Gammabutyrolaktoni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gammabutyrolaktoni

Gamma-Butyrolactone.svg

Tunnisteet
IUPAC-nimi Dihydrofuran-2(3H)-oni
Muut nimet GBL
CAS-numero 96-48-0
SMILES O=C1CCCO1
Ominaisuudet
Molekyylikaava C4H6O2
Moolimassa 86,089 g/mol
Ulkomuoto Väritön neste
Sulamispiste −45 °C
Kiehumispiste 204–205 °C
Tiheys 1,144 g/ml
Liukoisuus veteen Hygroskooppinen

Gammabutyrolaktoni, myös gamma-butyrolaktoni eli GBL (puhekielessä lakka) on hygroskooppinen synteettinen laktoneihin kuuluva yhdiste. Aine on huoneenlämmössä väritöntä öljymäistä nestettä jolla on aineelle ominainen "heikko" tuoksu. Gammabutyrolaktoni kehitettiin alun perin unilääkkeeksi ja nukutusaineeksi, mutta todettiin myöhemmin siihen sopimattomaksi. Teollisuudessa gammabutyrolaktonia käytetään muun muassa liimanpoistoaineena, maalien ohenteena ja asetonittomissa kynsilakoissa. Gammabutyrolaktoni on Suomen lääkeainelistalla eikä sitä saa toimittaa yksityishenkilöille ilman lääkemääräystä.

Huumausainekäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisin takavarikoimaa Gammabutyrolaktonia eli lakkaa.

Tyypillinen huumausainekäytössä otettu annos gammabutyrolaktonia on 1–2 ml. Aineen vaikutusaikaa yleensä "boostataan" eli jatketaan ottamalla pienempiä annoksia tasaisin väliajoin. Tyypillinen annos tähän tarkoitukseen on noin 0,5 ml. Suuremmilla annoksilla aine voi aiheuttaa tajuttomuuden, kooman tai jopa kuoleman. Gammabutyrolaktonin käyttöä tulee välttää muiden depressanttien (erityisesti alkoholi) kanssa, koska tämä suurentaa hengenvaarallisten sivuvaikutusten riskiä. Gammabutyrolaktonia nautittaessa tulee ottaa huomioon, että aine on limakalvoja ärsyttävää, eli lakkaa ei huumeenakaan nautita laimentamattomana.

GBL on jatkuvalla käytöllä riippuvuutta aiheuttava aine, sekä fyysisesti että psyykkisesti. Joissakin tapauksissa käyttäjän annokset kasvavat, ja käyttövälit tihenevät pikkuhiljaa ja "huomaamatta". Tämä johtaa monesti tilanteeseen, jossa käyttäjä nauttii GBL:ää kellon ympäri, ottaen aina uuden annoksen edellisen vaikutuksen loppuessa. Kun pidempi yhtäjaksoinen käyttö lopetetaan, vieroitusoireet alkavat muutaman tunnin kuluttua viimeisestä annoksesta. Niihin kuuluu mm. ahdistusta, vatsakipua, hikoilua, viluntunnetta, kylmiä ja kuumia väristyksiä, vapinaa, unettomuutta joka voi jatkua jopa useita päiviä, sekä merkittävää pulssin ja verenpaineen nousua. Fyysisen puolen vieroitusoireet kestävät yleensä enimmillään muutaman päivän, mutta tämän jälkeen voi esiintyä vielä pitkään masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta.

Gammabutyrolaktoni on katukaupassa yleisemmän gammahydroksivoihapon eli gamman esiaste. Siitä voidaan valmistaa gammaa lähes joka taloudesta löytyvillä välineillä. Gammabutyrolaktoni on gammaan verrattuna noin viisi kertaa voimakkaampaa. Muilta osin aineiden vaikutukset ovat lähes identtiset lukuunottamatta gammabutyrolaktonin vaikutusaikaa, joka on hieman gammaa lyhyempi.

Gammabutyrolaktoni ei itsessään ole psykoaktiivinen yhdiste, mutta veren laktamaasientsyymit metaboloivat sen GHB:ksi heti aineen verenkiertoon pääsyn yhteydessä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]