Aleister Crowley

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aleister Crowley

Edward Alexander Crowley (Aleister Crowley)' (12. lokakuuta 18751. joulukuuta 1947) oli brittiläinen kirjailija, okkultisti, maagi ja mystikko. Crowley yhdistetään monesti satanismiin, paljolti provokatiivisen käytöksensä vuoksi. Hän itse sanoutui irti mustasta magiasta, jonka hän määritteli "miksi tahansa magiaksi, jonka päätavoite ei ole Todellisen Tahdon löytäminen".

Golden Dawn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1898 hän valmistui Cambridgen yliopistosta ja liittyi vuonna 1888 perustettuun Hermetic Order of the Golden Dawniin eli Kultaiseen aamunkoittoon, okkultistiseen ja rituaalimaagiseen salaseuraan, johon hänet initioitiin veljeskunnan omassa Isis-Urania -temppelissä Lontoossa 1898.

Hän eteni nopeasti järjestön hierarkiassa, aina Adeptus Minorin arvoasteelle (Second Order, Adeptus Minorus, 5=6). Crowleyllä oli erittäin huonot välit järjestön perustajaan, S.L Mathersiin, ja sen johdosta Crowley jättikin järjestön, mikä lopulta johti koko järjestön hajoamiseen. Pian tämän jälkeen vuonna 1907 hän perusti oman okkulttisen organisaationsa Argenteum Atrumin, "Hopeisen Tähden".

Thelema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1904 Crowley kehitti pakanallisen Thelema-uskonnon, jonka profeettana häntä pidetään. Kertomusten mukaan jonkinlainen henkiolento otti häneen yhteyttä hänen vaimonsa Rosen kautta heidän Egyptin-matkallaan. Rosen ohjeiden mukaan Crowley suoritti invokaation egyptiläiselle Horus-jumalalle 20. maaliskuuta 1904, ja kuvaili rituaalia sanoilla "suuri menestys".

Crowleyn mukaan jumala kertoi hänelle Rosen kautta, että uusi maaginen Horuksen aikakausi, (thelemiittien käsite Aeon) oli alkanut, ja että Crowleyn oli määrä toimia sen profeettana.

Pian Horuksen välittämän viestin jälkeen Crowleyt vierailivat Boulak-museossa, Kairossa. Siellä he näkivät näyttelynumerolla 666 varustetun "Paljastuksen Steelan" (Stelé of Revealing), josta Aleister tunnisti Ra-Hoor-Khuitin (Horus). Tällä tapahtumalla oli Aleisteriin suuri vaikutus, joten hän totteli vaimoaan ja 8–10. huhtikuuta 1904, tasan keskipäivällä, kirjoitti muistiin tekstin Liber AL vel Legis eli Lain Kirjan, Aiwass-nimisen henkiolennon sanelun mukaan. Tämä teos on Theleman keskeisimpiä pyhiä kirjoja. Myöhemmin Crowley hämmästyi saadessaan selville, että Aiwass oli yhtä kuin hänen henkilökohtainen pyhä suojelusenkelinsä, joka saatetaan samaistaa monissa muissa järjestelmissä käytettävään käsitteeseen "Korkeampi Itse". Crowleylle itselleen "Korkeampi Itse" merkitsi ennemminkin ns. "Kristus Tietoisuutta". Vrt. Katolinen mystiikka.

Vaikutukset taiteissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Led Zeppelinin kitaristi Jimmy Page oli erittäin kiinnostunut Crowleysta ja hänen magiastaan. Page keräsi muun muassa huomattavan kokoelman Crowleylle kuulunutta rekvisiittaa. Page otti myös käyttöön henkilökohtaiseksi luvukseen 666 aivan kuten Crowleykin oli tehnyt. Luku oli taiten kuvioitu muun muassa Pagen esiintymisasuun. Crowleyn okkultismin ja magian teemat on nähtävissä ja kuultavissa Led Zeppelinin tuotannossa. Hän myös omisti Crowleylle kuuluneen Boleskine House -talon, jossa Crowley työsti niin sanottua Abra-Melin-operaatiota. Kyseessä on pitkäkestoinen rituaali, jonka päätarkoitus on henkilökohtaisen pyhän suojelusenkelin tiedostaminen.

Myös Ozzy Osbourne on tehnyt yhdessä Randy Rhoadsin kanssa Crowleytä käsittelevän kappaleen "Mr. Crowley".

Iron Maidenin keulahahmo ja laulaja Bruce Dickinson käsikirjoitti Alesteir Crowleysta kertovan elokuvan (2008), jonka ohjasi Julian Doyle.

Myös useat metalliyhtyeet ovat saaneet vaikutteita lyriikkoihinsa Crowleyn ajatuksista. Usein nämä yhtyeet ammentavat ideoita myös satanismista ja muusta okkultismista. Suomalaisen black metal-yhtye Alghazanthin rumpali-sanoittaja Gorath Moonthorn on yksi Crowleylta innoitusta saaneista metallimuusikoista. Myös suomalainen doom metal -yhtye Reverend Bizarre on ammentanut inspiraatiota Crowleysta. Yhtyeen EP:llä "Return to the Rectory" on kappale Aleister. Myös elektronista musiikkia soittava yelworC on saanut nimensä Crowleyn nimestä.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aleister Crowley.
  • Crowley, Aleister: Lain kirja: Liber al vel legis: Sub figurâ CCXX. Saneltu Aleister Crowley’lle. Helsinki: Thelema julkaisut, 2007. ISBN 978-952-5700-22-0.
  • Crowley, Aleister (Mahatma Guru Sri Paramahansa Shivaji): Kahdeksan luentoa joogasta. (Eight lectures on yoga, 1939.) Suomentanut Antti Pekka Balk. Helsinki: Thelema julkaisut, 2007. ISBN 978-952-5700-89-3.
  • Crowley, Aleister. Magick Without Tears, Temple, AZ: New Falcon Publications, 1984. ISBN 978-0-94140-417-4
  • Crowley, Aleister. Magick in Theory and Practice, New York: Magickal Childe, 1991. ISBN 978-0-939708-32-1
  • Kaczynski, Richard. Perdurabo: The Life of Aleister Crowley, Tempe, AZ: New Falcon Publications, 2002. ISBN 978-1-56184-170-7
  • Lachman, Gary: Aleister Crowley. Suuren Pedon elämä ja teot. (Aleister Crowley: Magick, Rock and Roll, and the Wickedest Man in the World, 2014.) Suomentanut Ilkka Salmenpohja. Helsinki: Like, 2015. ISBN 978-952-01-1139-7.