Dalia Stasevska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dalia Stasevska (s. 30. joulukuuta 1984 Kiova, Ukrainan SNT, Neuvostoliitto)[1] on suomalainen kapellimestari, joka on johtanut useita orkestereita ja toiminut Kamarikesä-festivaalin taiteellisena johtajana. Syksyllä 2021 Stasevska aloitti Sinfonia Lahden ylikapellimestarina ja orkesterin vuosittain Sibeliustalossa järjestämän Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stasevska syntyi Kiovassa, silloisessa Neuvostoliitossa. Hänen isänsä on ukrainalainen kuvataiteilija Andrij Stasevskij ja äiti suomalainen kuvataiteilija Maarit Blomqvist. Äidinkielensä suomen lisäksi Stasevska puhuu ja kirjoittaa myös ukrainaa.[2] Hän eli kuitenkin ensimmäiset vuotensa Tallinnassa ja muutti viisivuotiaana Suomeen. Suomessa Stasevskan perhe asui ensimmäisen vuoden Helsingissä ja muutti sitten Tampereelle. Stasevska opiskeli Tampereen konservatoriossa ja innostui orkesterimusiikista 13-vuotiaana.[3]

Stasevska pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan päätähtäimenään orkesterimuusikon ura. Hän soitti ensin viulua ja sitten alttoviulua. Nähtyään Eva Ollikaisen kapellimestariluokalla Stasevska innostui kapellimestarin tehtävästä. Hän suuntasi Jorma Panulan oppilaaksi Tukholman kuninkaalliseen musiikkikorkeakouluun. Panulan eläköidyttyä Stasevska palasi Sibelius-Akatemiaan Leif Segerstamin oppilaaksi.[3] Hän suoritti kapellimestaridiplomin syksyllä 2012 parhain arvosanoin.lähde?

Stasevska on johtanut muun muassa BBC:n sinfoniaorkesteria, Oslon filharmoninen orkesteria, Royal Stockholm Philharmonic Orchestraa, Ruotsin radion sinfoniaorkesteria, Orchestre National de Lyonia, Helsingin kaupunginorkesteria, Trondheimin sinfoniaorkesteria, Strasbourgin filharmonista orkesteria, Radion sinfoniaorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa ja Sinfonia Lahtea. Suomen Kansallisoopperan ja Kokkolan Oopperan lisäksi hän on johtanut Savonlinnan Oopperajuhlilla Mozartin Requiemin ja Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla lukuisia oopperaproduktioita sekä vieraillut Den Norske Opera & Balletissa. Stasevska on toiminut Esa-Pekka Salosen, Los Angelesin filharmonikoiden ja Lontoon Philharmonia-orkesterin assistenttina. Vuosina 2014–2016 hän toimi Orchestre de Paris'n ja Paavo Järven assistenttina. Vuosina 2010–2015 Stasevska toimi Kamarikesä-festivaalin taiteellisena johtajana.

Stasevska on BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailija. Hän aloitti tehtävässä kesällä 2019 ja johti orkesteria BBC:n Proms-konserttisarjassa.[4] Vuonna 2020 Stasevska valittiin Sinfonia Lahden ylikapellimestariksi ja orkesterin Sibelius-festivaalin taiteelliseksi johtajaksi kolmivuotiselle kaudelle, joka kestää syksystä 2021 kevääseen 2024.[5] Vuonna 2022 Stasevska sai Alfred Kordelinin säätiön jakaman 50 000 euron arvoisen tunnustuspalkinnon.[6]

Stasevskan puoliso on basisti ja säveltäjä Lauri Porra.[7]

Näkemyksiä orkesterin johtamisesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stasevskan mielestä musiikista ei haeta täydellisyyttä, vaan erilaisia näkökulmia ja lähestymistapoja asioiden ilmaisemiseen. Opettajiltaan hän sai hyvät valmiudet ammattielämään, jossa hyvä paineensietokyky on merkittävässä osassa. Työssä pitää etsiä jatkuvasti uusia asioita, pitää itsensä innostuneena ja tarjota tarinoita. Johtamisessa on tärkeintä pitää yllä lapsenomainen innostus tekemiseensä, halu tietää asioista enemmän ja valmius nähdä vaivaa. Täytyy pystyä pitämään itsensä motivoituneena ja välttää leipääntyminen, eikä saa olettaa mitään asiaa itsestäänselväksi.[8]

Stasevska on kiinnostunut pidempiaikaisesta yhteistyöstä johtamiensa orkesterien kanssa ja samojenkin teosten esitysten hiomisesta yhä paremmiksi, kun niitä toistetaan seuraavilla konserttikausilla. Hänestä on tärkeää joidenkin kaavamaisten konserttirutiinien uudistaminen ja tietenkin se, mitä haluaa tekemisillään kertoa. Ylipäätään ohjelmiston suunnittelu on Stasevskasta hyvin kiehtovaa. Voisiko ottaa riskin ja valita solistiksi nuoren ja vielä tuntemattoman soittajan, tai esittää kokonaisen sinfonian sijasta vain yhden osan. Klassisen musiikin ja viihteen vastakkainasettelua Stasevska vierastaa, sillä molemmissa lajeissa on kiinnostavia ja karismaattisia muusikoita. Vaikka vanhan ja hienon perinteen vaaliminen on tärkeää, pitää musiikin uudistua ja olla tämän hetken ilmiö.[8]

Johtamista voi harjoitella vain orkesterin edessä, joten on tärkeää antaa uraansa aloitteleville kapellimestareille mahdollisuuksia näyttää kyvykkyytensä. Suomessa tämä asia on sisäistetty hyvin, kun opettajat ja kollegat antavat tukea, vinkkejä ja kannustusta, toteaa Stasevska. Hänestä kapellimestari on vain delegoija, joka jakaa tehtäviä samanarvoisille soittajille. Johtajuus on sitä, että kokoaa ryhmäänsä parhaat tyypit, ja saa heidät uskomaan, että he ovat hyviä työssään ja pystyvät jopa ylittämään itsensä. Stasevska pyrkii erityisesti vaalimaan keskustelevaa ilmapiiriä ja hyvää energiaa muusikoiden kesken.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämäläinen, Anna-Liisa: Yhteen soivat tulisielut. Apu, 29.2.2024, s. 34.
  2. Hujanen, Minna: Dalia Stasevska: ”Kapellimestarin on oltava itsevarma ja nöyrä” Eeva. 1.10.2018. Viitattu 10.7.2020.
  3. a b Hautala, Harri: Kipinä orkesteriin iski Tampereella. Aamulehti, 2.2.2019, 138. vsk, nro 32, s. B2–B3. Tampere: Alma Media Kustannus Oy.
  4. Tiikkaja, Samuli: Dalia Stasevska BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijaksi Helsingin Sanomat. 25.1.2019. Viitattu 4.2.2019.
  5. Dalia Stasevskasta Sinfonia Lahden ylikapellimestari. Helsingin Sanomat, 23.5.2020, nro 138, s. C 7. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ISSN 0355-2047.
  6. Stasevskalle Kordelinin säätiön palkinto. Helsingin Sanomat, 7.11.2022, s. B 5. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ISSN 0355-2047. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.11.2022.
  7. Sirén, Vesa: Stasevskan aika on koittanut. Helsingin Sanomat, 2.9.2021, s. B 1–B 3. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ISSN 0355-2047. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 2.9.2021.
  8. a b c Ali-Mattila, Teppo: Puikoissa. 23 tietä huippukapellimestariksi, s. 193–200. Jyväskylä: Docendo, 2017. ISBN 978-952-291-395-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]