Yu-Gi-Oh!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yu-Gi-Oh!
遊☆戯☆王
(Yū☆Gi☆Ō)
Genre
Manga
Tekijä Kazuki Takahashi
Julkaisija Shueisha
Sarjajulkaisulehti JapanWeekly Shonen Jump
Ensimmäinen painatus 1996 – Maaliskuu 2004
Kirjojen lukumäärä 38 (343 lukua)
TV-anime: Yu-Gi-Oh! (Esitetty vain Japanissa)
Ohjaaja Useita
Studio Toei Animation
Lähetyskanavat JapanTV Asahi
Alkuperäinen lähetyskierros 4.4.1998 – 10.10.1998
Jaksojen määrä 27
TV-anime: Yu-Gi-Oh! Duel Monsters (Japanin vain "Yu-Gi-Oh!")
Ohjaaja Useita
Studio Studio Gallop
Lähetyskanavat JapanTV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros 8.4.2000 – 29.9.2004
Jaksojen määrä 224
Manga: Yu-Gi-Oh! R
Tekijä Itou Akira
Julkaisija Shueisha
Sarjajulkaisulehti JapanV-Jump
Ensimmäinen painatus 21.4.2004 – 1.2008
Kirjojen lukumäärä 5 (44 lukua)
TV-anime: Yu-Gi-Oh! Duel Monsters GX (Japanin ulkopuolella Yu-Gi-Oh! GX)
Ohjaaja Useita
Studio Studio Gallop
Lähetyskanavat Japan TV Tokyo

Finland MTV3, SubTV Junior

Alkuperäinen lähetyskierros 10.10.2004 – 26.3.2008
Jaksojen määrä 180
TV-anime: Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters
Ohjaaja Ryosuke Takahashi
Studio Studio Gallop, Nihon Ad Systems
Lähetyskanavat JapanTV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros 9.9.2006 – 25.11.2006
Jaksojen määrä 12
TV-anime: Yu-Gi-Oh! 5D's
Ohjaaja Useita
Studio Studio Gallop
Lähetyskanavat JapanTV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros 2.4.2008 – 30.3.2011
Jaksojen määrä 154
Elokuva: Pyramid of Light (Alun perin 4Kidsin teettämä)
Ohjaaja Ryosuke Takahashi
Studio Studio Gallop
Julkaisupäivämäärä 13.8.2004
Kesto 90/101 min (Japanissa leikkaamaton versio)

Yu-Gi-Oh! (遊☆戯☆王, Yū☆Gi☆Ō, vapaasti käännettynä ”Pelien kuningas”) on Kazuki Takahashin luoma mangasarja, josta on tuotettu animesarjoja, yksi keräilykorttipeli, sekä lukuisia videopelejä. Ensimmäisiä kirjoja lukuun ottamatta, lähes koko sarja pyörii korttipelin ”Magics & Wizards” (kulkee animessa ja Japanin ulkopuolella nimellä Otteluhirviöt (engl. Duel Monsters)) ympärillä.

Sarja kertoo pojasta nimeltä Yugi Mutou, joka jo kahdeksan vuoden ajan on yrittänyt koota Millennium-arvoitusta (engl. Millennium Puzzle, jap. Sennen Pazuru) -nimistä esinettä ja esittää sitä kootessaan toivomuksen ystävistä. Koulussa hänelle tulee ongelmia kun eräs Ushio tarjoaa suojelustaan kahdelta Yugin kiusaajalta, Katsuya Jounouchilta ja Hiroto Hondalta. Yugi kieltäytyy ja puolustaa näitä kahta kiusaajaa Ushion löylyttäessä heitä, ja kutsuu näitä jopa ystävikseen. Ushio kuitenkin uhkailee ja käskee maksamaan palveluksistaan. Kotonaan Yugi kuitenkin alkaa koota Millennium-arvoistusta ja saakin sen vastoinkäymisten jälkeen koottua. Tämän tehtyään hänet ottaa valtaansa 5000 vuotta vanha henki, joka haastaa pahantekijöitä hengenvaarallisiin Varjopeleihin (engl. Shadow Games, jap. Yami no Geemu). Hänen toivomuksensakin toteutuu, kun kahdesta kiusaajasta lopulta tulee hänen ystäviään. Yugista tulee Varjopelien jatkaja.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mangasarjat:

Sangatsu Manga julkaisi elokuussa suomeksi Yu-Gi-Oh! -sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa suoraan japanista suomennettuina, ja jatkoa oli luvassa. Yu-Gi-Oh! -kirjoja on yhteensä 38. Käännös on alkuperäiselle uskollinen; japaninkieliset ääniefektit on säilytetty alkuperäisessä muodossaan selityksin varustettuna. Yu-Gi-Oh! -korttipelin korttien nimet on pyritty pitämään samoina englanninkielisten nimien kanssa, jotta kirjassa esiintyvät kortit olisi helppo löytää Suomessa myytävien korttien joukosta.

