Keskustelu:Gammabutyrolaktoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin nimi ”gamma-Butyrolaktoni” on varsin outo... Keskellä oleva iso B ainakin näyttää virheelliseltä, mutta kuuluuko sanassa olla yhdysmerkkiä? --Silvonen 8. huhtikuuta 2008 kello 04.57 (UTC)

Yhdisteen nimi "butyro" viittaa butaanihappoon (butyric acid) ja "gamma" yhdisteen nimen edessä tarkoittaa kreikkalasta kirjainta γ (siis 4-asemaa). Yhdiste on siis γ-hydroksibutaanihapon (= gammahydroksivoihapon) laktoni. gamma-Butyrolaktoni näyttää olevan yhdisteen vakiintunut nimi suomenkielessä, joten sitä ei ole syytä muuttaa. --tjn 10. huhtikuuta 2008 kello 10.46 (UTC)
Tuossa on vain nyt se ongelma, että iso alkukirjain sanan keskellä ei ole suomen kielen yleisten oikeinkirjoitusperiaatteiden mukaista, jos kyse ei ole erisnimestä. --Silvonen 10. huhtikuuta 2008 kello 13.00 (UTC)
Nimi voidaan kirjoittaa myös ilman yhdysviivaa, siis gammabutyrolaktoni. Samoin voitaisiin menetellä gamma-hydroksibutaanihapon kohdalla; siitäkin voitaisiin käyttää vakiintunutta nimitystä gammahydroksivoihappo.--tjn 10. huhtikuuta 2008 kello 13.40 (UTC)

"Gammabutyrolaktoni kehitettiin alun perin unilääkkeeksi ja nukutusaineeksi, mutta todettiin myöhemmin siihen sopimattomaksi." Missä viitteet? gamma-hydroksibutyraattia käytettiin nukutusaineena jonkun artikkelin mukaan (ei viitteitä tästäkään), mutta laktonia ei ole koskaan tutkittu GMP/GLP-tasoisissa kokeissa lääkkeenä käytettävänä. Sen luokittelu lääkeluetteloonkin on täten täysin lainvastaista, vrt ilokaasun tekninen/lääkkeellinen käyttö verrattuna esimerkiksi elintarvikekäyttöön.