusta olisi voinut tulla todellinen maalari." Hokusain maineikkaimpia oppilaita olivat Hokkei, Teisai Hokuba ja Gakutei.

Taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hokusain varhaisimmat teokset Shunshōn oppilaana olivat puupiirroksia näyttelijöistä. Hokusai tunnetaan parhaiten ukiyo-e-tyylisistä puupiirroksista. Hän oli myös taitava piirtäjä ja maalari.

Nimitys ukiyo-e (kelluvan maailman kuvat) viittaa sekä tekniikkaan että aihevalikoimaan. 1600-luvulta 1800-luvun alkupuolelle Japanissa yleinen ukiyo-e-kuva toteutettiin taiteilijan, kaivertajan ja painajan yhteistyönä. Ensin paperille maalattu kuva siirrettiin kirsikkapuupölkkyyn, joita kaiverrettiin yksi kutakin kuvan osaväriä varten. Sitten kuvat painettiin paperille. Osavärejä saattoi olla jopa kaksitoista. Toisinaan kuva painettiin yhdellä värillä ja värjättiin käsin.

Sisällöltään ukiyo-e poikkesi Japanin aikaisemmista taidesuunnista siinä, että se kuvasi näyttelijöitä, kurtisaaneja, tavallisia ihmisiä ja maisemia. Painokuvia myytiin sekä kaupunkilaisille että kaupungeissa käyville matkustavaisille.

Surimono-taidetta tehtiin jo ennen Hokusain aikaa, mutta Hokusai kehitti sen vakiintuneeseen muotoonsa ja käyttöönsä. Surimono tarkoittaa puupiirroksista, joita tehtiin asiakkaille pieninä sarjoina kutsukorteiksi ja tervehdyksiksi, erityisesti uudenvuoden tervehdyksiksi. Kuvan lisäksi surimonossa oli pieni runo tai muu humoristinen teksti.

Hokusai oli aikalaisiaan paljon rohkeampi värin käyttäjä. Hän oli myös poikkeuksellisen taitava ihmiskasvojen, ilmeiden ja eleiden kuvaaja. Hokusain suurin kuvakokoelma Hokusai Manga kattaa aiheita kaikilta elämänaloilta katunäkymistä karikatyyreihin.

Näkymiä Fujivuorelle Hokusai toteutti kahtena sarjana. Ensimmäinen oli sadan näkymän sarja, mutta maineikkaampi on suurikokoisin ja värikkäin kuvin toteutettu 36 näkymää Fujivuorelle. Sarjaan lisättiin myöhemmin vielä kymmenen kuvaa. Hän julkaisi myös kuvasarjoja muun muassa japanilaisista silloista, saarista ja vesiputouksista.

Hokusai Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemän Hokusain puupiirrosta on Suomessa Valtion taidemuseon kokoelmissa.[1]

Hänen moniväripuupiirroksiaan oli esillä Ateneumin taidemuseossa näyttelyssä Matkalla Edoon (5.9.–7.12.2008).[2]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Katsuhika Hokusai Valtion taidemuseon kokoelmissa. Viitattu 7.10.2012
 2. Hokusai & Hiroshige Matkalla Edoon, Ateneumin taidemuseo. Viitattu 7.10.2012

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Malme, Heikki (toim.): Hokusai & Hiroshige: Matkalla Edoon, On a Journey to Edo. Ateneumin taidemuseo, 2008. ISBN 978-951-53-3091-8.

Japaniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 大久保純一 [Ōkubo Jun’ichi]: 北斎: カラー版 [Hokusai: karāhan]. 岩波書店 [Iwanami shoten], 2012. ISBN 9784004313694.
 • 浅野秀剛 [Asano Shūgō]: 北斎決定版 [Hokusai ketteihan]. 平凡社 [Heibonsha], 2010. ISBN 978-4582921748.
 • 永田生慈 [Nagata Seiji]: もっと知りたい葛飾北斎: 生涯と作品 [Motto shiritai Katsushika Hokusai: shōgai to sakuhin]. 東京美術 [Tōkyō bijutsu], 2005. ISBN 9784808707859.
 • 飯島虚心 [Iijima Kyoshin]: 葛飾北斎伝 [Katsushika Hokusai -den]. 岩波書店 [Iwanami shoten], 1999. ISBN 978-4003356210.

Englanniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Bouquillard, Jocelyn & Marquet, Christophe: Hokusai, First Manga Master. Harry N. Abrams, 2007. ISBN 978-0810993419.
 • Calza, Gian Carlo: Hokusai. Phaidon Press, 2004. ISBN 978-0714844572.
 • Forrer, Matthi: Hokusai: Prints and Drawings. Prestel Verlag GmbH + Company, 2009. ISBN 9783791342221.
 • Hillier, J.R.: Hokusai: Paintings, Drawings and Woodcuts. London: Phaidon, 1955.
 • Lane, Richard: Hokusai: Life and Work. E.P. Dutton, 1989. ISBN 978-0525244554.
 • Michener, James Albert: The Hokusai Sketchbooks: Selections from the Manga. C. E. Tuttle Co., 1958.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]