Arabihaukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arabihaukka
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Jalohaukkalinnut Falconiformes
Heimo: Jalohaukat Falconidae
Suku: Jalohaukat Falco
Laji: pelegrinoides
Kaksiosainen nimi

Falco pelegrinoides
Temminck, 1829

Katso myös

  Arabihaukka Wikispeciesissä
  Arabihaukka Commonsissa

Arabihaukka (Falco pelegrinoides) on keskikokoinen jalohaukka.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 34–40 cm, siipien kärkiväli 80–100 cm ja paino 330–850 g. Naaras on koirasta kookkaampi. Arabihaukka on kuin pienikokoinen muuttohaukka. Sukupuolet ovat samanvärisiä. Lajista tunnetaan kaksi alalajia.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabihaukat elävät nimensä mukaisesti alueella, joka suurin piirtein vastaa arabimaiden aluetta. Lännessä sitä tavataan Kanariansaarilta ja Marokosta alkaen laikuittaisesti Egyptiin Niilin laaksoon, Israeliin, Jordaniaan ja paikoin Arabian niemimaalle. Alalaji babylonicus elää Keski-Aasiassa Iranista itään. Arabihaukan läntiset populaatiot ovat enimmäkseen paikkalintuja, itäiset muuttavat talveksi Pakistaniin ja Intian luoteisosiin. Lajin elinympäristön ala on 1–10 miljoonaa neliökilometriä ja maailman populaatio on kooltaan vähintään 5 000–10 000 yksilöä.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesimäaikana laji elää enimmäkseen sisämaan kuivilla ja karuilla puoliaavikoilla ja kallioisilla kukkuloilla. Se pesii kuitenkin myös Niilin vehreässä laaksossa. Talvehtimisalueilla lajia tavataan myös keitailla, jokilaaksoissa, pensaikkomailla ja kaupungeissa.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesä sijaitsee kallion ulkonemalla tai rakennuksessa, joskus vanhassa varis- tai lokkilinnun pesässä. Pesä on vain painanne ilman rakennusaineksia. Naaras munii tavallisesti kolme munaa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabihaukat saalistavat lähes yksinomaan lentäviä lintuja aina kyyhkyjen ja sorsien kokoisiin saakka. Yleisimmät saalislajit ovat hietakanoja ja Streptopelia-suvun kyyhkyjä. Se saalistaa syöksymällä korkealta ilmasta samoin kuin muuttohaukka, ja sen sanotaan olevan vielä sukulaistaankin nopeampi ja taitavampi saalistaja. Saalisvalikoimaan kuuluu myös lepakoita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cramp, Stanley (päätoim.) 1980: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa. Vol. II. – Oxford University Press. Hongkong.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]