Äiti Amma

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amma, Mata Amritanandamayi, Äiti Amma huhtikuussa 2009.

Mata Amritanandamayi Devi (Devanagari: माता अमृतानन्‍दमयी, malayalamiksi:മാതാ അമൃതാനന്ദമയി) eli Äiti Amma, aiemmalta nimeltään Sudhamani (s. 27. syyskuuta 1953), on intialainen hyväntekijä ja kannattajiensa mielestä pyhimys ja guru. Useat hänen oppilaistaan pitävät Ammaa avatarena. Amma tarkoittaa äitiä telugun ja malajalamin kielissä, joten suomenkielinen vakiintunut nimitys on tautologinen.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sudhamani syntyi kalastajaperheeseen lähellä Kollamia Keralassa, Intian eteläosassa. Äitinsä sairastuttua ja taloudenhoidollisten velvollisuuksien merkittävästi lisäännyttyä, Sudhamani joutui lopettamaan yhdeksänvuotiaana koulunkäynnin. Tyttölapsena hän alistui sekä perheensä että sukulaistensa palvelijaksi ja heidän toistuville pahoinpitelyilleen. Näistä vaatimattomista lähtökohdista hän kehittyi "universaaliseen äitiyteen", joka on houkutellut kannattajia ympäri maailmaa. Hän on erityisen tunnettu tavastaan "halata" ihmisiä (darshan), josta osa hänen kannattajistaan kokee saavansa uutta voimaa.

Amma on syntynyt alueelle jossa enemmistö kansasta on hindulaisia, ja hänen opetuksensa pohjautuu useimmiten hindulaiseen mytologiaan. Amma ei kuitenkaan kehota ketään vaihtamaan uskontoaan vaan menemään syvemmälle omaan uskontoonsa ja pyrkimään sen todellisen sanoman ymmärtämiseen. Amman näkemyksen mukaan kaikkien uskontojen päämäärä on kuitenkin aina sama - saada ihminen oivaltamaan olevansa yhtä Jumalan, kaikkeuden kanssa ja antaa ohjeita siitä miten tämä oivallus saavutetaan.

Järjestötoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amma on perustanut myös maailmanlaajuisen järjestön jolla on hengellisiä ja hyväntekeväisyyteen liittyviä tavoitteita. Hän on lahjoitusvaroin perustanut mm. sairaalan, kouluja ja asuntoja.

Amman kehittämiä menetelmiä on hyödynnetty myös muun muassa konfliktiherkän Kashmirin alueella toimivien intialaisten puolisotilaallisten joukkojen kouluttamisessa. Puheessaan YK:n maailmanrauhakokouksessa New Yorkissa 2000 Amma onkin todennut että "Avain maailmanrauhaan on jokaisen tällä planeetalla asuvan yksilön sisimmässä."

Amma Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amma kävi ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 1998 ja tämän jälkeen lähes joka vuosi (välivuodet 2001, 2007 ja 2012). Hänen suosionsa on kasvanut maailmalla ja myös Suomessa vuosi vuodelta. Amman käydessä Suomessa vuonna 2005 arviolta noin kahdeksantuhatta ihmistä jonotti kahden päivän aikana päästäkseen Amman darshaniin (halaukseen). Amman arvioidaan halanneen ainakin 24 miljoonaa ihmistä viimeisten 30 vuoden aikana. Kriitikoiden mielestä luku on liioiteltu, sillä siihen päästäkseen Amman pitäisi halata kaksi ihmistä jokaisena valveillaolon minuuttina. Nukkumiseen laskelmassa jätetään kahdeksan tuntia vuorokaudessa.

Syksyllä 2008 Sulkavalla tehtiin historiaa, kun kunnan peruskoulun yläkoulun ja lukion oppilaat lahjoittivat taksvärkkikeräyksensä Äiti Amman hyväntekeväisyystyöhön. Suomessa ei näin ollut aikaisemmin tapahtunut. Taksvärkkikeräyksen ideoi Sulkavalla uskontoa, psykologiaa ja filosofiaa opettava Kati Saramäki, joka on kertonut löytäneensä väylän Äiti Amman luo Mikko von Hertzenin musiikin kautta.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intialainen skeptikko Sreeni Pattathanam on kirjoittanut kriittisen kirjan Äiti Ammasta. Teoksessaan Matha Amritanandamayi: Divya Kathakalum Yatharthyavum hän kyseenalaistaa Äiti Amman ihmetekoja, kertoo tämän pyörittävän toimintansa taustalla rahakasta bisnestä ja yhdistää hänet useisiin epäselviin kuolemantapauksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]