Yu-Gi-Oh! (keräilykorttipeli)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yu-Gi-Oh! (遊戯王, Yūgiō), Pelien Kuningas) on Kazuki Takahashin luoma keräilykorttipeli, joka perustuu samannimisessä manga- ja animesarjassa esiintyvään Otteluhirviöt (engl. Duel Monsters, Japanissa Magics and Wizards) -korttipeliin. Sarjasta on tehty tähän asti ainakin 3 spin-off -mangaa, 5 animesarjaa, ja 3 elokuvaa. Lisäksi Konami on julkaissut ainakin 42 sarjaan liittyvää peliä eri konsoleille, kuten PlayStation Portablelle ja tietokoneelle.

Yu-Gi-Oh! -korttiesimerkki. 3. tason hirviö, jolla on 2000 hyökkäyspistettä ja 1500 puolustuspistettä.

Mangassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yu-Gi-Oh! -mangan alussa oli käytössä säännöt, jossa molemmilla pelaajilla on oltava 40 kortin pakka, jossa on joko hirviökortteja (engl. Monster Cards) tai loitsukortteja (engl. Spell Cards).

Molemmilla pelaajilla on alussa tietty määrä elämäpisteitä (alun perin 2000, Battle City -saagasta alkaen 4000) ja kädessä viisi korttia.

Duelist Kingdom -saagassa (mangan osat 8-15) otettiin käyttöön ansakortit (engl. Trap Cards), yhdistelmähirviöt (engl. Fusion Monsters), rituaalihirviöt (engl. Ritual Monsters) sekä Tokenit (engl. Tokens).

Battle City -saagassa (mangan osat 17-31) otettiin käyttöön nykyinen pelialusta, jonka hirviöalueelle mahtuu viisi hirviötä, loitsu- ja ansa-alueelle viisi loitsu- tai ansakorttia sekä yhdelle erilliselle alueelle yksi kenttäloitsu (engl. Field Spell).

Joissakin sarjan spin-offeissa lisättiin uudentyyppisiä kortteja. SarjassaYu-Gi-Oh! 5D's yhdistelmähirviöiden korvikkeiksi lisättiin synkrohirviöt (engl. Synchro Monsters), sarjassa Yu-Gi-Oh! Zexal Xyz-hirviöt (engl. Xyz Monsters) sekä sarjassa Yu-Gi-Oh! Arc-V Pendulum-hirviöt (engl. Pendulum Monsters) ja niiden käyttöön pelialustalle kaksi Pendulum-alueen ruutua.

Alkuvalmistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kummallakin pelajalla pitää olla vähintään 40 kortin pakka kortteja. (Korttien määrän ylärajaa ei ole, mutta liian isoa pakkaa ei kannata koota. Jos pakka on suuri, on pienempi mahdollisuus saada haluamat kortit käteen.)
 • Kaikki pelaajat nostavat pelin alussa viisi korttia käteen.
 • Pelin aloittajan voi ratkaista nopalla, kolikolla jne.


Vuoron aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Nostovaihe.

Pelaaja nostaa pakasta käteensä yhden kortin. Jos pelaajalla on kädessään seitsemän korttia, uutta korttia ei nosteta.

 • Sitten pelaaja voi käyttää voi kutsua normaalisti vuoron aikana yhden hirviön kahdella eri tavalla:
  • Hyökkäysasemaan, kortti asetetaan pystyasentoon pöydälle)
  • Puolustusasemaan (kortti asetetaan vaaka-asentoon pöydälle.)

Pelaaja voi tuoda vuoron aikana kentälle lisää hirviöitä vain erikoiskutsumisilla, rituaalikutsumisilla tai luomalla yhdistelmä-, synkro- tai Xyz-hirviöitä.

Pelaaja voi ainoastaan tässä vaiheessa käyttää loitsu- tai ansakortteja sekä kuvapuoli alaspäin asetettavat ja myöhemmillä vuoroilla aktivoitavat "kääntökortit" voi asettaa kentälle missä tahansa vaiheessa omaa vuoroaan.

