Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL on suomalainen ympäristöalalla toimivien luonnon- tai ympäristötieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden ammattiliitto. YKL kuuluu keskusjärjestö Akavaan. Edunvalvontaa tehdään Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO:n kautta.

Liittoon kuuluu noin 4 600 jäsentä: biologeja, geofyysikkoja, geologeja, hydrologeja, kalataloustieteilijöitä, limnologeja, maantieteilijöitä, meteorologeja, mikrobiologeja, ympäristötieteilijöitä, hydrobiologeja, ympäristöekonomisteja, maa- ja ympäristökemistejä sekä ympäristöekologeja.[1] Ympäristöalan tutkinnon suorittaneita kuuluu myös esimerkiksi Agronomiliittoon ja Insinööriliittoon.

YKL perustettiin vuonna 1993 yhdistämällä kolme pientä akavalaista liittoa: Geologiliitto (perustettu 1954), Geofyysikkojen liitto (p. 1955) ja Ympäristöalojen ammattijärjestö (p. 1980-luvulla).[2]

Vuonna 2016 YKL päätti yhdistyä Luonnontieteiden Akateemisten Liiton ja Metsänhoitajaliiton kanssa vuoden 2017 alusta alkaen uudeksi suuremmaksi, noin 15 000 jäsenen akavalaiseksi ammattiliitoksi nimeltään Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu. [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jäsenistömme 2012. Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto (YKL). Viitattu 7.11.2012.
  2. Ympäristöalojen työllisyys ja ikärakenne [vanhentunut linkki]
  3. Loimu - Valoisamman tulevaisuuden tekijät Mikä on Loimu?. Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu, loimu.fi. Viitattu 28.11.2016.