Mangan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen Yu-Gi-Oh! -mangan osista vain 1-7 esiintyivät kaikkialla päin vain nimellä ”Yu-Gi-Oh!”. Mutta osat 8-31 esiintyivät Amerikassa nimellä ”Yu-Gi-Oh! Duelist” sekä osat 32-38 nimellä ”Yu-Gi-Oh! Millennium World”. Osat 1-7 sisältävät eri pelejä, mutta osasta 8 alkaen keskityttiin vain Magics & Wizardsiin, lukuun ottamatta osaa 16, jossa pelattiin Ryuji Otogin keksimää noppapeliä Dragon, Dice & Dungeons (animessa Dungeon Dice Monsters).

Alkuperäinen Yu-Gi-Oh! -manga keskittyy useisiin erilaisiin peleihin, joihin Yugi haastaa ilkeitä ja itsekkäitä ihmisiä. Yleensä kukin haaste sijoittuu vain yhteen tai kahteen mangan lukuun. Pitkäaikaisempina vastustajina ovat Yugin kykyjä testaava Millennium-avainta ja Millennium-vaakaa kantava egyptiläismies Shadi, Magics & Wizardsin parhaimpiin pelaajiin lukeutuva Seto Kaiba sekä uusi oppilas Ryou Bakura, jonka Millennium-kehässä asuva paha henki haastaa Yugin ja ystävät Monster World -nimiseen roolilautapeliin.

Yu-Gi-Oh! Duelist -mangan ensimmäisessä puoliskossa Industrial Illusionsin toimitusjohtaja, Magics & Wizardsin keksijä ja Millennium-silmän kantaja Pegasus J. Crawford kaappaa Yugin isoisän sielun ja näin pakottaa Yugin osallistumaan järjestämäänsä turnaukseen Taistelijoiden kuningaskunnassa (animessa Ottelijoiden valtakunta (engl. Duelist Kingdom)). Pegasus havittelee itselleen Kaiba-yhtymän omistajuutta, jonka hän aikoo saavuttaa voittamalla sekä Kaiban että Yugin. Tarinan toisessa puoliskossa Millennium-kaulakorua kantava Isis Ishtar kertoo Varjo-Yugille tämän olleen 5000 vuotta sitten faarao, joka aikoinaan poisti Varjopelit maailmasta. Faaraon muistojen palauttamiseksi Isis haluaa yhdistää kolme kadonnutta Egyptiläisjumalakorttia (engl. Egyptian God Cards): ”Slifer, the Sky Dragon”, ”Obelisk the Tormentor” ja ”The Winged Dragon of Ra”. Hän lainaa ”Obeliskin” Kaiballe, joka järjestää turnauksen nimeltä Battle City (suomennettu animessa Ottelu Cityksi) kerätäkseen muut kortit. Turnaukseen osallistuvat myös harvinaisia kortteja metsästävät ottelijat, Ghoulit, joita johtaa Millennium-sauvaa kantava sekä ”Sliferin” ja ”Ra’n” varastanut Isiksen veli, Malik Ishtar, joka haluaa epämieluisan menneisyytensä vuoksi tuhota Faaraon.

Yu-Gi-Oh! Millennium World -mangassa Yugi ja hänen ystävänsä ovat saaneet haltuunsa kaikki seitsemän Millennium-esinettä (animessa Tuhatvuotiset esineet) ja kolme Egyptiläisjumalakorttia. Nyt he selvittävät Magics & Wizardsin ja Varjopelien todellista alkuperää sekä Faaraon todellista nimeä pelaamalla viimeisen Varjopelin Varjo-Bakuraa ja tämän palvomaa olentoa Zorc Necrohadesia vastaan. Kukistettuaan Zorcin, Yugin ja Faaraon on vielä oteltava toisiaan vastaan, jotta Faaraon sielu vapautuisi Millennium-arvoituksesta.