 • Hyökkäysvaihe.

Pelaaja voi hyökätä hyökkäysasemassa (kortti pystyasennossa pöydällä) olevalla hirviöllään yhden hyökkäysasemassa olevan hirviön kimppuun. Alemmat hyökkäyspisteet omaava hirviö tuhoutuu ja se siirtyy hautuumaalle josta sen voi palauttaa vain tietynlaisilla loitsukorteilla. Tuhoutuneen hirviön pelaaja menettää taistelleiden hirviöiden hyökkäyspisteiden välisen eron verran elämäpisteitä. Jos vastustajalla ei ole kentällä hirviöitä, pelaajan hirviön hyökätessä tämä menettää elämäpisteitä hyökänneen hirviön hyökkäyspiteiden verran. Pelin aloittava pelaaja ei kuitenkaan voi hyökätä vielä ensimmäisellä vuorollaan.

Tämän jälkeen vuoro vaihtuu.

Pelaaja häviää, jos hän menettää kaikki elämäpisteensä tai jos hänen pakassaan ei ole vuoron alussa enää kortteja.

Korttityypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirviöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun hirviö asetetaan kentälle, se voidaan asettaa hyökkäysasemaan pystysuorassa ja puolustusasemaan vaakasuorassa. Hirviön aseman voi vaihtaa vuoron aikana vain kerran.

Hirviöllä on erilliset hyökkäys- ja puolustuspisteet. Sillä on myös elementti (engl. Attribute) Maa (engl. Earth), Tuuli (engl. Wind), Tuli (engl. Fire), Vesi (engl. Water), Valo (engl. Light), Pimeys (engl. Dark) tai Jumaluus (engl. Divine). Lisäksi hirviöllä oma tyyppi (engl. Type), joita ovat esimerkiksi Dinosaurus (engl. Dinosaur), Hyönteinen (engl. Insect), Keiju (engl. Fairy), Kasvi (engl. Plant), Lohikäärme (engl. Dragon), Loitsija (engl. Spellcaster), Paholainen (engl. Fiend), Pyro, Soturi (engl. Warrior) ja Zombi (engl. Zombie).

Battle City -saagassa otettiin sääntö, jonka mukaan 5. tai 6. tason hirviöiden normaalikutsumiseksi on uhrattava kentältä yksi hirviö. 7. tai ylemmän (korkein taso 12) tason hirviöiden normaalikutsumiseksi pitää uhrata kentältä 2 hirviötä. Vaikka Egyptiläisjumalakortit (engl. Egyptian God Cards) "Slifer, the Sky Dragon", "Obelisk the Tormentor" ja "The Winged Dragon of Ra" ovat 10. tason hirviöitä, niiden kutsumiseksi on uhrattava kentältä 3 hirviötä.

Hirviöluokat:

 • Normaalihirviö (engl. Normal Monster): normaalisti käytettävä hirviö.
 • Efektihirviö (engl. Effect Monster): muuten samanlainen kuin normaalihirviö, mutta sillä on erikoiskyky.
 • Rituaalihirviö (engl. Ritual Monster): voidaan kutsua vain rituaaliloitsun avulla.
 • Yhdistelmähirviö (engl. Fusion Monster): voidaan kutsua enintään 15 korttia sisältävästä erillisestä lisäpakasta (engl. Extra Deck) yleensä "Polymerization"-loitsua käyttäen. Mutta joskus sellaisen luoda myös muilla loitsuilla tai hirviöiden erikoiskyvyillä.
 • Synkrohirviö (engl. Synchro Monster): voidaan kutsua lisäpakasta, kuten yhdistelmähirviö. Kutsutaan lähettämällä synkrohirviön tason arvosta virittäjä (engl. Tuner) -tyypin hirviöitä hautuumaalle.
 • Xyz-hirviö (engl. Xyz Monster): voidaan kutsua lisäpakasta, kuten yhdistelmä- ja synkrohirviöt. Xyz-hirviöillä on tasojen sijasta arvot (engl. Rank), joiden mukaisen tasoisia hirviöitä on uhrattava kentältä tietyn verran Xyz-hirviön kutsumiseksi. Xyz-hirviöitä ei voi uhrata kentältä muiden hirviöiden kutsumiseksi.
 • Pendulum-hirviö (engl. Pendulum Monster): siirtyy käytön jälkeen hautuumaan sijasta lisäpakkaan. Pendulum-hirviöillä on tiettyjä kykyjä, jotka voi aktivoida vain asettamalla hirviön Pendulum-alueelle, jossa niitä käytetään loitsukorttien tavoin. Niitä ei voi kuitenkaan asettaa Pendulum-alueelle kääntökortteina. Jos molemmilla Pendulum-alueilla on kortteja, hän voi kutsua minkä tahansa verran hirviöitä kädestään tai Pendulum-hirviöitä lisäpakasta kunhan niiden tason arvo sijoittuu on sinisellä Pendulum-alueella olevan kortin sinisen osoittimen ja punaisella Pendulum-alueella olevan punaisen osoittimen arvojen välille.
 • Token: harmaa hirviökortti, joita voi kutsua kentälle vain hirviöiden erikoiskyvyillä tai loitsukorteilla. Niitä voi käyttää joko puolustukseen tai uhrauksiin.

Normaalihirviöt tai efektihirviöt voivat olla "kääntökortteina" ollessaan vain puolustusasemassa ja ne voidaan vaihtaa hyökkäysasemaan vain käännettäessä kuvapuoli ylöspäin. Mutta 5. tai korkeamman tason hirviön kääntökortiksi asettaminen vaatii myös uhrauksia normaalikutsumisen tavoin.

Loitsut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loitsukortteja voi käyttää omalla vuorollaan vain päävaiheessa (engl. Main Phase), jolloin pelaaja on nostanut uuden käsikortin (jos mahdollista) sekä halutessaan normaalikutsunut yhden hirviön kentälleen, mutta ei vielä hyökännyt yhdelläkään hirviöllä. Kääntökortit sekä pikapeliloitsut ovat poikkeus.

Loitsuluokat:

 • Normaaliloitsu (engl. Normal Spell): normaalisti käytettävä loitsu.
 • Pikapeliloitsu (engl. Quick-Play Spell): missä tahansa vaiheessa vuoroa pelattava loitsu. Merkitään salamalla.
 • Varusteloitsu (engl. Equip Spell): Antaa jollekin hirviölle uuden erikoiskyvyn tai kasvattaa hyökkäys- tai puolustuspisteitä. Pysyvät kentällä, kunnes toinen kortti lähettää sen hautuumaalle tai niillä vartustettu hirviö tuhoutuu. Merkitään ristillä.
 • Jatkuva loitsu (engl. Continous Spell): pysyy kentällä, kunnes toinen kortti lähettää sen hautuumaalle. Merkitään äärettömyyden symbolilla.
 • Kenttäloitsu (engl. Field Spell) asetetaan erilliselle kenttäloitsualueelle. Jos pelaaja aktivoi vuorollaan toisen kenttäloitsun tai vastustaja aktivoi oman kenttäloitsunsa, aiemmin aktioivtu kenttäloitsu siirtyy hautuumaalle. Merkitään kompassiruusulla.
 • Rituaaliloitsu (engl. Ritual Spell): käytetään rituaalihirviön kutsumiseen. Merkitään liekkikuviolla.

Ansakortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ansakortit pelataan aina kuvapuoli alaspäin. Kortit voidaan aktivoida pikapeliloitsujen tavoin aktivoida seuraavalla vuorollaan missä tahansa sen vaiheessa.

Ansaluokat:

 • Normaaliansa (engl. Normal Trap): normaalisti käytettävä ansa.
 • Jatkuva ansa (engl. Continous Trap): pysyy kentällä, kunnes toinen kortti lähettää sen hautuumaalle. Merkitään äärettömyyden symbolilla.
 • Vasta-ansa (engl. Counter Trap): ansa, joka voidaan kumota vain toisella vasta-ansalla. Merkitään nuolella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.