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animesarjat:

  • Yu-Gi-Oh! [遊☆戯☆王 - Yūgiō ]
  • Yu-Gi-Oh! Duel Monsters [遊戯王 - デュエルモンスターズ - Yūgiō Dyueru Monsutāzu ]
  • Yu-Gi-Oh! Duel Monsters GX [遊戯王 - デュエルモンスターズGX - Yūgiō Dyueru Monsutāzu Jī Ekkusu]
  • Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters [遊☆戯☆王 カプセルモンスターズ - Yūgiō Kapuseru Monsutāzu]
  • Yu-Gi-Oh! 5D's (遊☆戯☆王5D's(ファイブディーズ) Yūgiō Faibu Dīzu
  • Yu-Gi-Oh! Zexal (遊☆戯☆王 ZEXAL (ゼアル) Yūgiō Zearu
  • Yu-Gi-Oh! Arc-V (遊(ゆう)☆戯(ぎ)☆王(おう) ARC-V(アーク・ファイブ) Yūgiō Āku Faibu
  • Yu-Gi-Oh! VRAINS 遊☆戯☆王VRAINS(ヴレインズ) Yūgiō Vureinzu
  • Yu-Gi-Oh! Sevens 遊☆戯☆王SEVENS(セブンス) Yūgiō Sebunsu

Ensimmäinen Yu-Gi-Oh! -anime perustuu mangan osiin 1–7. Sitä ei ole julkaistu tai dubattu Aasian ulkopuolella ja sitä tehtiin vain 27 jaksoa. Lisäksi Seto Kaiban ja Otteluhirviöiden roolit olivat merkittävämmät kuin mangassa. Yu-Gi-Oh! Duel Monsters -anime taas keskittyy mangan muiden osien tapahtumiin, mutta se sisältää myös tapahtumia, jotka eivät kuuluneet mangaan.

Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters sijoittuu Duel Monsters -sarjan väliin, vaikka ei ole laskettu sarjan jaksoiksi. Capsule Monsters on 12 jakson minisarja. Sarjassa Yugi ja hänen ystävänsä etsivät Yugin vaaria Intiassa olevasta pyramidista. He joutuvat isoon pelimaailmaan, jossa he kohtaavat oikeita hirviöitä. Alkuperäisessä Yu-Gi-Oh! -mangassa lyhyesti nähdyllä Capsule Monsters -shakkipelillä ei ole sarjan juonen kanssa mitään tekemistä.

Animesarjoissa Yu-Gi-Oh! GX, Yu-Gi-Oh! 5D's, Yu-Gi-Oh! Zexal sekä Yu-Gi-Oh! Arc-V niin hahmot kuin juonikin on eri. Kazuki Takahashilla ei ollut näiden kanssa juurikaan tekemistä.

Yu-Gi-Oh! GX[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yu-Gi-Oh! GX sijoittuu kymmenen vuotta alkuperäisen sarjan jälkeen. Jaden Yuki pyrkii tulemaan huippuottelijaksi Otteluakatemiassa. Sarjan alussa hän kohtaa itse Yugin ja saa tältä Winged Kuriboh -kortin. Ollessaan akatemiassa Jaden ystävystyy mm. Syrus Truesdalen, Bastion Misawan ja Alexis Rhodesin kanssa. Ja hän saa vastustajikseen mm. Chazz Princetonin, tohtori Vellian Crowlerin, Kagemarun ja tämän Varjoratsastajat sekä Sartoriuksen. Tämän animesarjan ensimmäinen tuotantokausi on näytetty myös Suomen televisiossa suomeksi dubattuna.

Yu-Gi-Oh! 5D's[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina sijoittuu tulevaisuuteen New Domino Cityyn, jolloin Jadenista ja Yugista on tullut legendoja. Sarjassa esitellään uusi ottelutapa, turbo-ottelut, jotka käydään moottoripyöriä muistuttavien otteluajokkien (Duel Runners) ja skeittilautoja muistuttavien ottelulautojen (Duel Boards) avulla. Päähenkilö Yusei Fudo asuu Satellite-nimisessä slummissa, ja on etevä moottoripyöräilijä ja mekaanikko. Juoni perustuu New Domino Cityn ja maailman pelastamiseen Dark Signereiltä ja kaukaa tulevaisuudesta tulleista 'pelastajista'. Uutena lisäyksenä sarjan mukana tuli korttipeliin uusi korttityyppi "synkrohirviöt", jotka toimivat suurimmalta osin yhdistelmähirviöiden korvikkeina. Sarjaa on kehuttu muita idearikkaamaksi.

Yu-Gi-Oh! Zexal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähitulevaisuudessa ennen Yuseita, Heartland City-nimisessä paikassa on edistytty niin pitkälle, että tavallisetkin ihmiset pystyvät hankkimaan laiteitta, joilla nähdä Otteluhirviöitä ym. mitä pelissä näkyy kuin oikeassa elämässä. Tähän tekniikkaan oli päästy jo Yu-Gi-Oh! GX:n aikoihin, mutta se oli harvinaista tavallisilla ihmisillä. Yuma Stukumo-niminen henkilö oli aluksi heikko ottelija, kunnes tapasi henkiolennon nimeltä Astral, joka auttaa häntä olemaan parempi pelaaja siitä hyvästä, että Yuma auttaa häntä keräämän 99 "Numerohirviötä" (Number Monsters), jotka liittyvät Astralin muistoihin. Yuma saa riipuksen nimeltä Keisarin Avain (Emperor's Key), joka on yhteydessä astraliin, ja se toimii "Numerohirviöiden" sinetöintipaikkana. Heidän kahden suunnitelmien tiellä on kuitenkin Kite Tenjo, joka kerää myös "Numerohirviöitä" omiin tarkoituksiinsa, ja mystinen tohtori Faker, jolla on myös omat suunnitelmansa.

Uutena korttityyppinä on ilmestynyt Xyz-hirviöt.

Yu-Gi-Oh! Arc-V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina sijoittuu Japanin Miami Cityyn, jossa päähenkilö Yuya Sakaki yrittää kestää todellisuuden ankaria oloja ja pyrkii You Show -ottelukoulussa tulemaan ammattiluokan ottelijaksi. Yhtiö nimeltä Leo Corporation on tehnyt mahdolliseksi toimintaottelut (Action Duels), joissa kaikki pelissä näkyy on myös käsinkosketeltavaa. Eräänä päivänä Yuya saa käsiinsä medaljongin, jonka kautta hän saa selville Pendulum-hirviöiden olemassaolon ja niiden kutsumismenetelmän.

Uutena korttityyppinä esiintyviä Pendulum-hirviöitä voidaan joko kutsua hirviöinä tai käyttää loitsujen tavoin.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yu-Gi-Oh! (1999)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

30 minuutin lyhytelokuva, joka sijoittuu aikaan jälkeen ensimmäisen Yu-Gi-Oh! -animen. Elokuvassa Seto Kaiba havittelee Shōgo -nimiseltä pojalta harvinaista "Red-Eyes Black Dragon" -korttia. Elokuva ilmestyi maaliskuussa 1999, mutta sitä ei koskaan julkaistu Japanin ulkopuolella.

Pyramid of Light[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan Yu-Gi-Oh! The Movie: Pyramid of Light (suomessa vain Yu-Gi-Oh!: Elokuva) ensi-ilta oli Pohjois-Amerikassa elokuussa 2004 ja Japanissa saman vuoden marraskuussa. Se sijoittuu Yu-Gi-Oh! Duel Monsters -animeen Ottelu Cityn tapahtumien jälkeen, kun Yugi kohtaa Kuolleiden herran, Anubiksen.

Bonds Beyond Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Yu-Gi-Oh! 3D: Bonds Beyond Time julkaistiin Japanissa tammikuussa 2010 Yu-Gi-Oh! Duel Monsters -animesarjan 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Elokuvassa Yu-Gi-Oh! 5D's -sarjan päähenkilö Yusei Fudo sekä Yu-Gi-Oh! GX -sarjan päähenkilö Jaden Yuki matkaavat menneisyyteen, jossa he Yugi Muton avulla yrittävät pysäyttää uuden vihollisen nimeltä Paradox.

The Dark Side of Dimensions[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Yu-Gi-Oh!: The Dark Side of Dimensions julkaistiin Japanissa huhtikuussa 2016 alkuperäisen Yu-Gi-Oh! -mangan 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Elokuva sijoittuu puoli vuotta mangan tapahtumien jälkeen. Yugi Muto ja Seto Kaiba kohtaavat salaperäisen vastustajan nimeltä Aigami ja päätyvät ottelemaan siitä kuka saa Millennium-arvoituksen palaset haltuunsa.

Japanilaisen ja amerikkalaisen version erot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun 4Kids Entertainmentin englanninkielinen dubbaus Yu-Gi-Oh! Duel Monsters -animesta näytettiin Amerikan televisiossa, siitä oli sensuroitu kuolemat, alastomuutta, uskontoihin liittyviä tai kaikki jonka voisi katsoa okkultismiin liittyväksi kuten esimerkiksi pentagrammit, ankhit ja ristit. Amerikkalainen versio korvaa kuoleman ja väkivallan, ajatuksella Varjojen Maailmasta (engl. Shadow Realm), josta on melkein mahdotonta palata. Myös hahmojen nimiä muutettiin ja niin japanilaista kuin englanninkielistäkin kirjoitusta poistettiin.

Hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yu-Gi-Oh!.